ΣΥΚΙΚΗ: Αισιοδοξούν για επιστροφή στην κανονικότητα οι Μεσσήνιοι μετά το καταστροφικό 2023

Σε έναν μήνα θα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των πρώτων σύκων.
08/07/2024
2' διάβασμα
sykiki-aisiodoxoun-gia-epistrofi-stin-kanonikotita-oi-messinioi-meta-to-katastrofiko-2023-325854

Να ξεχάσουν την περασμένη χρονιά θέλουν οι παραγωγοί σύκου στη Μεσσηνία, που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται λόγω κλιματολογικών συνθηκών.

«Φέτος, έχουμε μία κανονικότητα μέχρι στιγμής. Ξεκινήσαμε πολύ νωρίς και βλέπουμε τώρα μία πολύ καλή ανάπτυξη του καρπού, οπότε αισιοδοξούμε. Φυσικά, δεν σταματάμε να είμαστε ανήσυχοι, αφού το άγχος των καιρικών συνθηκών θα μας κυνηγά μέχρι την τελευταία στιγμή», επισημαίνει για την πορεία της φετινής περιόδου ο διευθυντής του Συνεταιρισμού ΣΥΚΙΚΗ, Γιώργος Αγγελόπουλος.

«Σε έναν μήνα θα έχουμε αρχίσει τη συγκομιδή των πρώτων σύκων και θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος με μια συγκομιδή που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των αγορών μας», αισιοδοξεί.

 

Ανανέωση συκεώνων

Η ΣΥΚΙΚΗ, λειτουργώντας ως ένας σύγχρονος φορέας που βλέπει τις ανάγκες του μέλλοντος, συνεχίζει την προσπάθεια ανανέωσης των συκεώνων, με την προμήθεια δενδρυλλίων στους παραγωγούς – μέλη της σε συμβολική τιμή.

«Με δικά μας μέσα συνεχίζεται η προσπάθεια αναδιάρθρωσης, δίνοντας στους παραγωγούς δενδρύλλια από πιστοποιημένα φυτώρια της ΣΥΚΙΚΗ για στοχευμένες φυτεύσεις», σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος. Και προσθέτει: «Δεν δίνουμε ούτε ένα δέντρο, εάν δεν κάνουμε τις αναλύσεις που χρειάζονται ώστε να φυτευτούν σωστά. Ο χρόνος έληξε και δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε μία ανάκαμψη των συκεώνων, εάν από μόνοι μας δεν λειτουργήσουμε σωστά και με υπευθυνότητα. Δυστυχώς, και το τελευταίο σχέδιο για αναδιάρθρωση δεν έγινε αποδεκτό και έτσι εξανεμίστηκαν οι ελπίδες μας για χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό που παραμένει είναι η ανάγκη για μία οργανωμένη και ευρείας έκτασης αναδιάρθρωση».

 

Πιέζουν οι αγορές

Το ενδιαφέρον, φυσικά, όπως κάθε χρονιά, στρέφεται στις αγορές που, σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, «δείχνουν να πιέζουν σε μία συγκράτηση των τιμών, αλλά εμείς δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτήν τη λογική, επειδή κοιτάζουμε το συμφέρον του παραγωγού μας, που έχει υπέρογκα κόστη καλλιέργειας. Εάν έχουμε τις επιθυμητές ποσότητες, θα πουλήσουμε τα προϊόντα μας στις τιμές που πρέπει στο εξωτερικό, στους πελάτες που είναι πιστοί στη συνεργασία με τη ΣΥΚΙΚΗ».