Κουκούλια μεταξοσκώληκα που υπόσχονται… μεταξένια επιδερμίδα

Λένε πως πολλές καινοτόμες λύσεις προέρχονται από παλιές πρακτικές και η άποψη αυτή βρίσκει απόλυτη απήχηση στην περίπτωση μιας νεαρής παραγωγού σηροτρόφου από τις Σέρρες, η οποία επανέφερε μια παλιά και ξεχασμένη πρακτική των σηροτρόφων, στις περιοχές όπου ανθούσε η δραστηριότητα αυτή, και την κατέθεσε ως ένα ισχυρό αντίβαρο στην περιορισμένη -πια- δραστηριότητα της σηροτροφίας και μεταξουργίας στη χώρα μας.

Ο λόγος για την Άννα Καλτσίδου, η οποία ασχολείται τα τελευταία έξι χρόνια με τη σηροτροφία και, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις ευεργετικές ιδιότητες του κουκουλιού του μεταξοσκώληκα, επανέφερε μια θεραπεία προσώπου που υπόσχεται δέρμα… μεταξένιο.

«Η περιποίηση με τα κουκούλια του μεταξοσκώληκα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ως καλλυντική θεραπεία, τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες, αφού χρησιμοποιούνται για την ήπια απολέπιση της επιδερμίδας. Πρόκειται για δαχτυλήθρες καθαρισμού, που είναι τα κουκούλια από μετάξι, και είναι ένα 100% φυσικό, ακατέργαστο και χωρίς καμία χημική επεξεργασία προϊόν», επισημαίνει η κα Καλτσίδου.

Όπως εξηγεί, τα πολύ καλά αποτελέσματα που έχει η θεραπεία με τα κουκούλια μεταξοσκώληκα οφείλονται στην πρωτεΐνη σερικίνη και στα πολλά αμινοξέα που περιέχουν, ουσίες που διεγείρουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και χαρίζουν λάμψη, ελαστικότητα και σφριγηλότητα στο δέρμα.

Έτσι, καθώς γνώριζε για την πρωτεΐνη και πώς τη χρησιμοποιούσαν οι παλιοί, κι έπειτα από πολλές έρευνες, δοκιμές και εφαρμογές, αποφάσισε να στραφεί και στην εμπορική δραστηριότητα της μεταποίησης του κουκουλιού.

Στα αζήτητα τα κουκούλια για μετάξι

Για τη μοναδική παραγωγό μεταξοσκώληκα, η οποία στη συνέχεια συσκευάζει και εμπορεύεται τα κουκούλια τους, η στροφή προς την ομορφιά και την περιποίηση έγινε γιατί το μετάξι δεν βιώνει και τις καλύτερες εμπορικές ημέρες του. «Τα κουκούλια μου τα έδινα σε εμπόρους, όμως δεν έχουν πλέον ζήτηση, αφού τα προμηθεύονται από, άλλες πιο φθηνές χώρες. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει αναπηνιστήριο στην Ελλάδα, το μετάξι έρχεται από Κίνα, Τουρκία κι άλλα κράτη».

Όπως λέει, τα κουκούλια για καλλυντική χρήση πωλούνται και σε δημοφιλή πλατφόρμα διαδικτυακών αγορών και μέχρι πρότινος μπορούσες να τα αγοράσεις και να τα φέρεις από την Κίνα, ενώ πρόσφατα την ενημέρωσαν από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ότι Αμερικανοί επιστήμονες αναζητούσαν δείγματα κουκουλιών από την περιοχή του Νομού Σερρών για να ερευνήσουν τη σερικίνη.

Η παραγωγός-σηροτρόφος σχεδιάζει, μαζί με τον αδελφό της, που είναι μελισσοκόμος, την παρασκευή μιας κρέμας που θα συνδυάζει τη σερικίνη από κουκούλια του μεταξοσκώληκα, το μέλι και το κερί.

«Τίποτα δεν θα γινόταν στο θέμα της σηροτροφίας, εάν δεν είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση των γεωπόνων της ΔΑΟΚ Σερρών, που μας υποστηρίζουν και μας παρέχουν συμβουλές. Έχουμε πολύ καλής ποιότητας μέλι, άφθονο αυθεντικό μελισσοκέρι και πολλά κουκούλια, για αυτό και θα ερευνήσουμε τη δυνατότητα παραγωγής μιας κοσμητικής κρέμας», καταλήγει.

Η ενασχόληση με τη σηροτροφία δεν είναι καινούργια στις Σέρρες, αφού κατά τη δεκαετία του 1970 υπήρχαν πολλές μονάδες παραγωγής και μεταποίησης. Ωστόσο, από τα μέσα του 1980 η δραστηριότητα έπαψε ξαφνικά, όταν το κουκούλι δεν είχε πια τιμή.

Σήμερα, δραστηριοποιούνται μόλις τρεις σηροτρόφοι στην περιοχή της Ροδόπολης-Άνω Ποροΐων-Κερκίνης.