Κομοτηνή: Έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο για τον πρωτογενή τομέα αποφασίστηκε μετά από πρόταση αγροτών

Κομοτηνή: Έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο για τον πρωτογενή τομέα αποφασίστηκε μετά από πρόταση αγροτών
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Πρόταση – ψήφισμα διαμαρτυρίας κατέθεσαν την Παρασκευή 10/2 στο περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αγρότες από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους κατά του ασφαλιστικού, του φορολογικού και του υψηλού κόστους παραγωγής. Το ψήφισμά τους διάβασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης προτείνοντας την σύγκλιση έκτακτου περιφερειακού συμβουλίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κι επ’ αυτού τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων. Συμφώνησαν όλοι σε μια ειδική συνεδρίαση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Τρέλλης θύμισε ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελούν τον πυλώνα ανάπτυξης της περιφέρειας, καθώς το 33% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της ΠΑΜ-Θ ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος πρότεινε να τεθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με αντικείμενο τον «ρόλο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην γεωργία» και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς πρότεινε να προσκληθεί στη συνεδρίαση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ή κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου, και βέβαια οι βουλευτές, όπως οι αγρότες πρότειναν.

Οι παριστάμενοι αγρότες συμφώνησαν και στη συνέχεια αποχώρησαν, όπως και τα περίπου 20 τρακτέρ που είχαν παραταχθεί έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας Ροδόπης, στην Κομοτηνή, όπου γίνονται οι συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο κ. Καλπακίδης δήλωσε ότι οι αγροτικοί σύλλογοι της ΠΑΜ-Θ επιχειρούν να συγκροτήσουν ένα θεσμοθετημένο συνδικαλιστικό όργανο «προκειμένου να εκπροσωπούμαστε και θεσμικά, ώστε να έχουμε αποτέλεσμα».

Το ψήφισμα

«Εμείς οι αγρότες τη Αν. Μακεδονίας Θράκης συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, δυο νόμους που το προηγούμενο διάστημα αποδόμησαν και εξόρισαν την επιχειρηματικότητα, τώρα θέλουν να εξοντώσουν κι εμάς με τον ίδιο τρόπο. Όταν θα ξεκινήσουμε να πληρώνουμε όλα αυτά που προβλέπονται στους δυο αυτούς νόμους, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρόκειται να επιβιώσει κανείς από εμάς.

Διαμαρτυρόμαστε επίσης για το κόστος παραγωγής, όπου σε συνάρτηση με το ασφαλιστικό και το φορολογικό πλήττεται άμεσα η παραγωγικότητα, η ποιότητα καθώς και η οικονομία της χώρας μας.

Η κτηνοτροφία μας βάλλεται από παντού, οι κτηνοτρόφοι μας δεν έχουν στήριξη από κανέναν και ουσιαστικά επιχειρείται η απαξίωσή τους για να εξυπηρετηθούν και πάλι συμφέροντα πολυεθνικών.

Όσοι εκ των βουλευτών ψήφισαν και θέλουν να εφαρμοστούν οι δύο ατοί νόμου, το μόνο που επιδιώκουν είναι η παραγωγή, η μεταποίηση και η διακίνηση των προϊόντων να γίνεται από «λίγους» και για συγκεκριμένα συμφέροντα.

Διαμαρτυρόμαστε και αντιστεκόμαστε γιατί δεν υπάρχει προστασία των ελληνικών προϊόντων.

Ζητάμε να συγκληθεί ένα έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο με την συμμετοχή όλων των βουλευτών της περιφέρειας, όπου θα κατατεθούν οι αντιρρήσεις και οι προτάσεις από εκπροσώπους των αγροτών για τα προαναφερθέντα ζητήματα, επίσης και γίνει και αναφορά στα κατά τόπους πολύ σημαντικά προβλήματα της περιφέρειάς μας, τα οποία λειτουργούν ως τροχοπέδη στην παραγωγική διαδικασία. Ο αγώνας συνεχίζεται» υπογράφουν οι αγρότες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress