Κοντά στα 50 λεπτά το σκληρό σιτάρι, με 35 λεπτά πράξεις στο κριθάρι

Ανησυχία για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας σε ποιότητα και αποδόσεις

Μετ’ εμποδίων και με αρκετές… αναγκαστικές διακοπές, λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών, εξελίχθηκε την περασμένη εβδομάδα ο αλωνισμός στα παραγωγικά κέντρα της χώρας, τη στιγμή που, μετά το κριθάρι, αρχίζει πλέον να διαμορφώνεται μια πρώτη εικόνα και για τη βάση από την οποία θα ξεκινήσει η τιμολόγηση της νέας σοδειάς στο σκληρό σιτάρι.

Τα 48 λεπτά/κιλό, με τα οποία παραλαμβάνουν αυτήν τη στιγμή συνεταιρισμοί στον θεσσαλικό κάμπο, συμπίπτουν με την καινούργια τιμή ημέρας, που κοινοποίησε ο όμιλος επιχειρήσεων Μάρκου και, παράλληλα, απηχούν τα 525 ευρώ/τόνο FOB λιμάνι μας, στα οποία κινείται σήμερα η εξαγωγή.

Μια πρώτη σχετικά ασφαλής αποτίμηση των επιπτώσεων που θα έχουν οι έντονες και, κυρίως, συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στη φετινή παραγωγή του σκληρού αναμένεται ότι θα μπορεί να γίνει στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, αφού δηλαδή έχει προχωρήσει αρκετά ο αλωνισμός. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντως, παράγοντες της αγοράς ανησυχούν περισσότερο για το ποιοτικό κομμάτι και λιγότερο για το ποσοτικό, όπου τουλάχιστον για το σύνολο της χώρας δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Σε τοπικό επίπεδο, βέβαια, αρκετοί παραγωγοί ήδη μιλούν για σημαντικές απώλειες, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι είναι φυσικά όσοι είδαν τα χωράφια τους να «χτυπιούνται» το προηγούμενο διάστημα από το χαλάζι και πλέον τρομάζουν με την προοπτική να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ με βάση τον μέσο όρο των τιμών της προηγούμενης πενταετίας.

Η πιθανή υποβάθμιση της ποιότητας είναι κάτι που απασχολεί όχι μόνο τους μύλους, αλλά και όσους δραστηριοποιούνται στο εξαγωγικό πεδίο, καθώς, όπως αναφέρει στην «ΥΧ», επιχειρηματίας του χώρου, τα περισσότερα συμβόλαια που είχαν κλειστεί στην περιοχή των 520-525 ευρώ/τόνο ήταν για ειδικά βάρη της τάξης των 77-78 kg/hl-νούμερα, δηλαδή που θεωρείται πλέον σαφώς πιο δύσκολο να «πιαστούν». Παρ’ όλα αυτά, η ζήτηση για εξαγωγή παραμένει ζωηρή και, όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», υπάρχουν συζητήσεις ακόμα και για 530 ευρώ/τόνο FOB.

Σιγή για άλλη μια εβδομάδα από Φότζια

Το αν το νούμερο αυτό θα γενικευτεί ή, ενδεχομένως, αυξηθεί, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην Ιταλία όπου, σημειωτέον, παραλαμβάνεται αυτό το διάστημα ιταλικό σιτάρι με 570 ευρώ/τόνο. Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, η Φότζια, η οποία λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και για τη χώρα μας, δεν δημοσιοποίησε τιμές, καθώς συνεχίζεται η αποτίμηση της νέας ιταλικής σοδειάς.

Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση για τη σοδειά του 2021 η τιμή αποθήκης για την πρώτη ποιοτική κατηγορία (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80%) είχε διαμορφωθεί στα 565-570 ευρώ/τόνο FOB. Η τοπική συνεταιριστική οργάνωση Coldiretti μιλάει για μείωση της τάξης του 15% στις συνολικές φετινές ποσότητες σιταριού (σκληρού και μαλακού), ποσοστό που θεωρείται πάντως υπερβολικό από την ιταλική βιομηχανία, η οποία, σε ό,τι αφορά το σκληρό, αναμένει πολύ χαμηλότερες απώλειες της τάξης του 1,5%.

Βολιδοσκοπήσεις από Καζίλο

Όπως και να έχει, η Ιταλία αναμένεται και φέτος να εισάγει περί τους 2 εκατ. τόνους σκληρού σιταριού κι ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των εισαγωγών αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, δεδομένων και των αναγκών των τοπικών μύλων για πρώτη ύλη.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά και ο γνωστός Ιταλός έμπορος Καζίλο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη βολιδοσκοπήσει, μέσω συνεργατών του, τις προθέσεις αρκετών ντόπιων πωλητών. Τα νούμερα στα οποία ακούγεται ότι προτίθεται να κλείσει τις πρώτες δουλειές του κινούνται γύρω από τα 510 ευρώ/τόνο FOB, χωρίς ωστόσο να θέτει κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές.

