Κοζάνη: Κάμπιες καταστρέφουν δασικές εκτάσεις και βοσκοτόπια

Κοζάνη: Kάμπιες καταστρέφoυν δασικές εκτάσεις και βοσκοτόπια

Καταστροφική επιδρομή από κάμπιες καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε δασικές εκτάσεις με βελανιδιές και πουρνάρι της Κοζάνης, προκαλώντας παράλληλα μεγάλο πρόβλημα και στους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Οι κάμπιες έκαναν την εμφάνισή τους πριν από δέκα ημέρες στην περιοχή του Φράγματος του Ιλαρίωνα και καθημερινά πολλαπλασιάζονταν, γεγονός που έχει αναστατώσει τους κατοίκους του δημοτικού διαμερίσματος Χρωμίου. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Χρωμίου τόνισε ότι «οι κάμπιες έχουν καταστρέψει 15 με 20.000 στρέμματα δάσους βελανιδιάς και πουρνάρι, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους της περιοχής, ενώ για κάποιες ημέρες είχαν κατακλύσει ακόμη και τους δρόμους του χωριού».

Το Χρώμιο διαθέτει 3.500 αιγοπρόβατα και, όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, «οι κάμπιες έχουν καταστρέψει τις περιοχές που χρησιμοποιούν ως βοσκοτόπια. Οι κάμπιες είναι παντού, στα χόρτα, στα φύλλα, ακόμη και στους κορμούς των δένδρων, με αποτέλεσμα τα ζώα μας να μη μπορούν να βοσκήσουν».

Πρόκειται για το έντομο “lumantria dispar” και η επιδημική έξαρση του φαινομένου αποδίδεται στις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και βοήθησαν σε μεγάλο ποσοστό την εκκόλαψη των αυγών της κάμπιας.

Από την πλευρά του, ο δασάρχης της ΠΕ Κοζάνης, Νίκος Σπυριδωνίδης, εξήγησε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη του κύκλου ζωής του εντόμου, που σε λίγες ημέρες θα μεταμορφωθεί σε πεταλούδα». Έχουν ληφθεί δείγματα και έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στην Θεσσαλονίκη και από τις εργαστηριακές αναλύσεις θα εξακριβωθεί η οικογένεια του εντόμου και οι τρόποι αντιμετώπισής του, εάν χρειαστεί.

Ο κ. Σπυριδωνίδης, θέλοντας να καθησυχάσει τους κτηνοτρόφους, εξήγησε ότι «τα δέντρα που σήμερα φαίνονται ως κατεστραμμένα, την επόμενη περίοδο θα ανακάμψουν και το δάσος θα αποκατασταθεί».

Η εμφάνιση της κάμπιας έχει περιοδικά χαρακτηριστικά, κυρίως σε δασικές περιοχές της χώρας, ενώ το ίδιο πρόβλημα με την Κοζάνη παρουσιάζει αυτήν τη χρονική περίοδο και η περιοχή της Δράμας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