Κομοτηνή: Ένας μανιταρο-παραγωγός με όνειρα και όρεξη για δουλειά

Κομοτηνή: Ένας μανιταρο-παραγωγός με όνειρα και όρεξη για δουλειά

Ο Κώστας Νταλιάνης, ασχολείται  συστηματικά με την καλλιέργεια μανιταριών δέκα και πλέον χρόνια. «Έψαχνα κάτι να ασχοληθώ, όμως δεν είχα στη διάθεσή μου μεγάλη έκταση. Έτσι, άρχισα να ψάχνω καλλιέργειες που δεν χρειάζονται έκταση και βρήκα τα μανιτάρια. Εκείνο τον καιρό έκανα και δηλώσεις ΟΣΔΕ μπήκα μέσα στο σύστημα είδα τους Κωδικούς, είδα ότι δεν είχε κανείς στο δικό μου το Νομό και αποφάσισα να ασχοληθώ» δηλώνει ο κος Κώστας Νταλιάνης,μανιταροπαραγωγός και εξηγεί πως έχει δημιουργήσει σε μια έκταση 200 τ.μ., τέσσερις θαλάμους των 50 τ.μ. με ελεγχόμενες συνθήκες, αυτοματοποιημένα και πάντα με την κατάλληλη θερμοκρασία και κάπως έτσι παράγει τα γνωστά Πλευρώτους.

Μιλώντας για τη δουλειά σημειώνει πως είναι μια πάρα πολύ δύσκολη καλλιέργεια, εντατική και απαιτεί κάθε εβδομάδα σπορά. «Πρέπει να έρχονται καινούργια υποστρώματα κάθε εβδομάδα για να υπάρχει μια ροή στην παραγωγή. Όσο μπορείς γιατί με τα κρύα μένεις πίσω.» δηλώνει ο κος Νταλιάνης και σημειώνει ότι η παραγωγή πρέπει να φεύγει άμεσα γιατί είναι ένα ευαίσθητο προϊόν. «Φεύγει με πολύ κόπο. Στις λαϊκές, στην Ξάνθη, στις Σέρες, στη Θεσσαλονίκη. Σε μανάβικα κι εστιατόρια, σε ταβέρνες . Απαιτείται συνεχή δουλειά, χωρίς ρεπό, έντεκα μήνες το χρόνο. Τον Αύγουστο παίρνουμε όλα τα ρεπό μαζί . Κατά τα άλλα είναι σαν να είσαι κτηνοτρόφος, θα πρέπει να είσαι κάθε μέρα εκεί. Είναι δύσκολα.» παραδέχεται προσθέτοντας πως είναι μια ενασχόληση που απαιτεί αφοσίωση, δουλειά και κέφι.

Καταναλώνοντας μανιτάρια, σύμφωνα με τον παραγωγό, ο άνθρωπος παίρνει τις πρωτεΐνες του κρέατος, αλλά χωρίς κανένα λίπος. Παράλληλα και πολύ σημαντικά ιχνοστοιχεία απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό . «Είναι ένα φαγητό απλό να γίνει, να παρασκευαστεί, εύκολο, γρήγορο δεν χρειάζονται πολλά -πολλά. Είναι μια πολύ ωραία εναλλακτική και για το κρέας, ιδιαίτερα την περίοδο των νηστειών» εξηγεί και σπεύδει να συμβουλέψει τους νέους παραγωγούς που θα θελήσουν να δοκιμάσουν στην νέα αυτή καλλιέργεια: «Να μην κάνουν τα λάθη που έκαναν, να το ψάξουν καλά, για τον εξοπλισμό να προμηθευτούν τα απαραίτητα και οπωσδήποτε ψυγείο. Αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι: Όρεξη για δουλειά, πολύ όρεξη για δουλειά, είναι αγώνας η καλλιέργεια των μανιταριών.»

Τέλος, δεν παραλείπουμε να τον ρωτήσουμε αν το έχει μετανιώσει που παίρνει μέρος σ’ αυτόν τον «αγώνα»; «Όχι δεν μπορώ να πω ότι το μετάνιωσα, ίσα- ίσα μου αρέσει. Ο εαυτός σου είναι το χειρότερο αφεντικό που μπορείς να έχεις.» δηλώνει και εξηγεί ότι «Πολλές φορές κατεβαίνω για μισή ώρα στις εγκαταστάσεις και κάθομαι οκτώ . Είναι ωραία πάντως, να δημιουργείς, να καλλιεργείς, να φτιάχνεις κάτι μόνος σου και να το διαθέτεις κιόλας, είναι πολύ ωραίο. Έχει πολλές λύπες αλλά και κάποιες χαρές οι οποίες κάνουν το όλο θέμα να αξίζει.»

Πηγή: ert.gr