Κώστας Λάμπρου: Το ζευγάρι της Ασκάδας από την Κύμη που ταξιδεύει στις αγορές του κόσμου

Το ζευγάρι της Ασκάδας είναι στενά συνυφασμένο με μία περιοχή, έναν πολιτισμό και μία παράδοση και αποτελεί τον πρωταγωνιστή μιας ιστορίας αγάπης, που προωθεί τη μοναδικότητα του τόπου του. Ο λόγος για τα σύκα της Κύμης στην Εύβοια και την τεχνική της Ασκάδας που φέρνει τα σύκα στην αποξηραμένη τους μορφή.

Ο Κώστας Λάμπρου, παραγωγός σύκου στην περιοχή της Κύμης, πιστός στις παραδοσιακές τεχνικές της καλλιέργειας, μεταποιεί και προωθεί τα προϊόντα του σε Ελλάδα και εξωτερικό και προσπαθεί να συμβάλει όσο περισσότερο γίνεται στην ανάδειξη της οργανικής σχέσης του σύκου με την Κύμη.

Οι μνήμες και οι αναμνήσεις από τη δραστηριότητα της οικογένειάς του με τον αγροτικό τομέα και την καλλιέργεια των σύκων λειτούργησαν ως βάση για να ασχοληθεί και ο ίδιος με αυτήν. «Δραστηριοποιούμαστε με το σύκο της Κύμης από το 2011-2012. Στην αρχή, η ασχολία μας ήταν περισσότερο σε ερασιτεχνική μορφή, ώστε να το γνωρίσουμε και να το επεξεργαστούμε. Το 2015 δημιουργήσαμε την εταιρεία ‘‘Kumilio’’ διαχειριζόμενοι γύρω στα 500 δέντρα. Στη διαδρομή μας μέχρι και σήμερα έχουμε αυξήσει τον αριθμό τους στα 900», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Κώστας.

Η μοναδική τεχνική της Ασκάδας

Το σύκο έχει για τον Κώστα μια ιδιαιτερότητα που το κάνει μοναδικό. Το γεγονός ότι είναι λεπτόφλουδο και ευπαθές, ως φρέσκο προϊόν, είχε οδηγήσει τους παραγωγούς από την αρχαιότητα ακόμα στην αποξήρανσή του μέσω της οποίας κατάφερναν να το διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χάνεται η διατροφική του αξία.

Αυτό, λοιπόν, που το κάνει ξεχωριστό, όπως εξηγεί ο Κώστας, είναι «ότι κάνουμε μία τομή στο σύκο, οπότε ανοίγει σε δύο κομμάτια, τα οποία αποξηραίνονται στον ήλιο για 2-3 μέρες. Έπειτα, βρίσκουμε τα ζευγάρια των σύκων και τα ενώνουμε και πάλι. Αυτό ονομάζεται Ασκάδα στην περιοχή. Η μοναδικότητα αυτή, αλλά και το γεγονός ότι είναι ΠΟΠ, μας βοηθά και στην προώθηση του προϊόντος».

Προώθηση σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η εταιρεία «Kumilio», αφού συλλέξει τα σύκα που καλλιεργούνται βιολογικά, τα μεταποιεί σε διάφορες μορφές προϊόντων, τα οποία έχουν λάβει διακρίσεις και βραβεία. Εκτός από τα ξερά σύκα Κύμης, δημιουργεί μαρμελάδα, συκόμελο, παστέλι, γλυκό του κουταλιού, μπουκιές αποξηραμένου σύκου με επικάλυψη σοκολάτας υγείας και ρετσέλι, το οποίο είναι μια παλιά μικρασιατική συνταγή και αποτελείται από σύκο Κύμης, καρύδι, και συκόμελο αντί για πετιμέζι.

Όλα τα παραπάνω προϊόντα τυποποιούνται και ταξιδεύουν σε Ελλάδα και εξωτερικό. «Τα προϊόντα μας κυκλοφορούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τη Ρόδο σε καταστήματα ντελικατέσσεν. Στο εξωτερικό, τα διαθέτουμε σε αρκετές χώρες όπως ΗΠΑ, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία και Τσεχία», εξηγεί ο Κώστας.

Στην επιτυχημένη προώθηση των προϊόντων έχει συμβάλει η συμμετοχή της εταιρείας σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «οι εκθέσεις μάς βοήθησαν πολύ και οφείλω να πω ότι η περιφέρεια μας συμπεριέλαβε σε διάφορες εκθέσεις, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς, ειδικά στο ξεκίνημα της εταιρείας. Έχουμε συμμετοχή στη Food Expo, την Expotrof και έχουμε ταξιδέψει στο Μάλμε, καθώς και στην Ιαπωνία μέσω του Enterprise Greece. Η παρουσία σε αυτές επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο να γνωρίσει από κοντά το προϊόν, να το δοκιμάσει και να γνωρίσει τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτό. Επίσης, έχουμε ως μότο μας το ‘‘εκ φύσεως εκλεκτά’’, διαλέγουμε δηλαδή τα καλύτερα από αυτά που μας δίνει η φύση. Αυτό μας βοηθάει πολύ να έχουμε την ανταπόκριση που συναντάμε μέχρι σήμερα. Το γεγονός που μας χαροποιεί, επιπλέον, είναι ότι μέσω αυτής της προσπάθειας έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε το σύκο της Κύμης και θα τολμήσω να πω να συμπαρασύρουμε και άλλους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτό».

Χριστουγεννιάτικες συσκευασίες

Με αφορμή τις εορταστικές ημέρες, η εταιρεία «Kumilio» δημιούργησε χριστουγεννιάτικες συσκευασίες, οι οποίες μπορούν να προσφερθούν ως δώρο. «Χρειάζεται να εμπνέεσαι και να δημιουργείς νέα προϊόντα μέσα από τις ανάγκες της αγοράς. Έτσι, προήλθαν και οι συγκεκριμένες συσκευασίες», τονίζει ο Κώστας.

Επόμενα σχέδια

Στόχος της οικογένειας Λάμπρου είναι να αποκτήσει ένα μεγαλύτερο εργαστήριο, καθώς «θεωρούμε ότι είναι η καρδιά της εταιρείας και να συνεχίσουμε να προωθούμε με τον καλύτερο τρόπο το σύκο της Κύμης στις αγορές», καταλήγει.