Κορωνοενισχύσεις: Πλησιάζει η πληρωμή στα αιγοπρόβατα, «γρίφος» η ελιά

Με εξελίξεις ξεκινά η εβδομάδα στα «κορωνομέτρα» και συγκεκριμένα στο θέμα της πληρωμής των αιγοπροβατοτρόφων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» και όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό ΑΑΤ Μάκη Βορίδη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σπάρτη, (9/10) απομένουν λίγες ημέρες για να πιστωθεί στους δικαιούχος το «τετράευρο» της κορωνοενίσχυσης.

Πιο συγκεκριμένα η πληρωμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με πιθανή ημερομηνία τη Δευτέρα, 19/10. Έτσι επιβεβαιώνεται το πρόσφατο δημοσίευμα του προηγούμενη φύλλου της «ΥΧ» που ανέφερε τα εξής:

«Πλησιάζει η ώρα της ανακούφισης-όσο μπορεί αυτό να ειπωθεί- για τους αιγοπροβατοτρόφους που ζημιώθηκαν από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» και ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήματος ήταν η Πέμπτη (8/10), το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντείνουν τις διεργασίες ώστε να χορηγηθεί το…σχεδόν «τετράευρο» ανά επιλέξιμο ζώο στους δικαιούχους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» η πληρωμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να ολοκληρωθούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ και να «καθαρίσουν» οι λίστες, καθώς, σύμφωνα με πηγές της «ΥΧ» υπάρχουν υπερβάσεις στα υποψήφια επιλέξιμα ζώα, σε σχέση με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι το διαθέσιμο κονδύλι ανέρχεται σε 30.155.000 ευρώ. Η ενίσχυση θα προσεγγίζει τα τέσσερα ευρώ ανά επιλέξιμη θηλυκή αίγα, ή προβατίνα και με την προϋπόθεση ο αιτών να έχει παραδώσει και δηλώσει μια ελάχιστη ποσότητα γάλακτος 100 κιλών.

Ερωτήματα έχει προκαλέσει εντωμεταξύ, η απάντηση του ΥπΑΑΤ Μάκη Βορίδη στη Βουλή, όπου αναφερόμενος στην ελιά Χαλκιδικής δεν αποσαφήνισε, αν στις κορωνοενισχύσεις θα ενταχθούν μόνο οι ελιές Καλαμών ή όλες οι βρώσιμες».