Με κονδύλια της ΚΑΠ η αύξηση της παραγωγής βιομεθανίου προτείνει η Κομισιόν

«Απαράδεκτο να διατεθούν 7,5 δισ. ευρώ γι’ αυτόν τον σκοπό» απαντούν ευρωβουλευτές

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση της Κομισιόν να αξιοποιηθούν κονδύλια από την ΚΑΠ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο δράσης για το βιομεθάνιο, στο πλαίσιο του REPowerEU, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην παγκόσμια αγορά ενέργειας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «η μαζική κλιμάκωση και επιτάχυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ενέργειας, τη βιομηχανία, τα κτήρια και τις μεταφορές θα επιταχύνει την ανεξαρτησία μας, θα δώσει ώθηση στην πράσινη μετάβαση και, με την πάροδο του χρόνου, θα μειώσει τις τιμές».

Για τον λόγο αυτόν προτείνει να αυξηθεί ο πρωταρχικός στόχος για το 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 40% στο 45 % στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Fit for 55 package».

Αυτή η αυξημένη φιλοδοξία θα δημιουργήσει το πλαίσιο για άλλες πρωτοβουλίες, όπως είναι και ένα σχέδιο δράσης για το βιομεθάνιο. Όπως λέει η Κομισιόν, το σχέδιο «καθορίζει εργαλεία, μεταξύ άλλων, μια νέα βιομηχανική εταιρική σχέση για το βιομεθάνιο και οικονομικά κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής σε 35 bcm έως το 2030, μέσω και της ΚΑΠ».

Η πρόταση έφερε αντιδράσεις, αρχικά από ευρωβουλευτές του ΕΛΚ που αντιτίθεται στο σκεπτικό να χρηματοδοτούνται ενεργειακά έργα από ενισχύσεις της ΚΑΠ. Σύμφωνα με τους ίδιους, η Κομισιόν προτείνει ουσιαστικά να αποδεσμευτούν 7,5 δισ. ευρώ από το πακέτο της ΚΑΠ.

«Είναι απαράδεκτο» σημειώνει ο Γερμανός Χέρμπερτ Ντόρφμαν, υπογραμμίζοντας πως «ο κόσμος αναζητά επειγόντως τροφή και εμείς αφαιρούμε από τους αγρότες 7,5 δισ. για να ενισχύσουμε το βιομεθάνιο; Προηγείται η τροφή από τις ζωοτροφές και τη βιοενέργεια».