Κορωνοϊός: Τι προτείνει η αντιπολίτευση για τη στήριξη του αγροτικού τομέα

Με αφορμή τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και γενικότερα των κλάδων της αγροδιατροφής που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού, η «ΥΧ» ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση και από τα μεγάλα κόμματα του κοινοβουλίου να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις δικές τους προτάσεις για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Φάνης Κουρεμπές, γεωπόνος και συντονιστής του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

«Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ανακοίνωση μέτρων στήριξης αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων που πλήττονται από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, είναι ένα θετικό και αναγκαίο μέτρο.

Περιμένοντας την κατανομή του ποσού των 150 εκατ. ευρώ, να τονίσουμε ότι, επειδή οι επιπτώσεις φαίνεται να είναι σημαντικές και μακροχρόνιες, δεν φτάνουν μόνο πυροσβεστικά μέτρα στήριξης. Ήδη τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα που αυτήν τη στιγμή είναι στο στάδιο της συγκομιδής αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Θα δούμε και την κίνηση της αγοράς το Πάσχα, για να έχουμε πλήρη εικόνα του μεγέθους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε προτάσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, στις οποίες περιλαμβάνονται μέτρα για όλη την παραγωγική αλυσίδα. Στόχος αυτών των μέτρων είναι να διερευνηθούν από την κυβέρνηση και νέοι δρόμοι διάθεσης των προϊόντων, όπως μέσα από τις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ. Εκτός εάν κυρίαρχη γραμμή είναι οι απόψεις του περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, ο οποίος παροτρύνει τους πολίτες να φυτέψουν μποστάνι και να πάρουν κότες.

Σκοπός των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι να φτάσουν στους καταναλωτές προϊόντα ποιοτικά σε προσιτές τιμές, αντιμετωπίζοντας το κενό που αφήνει το η απαγόρευση του λιανεμπορίου των παραγωγών, δημιουργώντας φαινόμενα αύξησης τιμών από τους μεσάζοντες.

Η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης χρειάζεται σχεδιασμό και εργαλεία που θα λειτουργούν στην κατεύθυνση της άρσης των επιπτώσεων. Διαφορετικά, τα 150 εκατ. ευρώ, όταν πάνω από 600.000 άνθρωποι δηλώνουν αγροτική εκμετάλλευση είναι απλά μια αρχή. Το 10% αυτών να ζημιωθεί, είναι σαν να αντιμετωπίζεις τον κορωνοϊό με ασπιρίνες».

Μιχάλης Τζελέπης, γραμματέας του Τομέα Αγροτικού του ΚΙΝΑΛ

«Τα δέκα μέτρα που προτείνει το ΚΙΝΑΛ για τη στήριξη των πληττόμενων αγροτών έχουν ως εξής:

1) Να συμπεριληφθούν άμεσα όλες οι κατηγορίες ΚΑΔ που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα και χρήζουν μέτρων στήριξης.

2) Απρόσκοπτη χρηματοδότηση από τις τράπεζες για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας και άμεση ενεργοποίηση της «Κάρτας Αγρότη», ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι υποβληθεί η δήλωση ΟΣΔΕ 2020.

3) Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων ως κεφάλαια κίνησης, αξιοποιώντας αντίστοιχα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

4) Περίληψη και των αγροτών στις ρυθμίσεις για την καταβολή των τόκων των εξυπηρετούμενων δανείων από τον Σεπτέμβριο. Πάγωμα οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

5) Ειδική μέριμνα για κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους, αφού η παραδοσιακή αγορά κρέατος του Πάσχα θα αντιμετωπίσει, όπως φαίνεται, προβλήματα. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με την αγορά γάλακτος, όπου ήδη υπάρχουν ακυρώσεις παραγγελιών. Ανάλογα μέτρα να ισχύσουν για τους ιχθυοκαλλιεργητές, όπως επίσης και για τους παραγωγούς σπαραγγιού, φράουλας, κηπευτικών και τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών.

6) Αναζήτηση λύσης για τους εργάτες γης.

7) Συμψηφισμός οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχονται από τη λειτουργία των συστημάτων άρδευσης.

8) Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του 2019 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα καθώς και όλων των εκκρεμοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

9) Ταχύτερη καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων ώστε με χρήση προκαταβολών γεωργοί και κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν την ταμειακή ρευστότητα που χρειάζονται.

10) Ενεργοποίηση κάθε μέτρου της ΚΑΠ, καθώς και νέων μέτρων έκτακτης μορφής για τη δημιουργία ουσιαστικών μηχανισμών παρέμβασης για τη διαχείριση προβλημάτων στη διάθεση της παραγωγής, καθώς και εφαρμογή μέτρων δωρεάν διανομής προϊόντων».

Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ

«Τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, έχουν ως κύριο στόχο να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Οι μικρομεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δεινή θέση. Τίποτα δεν προβλέπεται για αυτούς την ώρα που ενισχύονται με δισεκατομμύρια (κονδύλια ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας κ.λπ.) οι αντίπαλοί τους, δηλαδή βιομήχανοι (πχ εκοκκιστές, ζυθοποιοί, ποτοβιομήχανοι) και μεγαλέμποροι (πχ διάφοροι χονδρέμποροι).

Ενώ η κυβέρνηση έσπευσε να εντάξει τα μονοπώλια της ιχθυοκαλλιέργειας (ουσιαστικά πρόκειται για έναν επιχειρηματικό όμιλο) στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, κατηγορίες αγροτοπαραγωγών που πλήττονται από την πανδημία και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί (π.χ. περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις λαϊκές, ρυθμίσεις ενόψει Πάσχα), όπως οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι παραγωγοί κηπευτικών, παραμένουν απροστάτευτοι.

Το ΚΚΕ διεκδικεί γενναία μέτρα στήριξης των λαϊκών στρωμάτων και στηρίζει τα αιτήματα του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος για:

✱ Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος όσων πλήττονται.

✱ Στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων. Απαγόρευση των εισαγωγών αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα.

✱ Στήριξη των παραγωγών λαϊκών αγορών.

✱ Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκέσει η πανδημία.

✱ Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ & ΠΣΕΑ για το 2019.

✱ Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.

✱ Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο.

✱ Μέτρα ελέγχου της αισχροκέρδειας μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων.

✱ Αναστολή κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης.

✱ Χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγροκτηνοτρόφους.

✱ Δωρεάν παροχή μέσων προφύλαξης και απολύμανσης.

✱ Πλήρης στελέχωση κέντρων υγείας και επαρχιακών νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό και εξασφάλιση όλου του αναγκαίου εξοπλισμού.

Το ΚΚΕ καλεί την μικρομεσαία αγροτιά να πάρει θέση στον κοινό αγώνα με τους εργατοϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους για ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Να σπάσει το σιωπητήριο που θέλουν να επιβάλουν η κυβέρνηση και το κεφάλαιο στο όνομα τού “όλοι μαζί να ξεπεράσουμε κι αυτήν την κρίση”».