Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορείται, για άλλη μια φορά, ότι «θυσιάζει τα δάση για την ενέργεια», μετά τη δημοσίευση των προτάσεών της που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της χρήσης δέντρων ως καύσιμης ύλης.

Οι καταγγελίες περί «επιτάχυνσης της κατάρρευσης του κλίματος» μέσω της καύσης ξύλου διατυπώθηκαν στο περιθώριο της πρόσφατης παρουσίασης της δασικής στρατηγικής της ΕΕ, η οποία αποσκοπεί στη φύτευση τριών δισεκατομμυρίων δέντρων σε ολόκληρη την κοινότητα έως το 2030.

Οι καταγγέλλοντες δήλωσαν ότι η επιτροπή δεν έχει προχωρήσει αρκετά δυναμικά για να αυστηροποιήσει τους κανόνες για το ξύλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καύσιμα. Ένα σχέδιο επικαιροποίησης της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προτείνει να απαγορεύεται στη βιομηχανία βιομάζας η λήψη ξύλου μόνον από «πρωτογενή δάση», δηλαδή σχεδόν ανέγγιχτα αρχέγονα δάση, που αντιπροσωπεύουν μόλις το 3% του συνόλου των δασών της ΕΕ.

Η Lina Burnelius, επικεφαλής έργου στην περιβαλλοντική οργάνωση Protect the Forest Sweden, δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει έναν από τους βασικούς παράγοντες της υποβάθμισης των δασών, προσμετρώντας τη δασική βιομάζα ως ανανεώσιμη ενέργεια.

«Το πακέτο «Fit For 55» είναι επιβλαβές για τα δάση και ανεπαρκές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε επειγόντως ειλικρινείς πολιτικές που περιλαμβάνουν όλες τις εκπομπές στα στατιστικά στοιχεία», εξηγεί.

Η ίδια θεωρεί ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιλέξει να θυσιάσει τα δάση αντί να παραδεχτεί ότι η τρέχουσα πολιτική βιοενέργειας της ΕΕ επιδεινώνει την κλιματική κρίση».

www.euractiv.com