Κορινθία: Σταφύλια, σύκα και λάδι στο καλάθι των «Βιολογικών Ελαιώνων Δήμας»

Η οικογενειακή επιχείρηση, που μετρά πέντε γενιές, αφήνει το αποτύπωμά της στην αγροτική παραγωγή
17/06/2024
3' διάβασμα
korinthia-stafylia-syka-kai-ladi-sto-kalathi-ton-viologikon-elaionon-dimas-323735

Οι «Βιολογικοί Ελαιώνες Δήμας» στην Κορινθία είναι μια οικογενειακή επιχείρηση πέντε γενεών, η οποία ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια, αναδεικνύοντας την τεράστια περιβαλλοντική της σημασία, από τα μέσα του 19ου αιώνα, καθώς έχει ελαιόδεντρα ηλικίας άνω των 150 ετών στα κτήματά της.

Το παζλ των καλλιεργειών συμπληρώνεται με την καλλιέργεια σύκου και επιτραπέζιου σταφυλιού. Όλα αυτά στηριγμένα στον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας, για τον οποίο, όπως σημειώνει στην «ΥΧ» ο Γιάννης Δήμας, όλα αυτά τα χρόνια δεν μετάνιωσε ούτε στιγμή.

Αναφερόμενος στην πορεία της φετινής χρονιάς, ο κ. Δήμας τονίζει: «Εξαιρετικά καλή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τόσο τα σταφύλια όσο και οι άλλες βιολογικές καλλιέργειες. Εμείς καλλιεργούμε τα επιτραπέζια σταφύλια με μεγάλη προσοχή. Έχουμε μια πολύ καλή εικόνα, αλλά η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών δεν μας αφήνει να προβλέψουμε τι θα συμβεί μέχρι το τέλος».

Όσον αφορά τη σουλτανίνα, ο ίδιος εξηγεί ότι «η καλλιέργεια πιέζεται πάρα πολύ από ξένες ποικιλίες που εμφανίζονται και είναι όλες με συμβόλαια». Την περασμένη χρονιά, η τιμή κινήθηκε στα 80 – 90 λεπτά και ήταν 10% υψηλότερη από τα συμβατικά σταφύλια.

Σύκα

Ο κ. Δήμας μάς μίλησε και για την πορεία της καλλιέργειας σύκων Mission. «Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται εδώ και 15 χρόνια. Δεν ήταν παραδοσιακή καλλιέργεια στην περιοχή μας. Έχουμε ξεκινήσει τις εξαγωγές με κάποιους ανθρώπους που πίστεψαν στο προϊόν, με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε καλά τόσο ως παραγωγική μονάδα όσο και ως εμπορική». Όπως εξηγεί ο ίδιος, «το σύκο έχει λιγότερες απαιτήσεις ως καλλιέργεια, με μοναδική εξαίρεση τις ανάγκες του για νερό. Γι’ αυτό έχουμε μεριμνήσει, ώστε να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, με τη δημιουργία δεξαμενών με νερό».

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε επίπεδο καλλιέργειας σύκου, αλλά και ελαιολάδου έχει δημιουργηθεί μία άτυπη ομάδα παραγωγών, με τους οποίους έχουν υπογραφεί συμβόλαια για τον τρόπο καλλιέργειας

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε επίπεδο καλλιέργειας σύκου, αλλά και ελαιολάδου έχει δημιουργηθεί μία άτυπη ομάδα παραγωγών, με τους οποίους έχουν υπογραφεί συμβόλαια για τον τρόπο καλλιέργειας. Το 99% του προϊόντος είναι εξαγώγιμο, ενώ η τιμή διαμορφώνεται στα 2 ευρώ, ανάλογα πάντα με την προσφορά και τη ζήτηση. Η εξαγωγική κατεύθυνση αφορά κυρίως τη Γερμανία.

Ελαιόλαδο

Τέλος, αναφερόμενος στην προοπτική της φετινής χρονιάς για το ελαιόλαδο, ο κ. Δήμας επισημαίνει ότι «ενώ ξεκινήσαμε με πάρα πολύ καλή ανθοφορία, η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Γενικά, το Μανάκι δεν πήγε καλά και αυτή είναι μια εκτίμηση που υπάρχει για όλη την Πελοπόννησο. Πήγαν καλύτερα οι Κορωνέικες ελιές, αλλά λόγω των κλιματολογικών συνθηκών δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει μέχρι το τέλος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η καλλιέργεια της ελιάς είναι διαρκώς αυξανόμενη στην Κορινθία, καθώς ο κόσμος έχει κουραστεί με τα προβλήματα του σταφυλιού και προχωρά σε αλλαγή καλλιέργειας».