Τέλειωσαν οι σπορές στον Καναδά

Στον Καναδά, έστω και με αρκετή καθυστέρηση λόγω της έντονης ξηρασίας, η σπορά του σκληρού σιταριού ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες. Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στο κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί η τελευταία πρόβλεψη των τοπικών στατιστικών αρχών για μια φετινή παραγωγή της τάξης των 5,8 εκατ. τόνων. Οι τιμές του καναδέζικου σκληρού υψηλής ποιότητας (πρωτεΐνη άνω του 15%) βρίσκονται αυτό το διάστημα στα 575 ευρώ/τόνο CIF για παράδοση τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ιταλία.

Ανέβηκε στα 33 λεπτά η Αθηναϊκή

Στο κριθάρι, εν τω μεταξύ, που πριν από τις βροχοπτώσεις ο αλωνισμός είχε προχωρήσει αρκετά, η αγορά φαίνεται ότι αφήνει σιγά σιγά πίσω της τα 32 λεπτά/κιλό. Όπως πληροφορείται η «ΥΧ», πέρα από τους κτηνοτρόφους που στις απευθείας συναλλαγές με τους παραγωγούς αγοράζουν έναντι 35 λεπτών, πράξεις σε αυτά τα επίπεδα, έστω και για λιγότερες ποσότητες, έχουν γίνει και από κάποιους τοπικούς εμπόρους. Με 35 λεπτά/κιλό «βγήκε» στην αγορά και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαμίας. Εξάλλου, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία φέρεται να έχει διαμηνύσει, μέσω των μεσιτών της, τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές ότι η τιμή για τα συμβολαιακά βυνοποιήσιμα κριθάρια θα ανέλθει στα 33 λεπτά/κιλό.

Οι κινήσεις των συνεταιρισμών

Με 48 λεπτά ξεκίνησε να παραλαμβάνει σκληρό σιτάρι ο ΘΕΣγη, ο οποίος μάλιστα φέτος, αναμένοντας αύξηση του τονάζ, προχώρησε στην ενοικίαση νέων και μεγάλων αποθηκευτικών χώρων από την εταιρεία Νutria στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ», ο υπεύθυνος Εμπορίας Δημητριακών του συνεταιρισμού, Ιωάννης Κουτσιούλης, η παραπάνω κλειστή τιμή αφορά σκληρό σιτάρι προδιαγραφών Σ1, δηλαδή με τουλάχιστον 13% πρωτεΐνη, 80 kg/hl ειδικό βάρος και 80% υαλώδη, ενώ για τις κατώτερες ποιότητες η τιμή διαμορφώνεται στα 47 ευρώ/κιλό.

Οποιαδήποτε μεταβολή στις τιμές αυτές θα γνωστοποιείται μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΘΕΣγη, ενώ για όσους παραγωγούς το επιθυμούν παρέχεται η δυνατότητα ανοιχτής τιμής με προκαταβολή 30 λεπτών και περιθώριο κλεισίματος μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2022. Για το κριθάρι, η κλειστή τιμή διαμορφώνεται στα 32 λεπτά/κιλό. Σε κάθε περίπτωση, οι πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η τιμολόγηση.

Παραλαβές σκληρού σιταριού ξεκίνησε, εν τω μεταξύ, και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου- ΕΒΟΛ στα σιλό του Αγίου Δημητρίου και του Στεφανοβικείου. Η οργάνωση φαίνεται ότι δεν βιάζεται να ορίσει κλειστή τιμή, η οποία, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της, θα οριστικοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Μέχρι τότε θα χορηγείται άμεσα στους παραγωγούς προκαταβολή 40 λεπτών/κιλό και η πληρωμή θα γίνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στα γραφεία στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου μετά την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών. Υπενθυμίζεται ότι για το κριθάρι ο ΑΣ Βόλου παρέχει προκαταβολή 30 λεπτών/κιλό με εκκαθάριση στις 31 Ιουλίου.

Στα 48 λεπτά/κιλό (κλειστή τιμή) παραλαμβάνει σκληρό σιτάρι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας». Για όσους παραγωγούς το επιθυμούν, παρέχεται η δυνατότητα ανοιχτής τιμής έως τις 30 Νοεμβρίου 2022. Για το κριθάρι, ο συνεταιρισμός έχει ήδη ανακοινώσει τιμή 32 λεπτών/κιλό. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε μεταβολή των τιμών που διαμορφώνονται καθημερινά θα ανακοινώνεται μέσω του διαδικτυακού του τόπου.

