Κομβικές νέες αγορές είναι έτοιμες να υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες το συνθετικό κρέας

Περισσότερο ώριμες για μια τέτοια μετάβαση οι συνθήκες σε Γαλλία και Γερμανία

Η μαζική στροφή των καταναλωτών προς το κρέας που παράγεται με εργαστηριακές μεθόδους ίσως είναι θέμα χρόνου για χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, όπου οι χορτοφαγικές δίαιτες και οι δίαιτες με μειωμένη κατανάλωση κρέατος γνωρίζουν τεράστια απήχηση.

Σήμερα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν επίγνωση των αρνητικών επιπτώσεων τόσο της εντατικής εκτροφής ζώων στο ζωικό κεφάλαιο και το περιβάλλον όσο και της αλόγιστης κατανάλωσης κρέατος στον άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά, οι καταναλωτές δεν είναι στην πλειοψηφία τους πρόθυμοι να μειώσουν την πρόσληψή τους σε κρέας, πόσω μάλλον να στραφούν στο αμφιλεγόμενο κρέας των εργαστηρίων.

Μια αυστραλιανή μελέτη, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, αποκάλυψε ότι οι καταναλωτές δεν είναι έτοιμοι κατά 72% να αποδεχθούν την εναλλακτική λύση του συνθετικού κρέατος. Παλαιότερες έρευνες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είχαν δείξει ότι όσοι βρίσκονται στη γηραιά ήπειρο είναι λιγότερο πιθανό να αποδεχτούν το προϊόν, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ελάχιστα ήταν, ωστόσο, τα έως τώρα δείγματα από τη Γαλλία και τη Γερμανία, δύο χώρες που ασκούν τεράστια επιρροή, όσον αφορά τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα τρόφιμα.

Εστιάζοντας συγκεκριμένα σε αυτές, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ στην Αγγλία, το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας-Φρανς-Κοντέ στη Γαλλία και το Ινστιτούτο Ipsos στη Γερμανία αποπειράθηκε να καταγράψει τις αντιλήψεις που έχουν παγιωθεί γύρω από την προοπτική του συνθετικού κρέατος. Η μελέτη αποκάλυψε ότι αν και οι γνώσεις των καταναλωτών σχετικά με το συνθετικό κρέας παραμένουν ελλιπείς (σ.σ. οι περισσότεροι αγνοούσαν ακόμα και την ύπαρξή του), το 44% των Γάλλων και το 58% των Γερμανών ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να το δοκιμάσουν. Επιπλέον, το 37% των Γάλλων καταναλωτών και το 56% των Γερμανών δήλωσαν ότι δεν θα δίσταζαν να το αγοράσουν οι ίδιοι. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποδηλώνει πολλά υποσχόμενες αγορές συνθετικού κρέατος και στις δύο χώρες.

Κάτι που σίγουρα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι ότι η αποδοχή του συνθετικού κρέατος βρέθηκε να είναι εφάμιλλα υψηλότερη μεταξύ των αγροτών και των εργαζομένων στη βιομηχανία κρέατος στη Γαλλία και στη Γερμανία σε σχέση με άλλες χώρες. Πράγμα που σημαίνει ότι εκεί οι συνθήκες έχουν ωριμάσει απόλυτα για μια στροφή της βιομηχανίας κρέατος στην παραγωγή συνθετικού κρέατος.