Κομισιόν: Νέοι κανόνες τις επόμενες μέρες για τη βιομηχανία συσκευασίας με προτεραιότητα στην ανακύκλωση

Pedro Galicia organizes his haul of cans and bottles for redemption at the Sure We Can, a Brooklyn non-profit redemption center Thursday, Feb. 27, 2020, in New York. They are called “bottle professionals” by some redemption centers employees who describe them as people who know by heart each recycling and trash pick-up route, who buy from other canners and who take the job seriously thanks to a 1982 law in New York that allows consumers to return empty containers for five cents. (AP Photo/John Minchillo)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες νέους κανόνες που στοχεύουν στη βιομηχανία συσκευασίας, από κάψουλες καφέ έως πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης, σε μια προσπάθεια να μειώσει την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγονται, αναφέρει το Bloomberg.

Οι νέοι κανονισμοί αποσκοπούν στην αύξηση της βιωσιμότητας των συσκευασιών, μιας από τις κύριες χρήσεις του πλαστικού και του χαρτιού, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας που είδε το Bloomberg.

Οι χώρες και οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται από τα καθημερινά προϊόντα μπορούν να ανακυκλωθούν πιο εύκολα ή να είναι βιοδιασπόμενες .

“Μια κυκλική οικονομία συσκευασίας θα βοηθήσει στην αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση φυσικών πόρων. Η ποσότητα των συσκευασιών έχει αυξηθεί ταχύτερα τα τελευταία χρόνια από το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα, οδηγώντας σε αυξημένες εκπομπές CO2 και άλλες ρυπογόνες εκπομπές, καθώς και στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η απώλεια της διαφορετικότητας και η ρύπανση», αναφέρεται στο έγγραφο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμβουλεύτηκε το Bloomberg.

Οι νέοι κανόνες θα έχουν επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, όπως η παραγωγή τροφίμων και η κατασκευή χημικών προϊόντων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου το 40% του πλαστικού και το μισό χαρτί χρησιμοποιούνται για συσκευασία και ο σχεδιασμός τους συχνά καθιστά δύσκολη την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση. Τα μέτρα θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από αυτοκόλλητα σε μήλα έως σακούλες μίας χρήσης.

Οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερες συσκευασίες, ενώ οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το 65% όλων των απορριμμάτων συσκευασίας θα ανακυκλώνεται μέχρι το τέλος του 2025. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι νέοι κανόνες θα εγκριθούν  μαζί  με τους κανόνες που αφορούν τα πιστοποιητικά εκπομπών άνθρακα.

Πηγή: ertnews.gr