Κορωνοενισχύσεις ζητούν οι παραγωγοί κερασιών στην Πιερία

Τη χορήγηση ενισχύσεων προς τους κερασοπαραγωγούς της Πιερίας, λόγω των επιπτώσεων που δημιουργεί στην αγορά ο κορωνοϊός, ζητά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς», Δημήτρης Ντούρος, καθώς, όπως λέει, ενώ υπήρχε παραγωγή, η διακίνηση και η διάθεση του προϊόντος τόσο στο εξωτερικό όσο και στην εγχώρια αγορά δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική.

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά για το κεράσι που είχε τεράστια κάμψη, καθώς ήταν το πρώτο προϊόν που βγήκε στην αγορά μετά το παρατεταμένο λοκντάουν. Συνεπώς, υπήρχε μεγάλη επιφυλακτικότητα και συγκράτηση από τους καταναλωτές, ενώ την ίδια ώρα δεν είχε ξεκινήσει ο τουρισμός. Για αυτό και ζητούμε τη στήριξη του υπουργείου και να δοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις στους παραγωγούς με τη μορφή κορωνοενίσχυσης», επισημαίνει ο κ. Ντούρος.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Σε μια χρονιά που και το κεράσι έπεσε θύμα των καταστάσεων που δημιούργησε η πανδημία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Cherry Love EU» δίνει τη δυνατότητα προώθησης του μικρού πυρηνόκαρπου σε νέες αγορές του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, αγροτικοί συνεταιρισμοί που παράγουν και εκμεταλλεύονται κεράσια στον Νομό Πιερίας έχουν την ευκαιρία να κάνουν άνοιγμα σε νέες, μεγάλες και ελπιδοφόρες διεθνείς αγορές μέσα από τη συμμετοχή τους σε συγκεκριμένες εκθέσεις του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον κ. Ντούρο, ο συνεταιρισμός συμμετείχε, μετά από πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας, στη Food Africa 2021 στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους της τοπικής αγοράς.

«Πρόκειται για μια αγορά πολύ μεγάλη, η οποία εξελίσσεται ανοδικά. Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για τα κεράσια και τα ελληνικά προϊόντα, ενώ αποτελεί και κομβικό σημείο για τις αραβικές χώρες. Αυτές τις αγορές θα πρέπει σταδιακά να τις αναπτύξουμε, ώστε να προωθήσουμε εκεί τα κεράσια μας», αναφέρει ο κ. Ντούρος. Όπως λέει, όσοι έχουν σοβαρό ενδιαφέρον για τα πιερικά κεράσια θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν τον Μάιο στην περιοχή, μέσω του προγράμματος, για να γνωρίσουν τα προϊόντα και τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, ο οποίος θα συμμετέχει, μέσω του ίδιου προγράμματος, και σε άλλες εκθέσεις (Γερμανία, Ουκρανία) και με άλλα προγράμματα σε χώρες της Άπω Ανατολής, του Καναδά και της Αμερικής.