Ο κορωνοϊός επηρεάζει τις επενδύσεις των νεοφυών επιχειρήσεων αγροτεχνολογίας

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2020 σχετικά με τις επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα δημοσίευσε το agfunder. Τα στοιχεία των επενδύσεων αντικατοπτρίζουν και τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού που, όπως τονίζεται, αναμένεται να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο τις νεοφυείς επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση του agfunder καταγράφεται ότι η κατηγορία που κυριάρχησε στη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων είναι αυτή της ηλεκτρονικής αγοράς τροφίμων (eGrocery), που ενισχύθηκε λόγω των περιορισμών των μετακινήσεων και του εγκλεισμού των καταναλωτών στα σπίτια τους παγκοσμίως. Μέχρι στιγμής, αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής χρηματοδότησης στον κλάδο της αγροτεχνολογίας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Θετικά είναι τα στοιχεία και για την κατηγορία που αφορά τις τεχνολογίες που σχετίζονται με την ιχνηλασιμότητα, αλλά και τις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη συγκέντρωση των 2,1 δισ. δολαρίων, όπως και το 2019. Τη χρηματοδότηση που συγκέντρωσε το 2019 έχει ήδη ξεπεράσει η κατηγορία που αφορά την καινοτομία στα τρόφιμα. Αρνητικά είναι τα στοιχεία που αφορούν την κατηγορία της τεχνολογίας στο χωράφι, όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 2% των συνολικών επενδύσεων στον κλάδο της αγροτεχνολογίας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, το 2019, οι 205 επιχειρήσεις στον συγκεκριμένο τομέα συγκέντρωσαν 887 εκατ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 4% της χρηματοδότησης. Φέτος, μόνο 59 εταιρείες έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 207 εκατ. δολαρίων, δηλαδή λίγο περισσότερο από το 2% των συνολικών επενδύσεων.

Οι χώρες που ελκύουν περισσότερες επενδύσεις

Η σύνθεση των τεσσάρων κορυφαίων αγορών αγροτικών προϊόντων δεν έχει αλλάξει, σύμφωνα με την έκθεση. Οι ΗΠΑ και η Ινδία παραμένουν στις πρώτες θέσεις, καθώς οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ συγκέντρωσαν 8,7 δισ. δολάρια και οι ινδικές επιχειρήσεις συγκέντρωσαν 1,3 δισ. δολάρια. Συγκεκριμένα, το μερίδιο των κεφαλαίων με έδρα τις ΗΠΑ αυξήθηκε από 44% το 2019 σε 56% το πρώτο τρίμηνο 2020.

Πιο συγκρατημένοι φαίνεται ότι είναι οι επενδυτές για την αγορά της Κίνας, με βάση τα στοιχεία της έκθεσης. Πέρυσι, 181 εταιρείες στη χώρα συγκέντρωσαν 3,2 δισ. δολάρια. Μέχρι στιγμής για φέτος, το μερίδιο της Κίνας στην αγορά είναι κάτω από 14%, σε σύγκριση με το 16% του προηγούμενου χρόνου. Το Ισραήλ, του οποίου ο τομέας της αγροτεχνολογίας κατέλαβε την έκτη θέση παγκοσμίως το 2019, με χρηματοδότηση άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, το πρώτο εξάμηνο του 2020 δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στα δέκα κορυφαία οικοσυστήματα.