Την υψηλότερη, μέχρι στιγμής, τιμή της αγοράς στο κριθάρι ανακοίνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαμίας, ο οποίος προσφέρει 35 λεπτά/κιλό. Επίσης, παραλαμβάνει σκληρό σιτάρι με προκαταβολή 35 λεπτών/κιλό, με δυνατότητα κλεισίματος με τιμή ημέρας και χρονικό περιθώριο έως τις 30 Νοεμβρίου 2022. Ξεκίνησε επίσης και τις παραλαβές μαλακού σιταριού, με την προκαταβολή να διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα (35 λεπτών/κιλό).

«Δυο φορές πάνω πλέον τα έξοδα συγκομιδής»

Στον Αλμυρό Μαγνησίας, όπου οι παραγωγοί πρόλαβαν να μπουν σε ορισμένα σιταροχώραφα πριν ξεσπάσουν οι βροχές, η εικόνα των αποδόσεων, σύμφωνα με τον παραγωγό Χρήστο Πάντζιο, είναι αρκετά ικανοποιητική. «Βλέπουμε σε ξερικά χωράφια αποδόσεις της τάξης των 400-450 κιλών/στρέμμα που είναι αρκετά ενθαρρυντικά.

Σε αυτά που έχουν ποτιστεί εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουμε τα 500 κιλά», λέει στην «ΥΧ». «Στη δική μας περιοχή, τις περισσότερες ζημιές υπέστησαν ελαιοκράμβες, δέντρα και κάποια βαμβάκια», προσθέτει. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα 48 λεπτά/κιλό που ακούγονται αυτήν τη στιγμή είναι αρκετά «συντηρητικά» και θεωρεί ότι οι τιμές φέτος θα ξεπεράσουν τα 50 λεπτά.

Στη Χαλκιδική, οι παραγωγοί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να «κόβουν» σιτάρια, ωστόσο, ανεξάρτητα από τις όποιες απώλειες στο χωράφι, ο Μίλτος Χαρέμης από τη Νέα Γωνιά θεωρεί ότι, συνυπολογίζοντας και τα κριθάρια, η κακοκαιρία θα «μεταφραστεί» σε σημαντικές οικονομικές απώλειες.

«Κατ’ αρχάς, χρειαζόμαστε πλέον περισσότερα καύσιμα για να συγκομίσουμε και όλα τα συναφή έξοδα (π.χ. εργατικά) πρέπει να υπολογιστούν επί δύο. Επιπλέον, ο αέρας έριξε κάτω μερικά στάχυα. Αν λάβουμε υπόψη και την υποβάθμιση στα ειδικά βάρη, μιλάμε για μια συνολική ζημιά της τάξης του 15%», δηλώνει στην «ΥΧ». «Με δυο λόγια, θα έλεγα ότι ο καιρός μας πήρε όλο τον ‘‘αφρό’’», λέει χαρακτηριστικά.

Πάνω από 40 λεπτά δίνουν οι κυλινδρόμυλοι για το μαλακό

Διατεθειμένοι να προσφέρουν ακόμα και πάνω από 40 λεπτά/κιλό, προκειμένου να «κλειδώσουν» άμεσα ποσότητες ελληνικού μαλακού σιταριού εμφανίζονται αυτό το διάστημα οι εγχώριοι κυλινδρόμυλοι.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» παραγωγός από τον Νομό Γρεβενών, καλλιεργητές της περιοχής έχουν ήδη δεχτεί κρούσεις από τοπικές επιχειρήσεις για να συμφωνήσουν από τώρα σε μια κλειστή τιμή 42 λεπτών/κιλό για το μαλακό σιτάρι που θα αλωνιστεί σε περίπου έναν μήνα.

Στα 410 ευρώ/τόνο φτάνει το εισαγόμενο

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» παράγοντας της αγοράς, το νούμερο αυτό δεν φαντάζει παράλογο ούτε ασύμφορο για τους ντόπιους μύλους, από τη στιγμή που εισαγόμενο μαλακό σιτάρι φτάνει αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας στα 410 ευρώ/τόνο παραδοτέο, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για την επάρκεια και τις εμπορικές ροές των επόμενων μηνών, ένεκα του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε επίπεδο παραγωγής, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα το μαλακό, καθώς, σύμφωνα με παραγωγό της περιοχής, το φυτό δεν είχε ακόμα «δέσει». «Ενδεχομένως να δούμε και κάποια ωφέλεια από αυτές τις βροχές στις αποδόσεις, αρκεί βέβαια να μην ακολουθήσει το επόμενο διάστημα κάποιος λίβας που θα κάνει ζημιά», σημειώνει ο συνομιλητής μας.