Κούρεμα χρεών: Δικαίωση και για τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες

Σε κούρεμα 139.077 ευρώ προχώρησε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, δημιουργώντας δεδικασμένο μετά από πολυετή δικαστικό αγώνα

Και οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του Ν. 3259/2004 «περί πανωτοκίων», όπως προκύπτει από την υπ’ αριθμ. 244/2023 οριστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία δικαίωσε αγρότη δανειολήπτη και τον πολυετή δικαστικό του αγώνα με την τελούσα υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω απόφαση αναγνώρισε την εσφαλμένη υπαγωγή από την ΑΤΕ στον Ν. 3259/2004 «περί πανωτοκίων», αναδιαμορφώνοντας την οφειλή του, με περιορισμό του οφειλόμενου ποσού των 163.277,37 ευρώ στο ποσό των 24.200,40 ευρώ (δηλαδή, κούρεμα κατά 139.077 ευρώ).

Οι αγρότες δανειολήπτες δικαιούνται επίσης να ζητήσουν τον περιορισμό της απαίτησής τους, ακόμα και αν είχαν αναγνωρίσει ανεπιφύλακτα την οφειλή τους στο παρελθόν. Πρόκειται για ακόμη μία απόφαση που επιβεβαιώνει την άποψη ότι τα πανωτόκια πρέπει να διαγραφούν, ενώ αυξάνονται οι φωνές για να δοθεί μια πολιτική λύση στην ομηρία χιλιάδων παραγωγών δανειοληπτών.

Λυτρωτική η απόφαση

Η απόφαση λυτρώνει έναν αλιέα από την περιοχή του Σαρωνικού, ο οποίος έλαβε δάνειο 36 εκατομμυρίων δραχμών και στην πορεία πλήρωσε πάνω από δύο φορές το κεφάλαιο, ενώ θα μπορούσε να κάνει χρήση της ευνοϊκής διάταξης της τότε κυβέρνησης Καραμανλή.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει στην «ΥΧ», ο τότε διευθυντής της ΑΤΕ τον απέκλεισε από τη ρύθμιση, χαρακτηρίζοντάς τον ετεροεπαγγελματία. «Η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου μας ικανοποιεί. Ελπίζουμε να τελεσιδικήσει και να λυτρωθούμε όλοι από αυτό το μαρτύριο. Όλον αυτόν τον αγώνα τον κάναμε για τον ανιψιό μας, ο οποίος, αν και σπούδασε, προτίμησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το καΐκι και τη θάλασσα. Θέλω να ευχαριστήσω τους δικηγόρους Δημ. Φιλιππόπουλο και τον βουλευτή Β. Κόκκαλη για το ενδιαφέρον τους και τη σημαντική συμβολή τους στην ευνοϊκή εξέλιξη», τόνισε.

Β. Κόκκαλης: «Απαραίτητη η βιώσιμη ρύθμιση των χρεών»

Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης, δήλωσε στην «ΥΧ» για την απόφαση: «Το φλέγον θέμα των γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων κ.λπ. και των συνεταιρισμών είναι πρωτίστως πολιτικό. Απαιτείται άμεση, δίκαιη και βιώσιμη ρύθμιση των χρεών στην πρώην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος με τη διαγραφή των πανωτοκίων και τη ρύθμιση του κεφαλαίου. Τα ελληνικά δικαστήρια επιβεβαιώνουν συνεχώς την άποψη ότι τα πανωτόκια πρέπει να διαγραφούν. Εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί με αυτό το θέμα και παραμένει θεατής σε κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών, καθώς και στις παράλογες απαιτήσεις της πρώην ΑΤΕ.

Έχουμε προτείνει να επανέλθουν σε ισχύ οι ρυθμίσεις που είχαμε συμφωνήσει με την Τράπεζα της Ελλάδος το έτος 2018, οι οποίες προέβλεπαν τη διαγραφή όλων των τόκων και τη βιώσιμη αποπληρωμή μόνο του εναπομείναντος κεφαλαίου».

Η απόφαση επιβεβαιώνει την άποψη ότι τα πανωτόκια πρέπει να διαγραφούν, ενώ αυξάνονται οι φωνές για να δοθεί μια πολιτική λύση στην ομηρία χιλιάδων παραγωγών δανειοληπτών

Δ. Φιλιππόπουλος: Σημαντική η δικαστική δικαίωση

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Δημήτρης Φιλιππόπουλος, πληρεξούσιος του ενάγοντος αλιέα, δήλωσε στην «ΥΧ» για την απόφαση: «Πρόκειται για μια σημαντική δικαστική δικαίωση, καθώς το δικαστήριο εφάρμοσε τον νόμο που ορίζει ότι οι οφειλές από αγροτικά δάνεια έχουν ανώτατο όριο το διπλάσιο των ληφθέντων κεφαλαίων.

Εν προκειμένω, εάν ο αγρότης δεν προσέφευγε στη Δικαιοσύνη, θα καλούνταν για τις 36.000.000 δραχμές ή τα 105.649,30 ευρώ που είχε λάβει, να πληρώσει 163.277,37 ευρώ κι ενώ ήδη είχε καταβάλει 187.098,20 ευρώ. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι παρόλο που ο αγρότης δεν είχε αποδείξεις για όλα τα ποσά που πλήρωσε, αναγνωρίστηκε πως το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει είναι 24.200,40 ευρώ.

Η εν λόγω απόφαση δίνει τη λύση και σε πολλούς ετεροεπαγγελματίες, καθώς ξεκαθαρίζει πως για την εφαρμογή των ευνοϊκών διατάξεων του Ν. 3259/2004 δεν χρειάζεται να συντρέχει η ιδιότητα του αγρότη τη χρονική στιγμή της ρύθμισης, αλλά μόνο κατά την υπογραφή της αρχικής δανειακής σύμβασης».