Ο κορωνοϊός πληγώνει το χαβιάρι

Η εξαιρετική πρωτοβουλία του Χρήστου Σελβίδη να συμμετάσχει το 2014 στη δημιουργία της Οξύρρυγχος Ελλάς ΑΕ στο Κεφαλάρι της Δράμας συνάντησε ανυπέρβλητα εμπόδια στις εξαγωγές εξαιτίας της πανδημίας. Το ιχθυοτροφείο αξιοποιεί το πλεονέκτημα των φυσικών πηγών νερού στη Δράμα και καλλιεργείται ο εκλεκτός οξύρρυγχος, που διακρίνεται για τη γευστική του ποιότητα, από γόνο τριών ειδών, μεταξύ των οποίων το διάσημο Hoso hoso (Beluga).

Επίσης, η μονάδα περιλαμβάνει την παραγωγή μαύρου χαβιαριού, του γευστικού μαύρου χρυσού, που κατέχει δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά για απαιτητικούς συνάμα εύρωστους πελάτες. Η επιχείρηση ασχολείται αποκλειστικά με την εξαγωγή, γιατί «εδώ στην Ελλάδα όλοι τρώνε θαλασσινά, ο Έλληνας δεν τρώει ψάρια γλυκού νερού», εξηγεί ο κ. Σελβίδης. Σε ερώτηση για το αν η πέστροφα έχει θέση στο ελληνικό τραπέζι απαντά ότι «οι Τούρκοι φέρνουν με 1,5 ευρώ», επομένως πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Για ανύπαρκτες εξαγωγές τη συγκεκριμένη περίοδο κάνει λόγο ο τμηματάρχης του Τμήματος Αλιείας στην ΠΕ Δράμας, Κοσμάς Σωφρονίδης, γνωρίζοντας τις οικονομικές δυσχέρειες που προκλήθηκαν στη βιοτεχνία. «Η μονάδα πραγματοποιεί εξαγωγές, κυρίως για τα αρσενικά οξύρρυγχου, σε Βουλγαρία και Ρουμανία που με το κλείσιμο των συνόρων μηδενίστηκαν, ενώ ταυτόχρονα τα έξοδα έτρεχαν». Την ίδια στιγμή, το προσωπικό παρέμεινε στη μονάδα, γιατί έπρεπε να συνεχιστούν οι εργασίες εκτροφής.

Το δε χαβιάρι εξάγεται στη Γαλλία και η διακίνησή του συνάντησε προσχώματα τόσο στις πτήσεις όσο και στα κλειστά εστιατόρια. «Ο Γάλλος εκπρόσωπος που προωθεί το χαβιάρι στα εστιατόρια δεν αγόρασε τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Βέβαια, τα εκλεκτά δραμινά προϊόντα, οξύρρυγχος και χαβιάρι, με την επανεκκίνηση της οικονομίας μπορούν να ξαναβρούν τη θέση που δίκαια κέρδισαν στις αγορές της Ευρώπης χάρη στις αξιόλογες προσπάθειες της δυναμικής μονάδας που διαθέτει όλα τα πιστοποιητικά κτηνιατρικού ελέγχου, καθώς και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.