Κομοτηνή: Μειώνονται οι κτηνοτρόφοι και τα αιγοπρόβατα στη Ροδόπη

Κατά 1/3 μειώθηκε ο πληθυσμός των αιγοπροβάτων στη Ροδόπη το διάστημα 2015 -2021. Σύμφωνα με τους ασχολούμενους με την κτηνοτροφία το ποσοστό της μείωσης αγγίζει το 32%.

Μικρή εξαίρεση αποτελούν τα βοοειδή, όπου εκεί σημειώθηκε αύξηση κατά 6% χωρίς αυτό, ωστόσο, να συνοδεύεται από ιδιαίτερη άνθιση του χώρου.

Οι παραδοσιακές οικογένειες κτηνοτρόφων χρόνο το χρόνο μειώνονται σε μια κατεξοχήν άλλοτε κτηνοτροφική Περιφερειακή Ενότητα. «Φεύγουν οι παλιοί που γνώριζαν και εξασκούσαν διαφορετικά το αντικείμενο και είχαν ένα ιδιαίτερο «δέσιμο» με το χώρο τους και σπάνια τους διαδέχονται οι νεότεροι», σχολιάζουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι μιλώντας στο ertnews.gr.

Εκτός από την απροθυμία των νέων να ασχοληθούν με το αντικείμενο ιδιαίτερα επιβαρυντικά λειτούργησαν στο παρελθόν και οι ασθένειες όπως: Ευλογιά των προβάτων, Καταρροϊκός Πυρετός, το διάστημα από το 2013 έως και το 2017 κυρίως με τις υποχρεωτικές θανατώσεις που ακολούθησαν και τα περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση, που δυσκόλεψαν τους ίδιους τους κτηνοτρόφους.

Σημαντικός λόγος και η μη ουσιαστική ενθάρρυνση της ανασύστασης των κοπαδιών που «χάθηκαν» με αποτέλεσμα πολύ να εγκαταλείψουν το χώρο τους δια παντός. Μαζί τους χάνονται και σπάνιες ράτσες αιγοπροβάτων, ντόπιων φυλές, που απαντώνταν στα ορεινά κυρίως της Ροδόπης.

Πηγή: ertnews.gr