Για ολική καταστροφή από το χαλάζι μιλούν οι παραγωγοί ροδάκινου στο Βελβεντό (upd) (video)

Για ολική καταστροφή από το χαλάζι που έπεσε στην περιοχή της Κοζάνης μιλούν οι παραγωγοί ροδάκινου στο Βελβεντό, οι οποίοι εκτός της απώλειας της φετινής παραγωγής, μιλούν για «τεράστια ζημιά» του φυτικού κεφαλαίου.

«Μπορεί η χθεσινή χαλαζόπτωση να κράτησε μόλις δέκα λεπτά, αλλά είχε τέτοια ένταση και μανία που όχι μόνο αφάνισε το 20% επί της συνολικής παραγωγής που είχε σωθεί από τον παγετό Μαρτίου-Απριλίου, αλλά κατάφερε σημαντικές πληγές στα δέντρα μας», επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Νίκος Κουτλιάμπας, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι «ίσως πολλοί παραγωγοί δεν θα καταφέρουν να σώσουν τα δέντρα τους και φοβάμαι ότι θα χαθούν στρέμματα ολόκληρα».

Διευκρίνισε πως οι 400 παραγωγοί που καλλιεργούν 12.000 στρέμματα με επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια στην περιοχή, «βρισκόμαστε πραγματικά σε απόγνωση» και πρόσθεσε ότι «η οικονομική ζημιά αναμένεται μεγάλη, καθώς κάποιοι παραγωγοί δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν ούτε ένα φρούτο».

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή 400 παραγωγοί καλλιεργούν λίγο περισσότερα από 10.000 στρέμματα συνολικά, με τη μέση ετήσια παραγωγή στα 20 εκατ. κιλά ροδάκινα και νεκταρίνια και με το μέσος κόστος παραγωγής ανά στρέμμα να κυμαίνεται στα 1000 ευρώ.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη Γιώργος Βρόντζος, σήμερα θα γίνει επισήμανση των ζημιών και θα οριοθετηθεί η πληγείσα από τη χθεσινή χαλαζόπτωση περιοχή. «Με βάση την πληροφόρηση που έχουμε, το χαλάζι έπεσε από το Βελβεντό και προς το φράγμα του Αλιάκμονα», επισήμανε ο κ. Βρόντζος.

Νωρίτερα η ΥΧ έγραφε:

Το ξαφνικό μπουρίνι που ξεκίνησε λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, συνοδευόμενο από σφοδρή χαλαζόπτωση και δυνατούς ανέμους σάρωσε τους οπωρώνες στο Δήμο Βελβεντού.

Δέκα λεπτά ήταν αρκετά για να καταστρέψουν ολοσχερώς τους καρπούς των οπωροφόρων δέντρων στη περιοχή, ότι απέμεινε από τον παγετό του περασμένου Απρίλη. Η ζημιά μεγάλη, δηλώνουν οι παραγωγοί του Βελβεντού μιλώντας στην ΕΡΤ, που έφτασαν στα κτήματα τους αμέσως μετά το ξαφνικό μπουρίνι, δηλώνοντας την ανησυχία τους και για το φυτικό κεφάλαιο.

Το χαλάζι σε μέγεθος φουντουκιού που έπεφτε ακατάπαυστα για δέκα λεπτά άσπρισε τα πάντα στο πέρασμά του και παράλληλα κατέστρεψε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια δαμάσκηνα και αμπελώνες. Μονόδρομος φαίνεται να είναι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ με τα συνεργεία να καταφτάνουν για τον έλεγχο και την αξιολόγηση της καταστροφής από αύριο Τρίτη.

Η αγωνία πάντως παραμένει για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και των επόμενων ημερών, τα οποία αναμένονται σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, που επιβεβαιώθηκαν από το σημερινό μπουρίνι που μετέτρεψε μέσα σε λίγα λεπτά την καλοκαιρινή μέρα σε χειμωνιάτικη, δημιουργώντας προβλήματα κυρίως στους αγρότες, αλλά και στην πόλη της Κοζάνης που πλημμύρισαν δρόμοι από τον όγκο του νερού που έπεσε από την έντονη ολιγόλεπτη βροχόπτωση.

Ζημιές έχουν υποστεί αγρότες και στην περιοχή των Σερβίων και σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Κοζάνης.

Πηγή: ertnews.grkozanimedia.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