Τα κρασιά του Βόρειου Αιγαίου στολίζουν το γιορτινό τραπέζι

Διάσημες ετικέτες από Σάμο και Λήμνο

Τα γιορτινά τραπέζια ζητούν στο γεύμα και στο δείπνο καλό ελληνικό κρασί με ετικέτες που αγαπάμε κι επιλέγουμε ανάλογα με τα πιάτα που θέλουμε να συνοδεύσουν. Η «ΥΧ» ταξιδεύει οινικά στο Βόρειο Αιγαίο, που υπογράφει κάποιες από τις πλέον διάσημες ελληνικές ετικέτες και πίνει στην υγειά σας με τις καλύτερες ευχές.

Η κουζίνα αγαπάει το σαμιώτικο κρασί

Η σαμιώτικη οινική κληρονομιά 3.000 ετών και η κυριαρχία του Άσπρου Μοσχάτου, διαμορφώνουν την οινική ταυτότητα του νησιού. «Από το μακρινό παρελθόν το σαμιώτικο κρασί προοριζόταν για εξαγωγές και το γλυκό είναι αυτό που αντέχει στις μεταφορές. Το αμπέλι έχει αδιάλειπτη παρουσία στη ζωή των κατοίκων» περιγράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, Ιωάννης Σκούτας. Εξηγεί πως τα Χριστούγεννα παραδοσιακά είναι συνυφασμένα με το άνοιγμα νέων βαρελιών και τη δοκιμή νέων κρασιών. «Το Μοσχάτο της Σάμου διακρίνεται από ένα σύνθετο αρωματικό μπουκέτο, που είναι εντονότερο όταν είναι φρέσκο» επισημαίνει, εξηγώντας πως είναι η καταλληλότερη εποχή για τη δοκιμή του.

Αναφέρει ότι την περίοδο των εορτών υπάρχει αύξηση στις πωλήσεις και προσθέτει πως δίνουν βάρος στα επιτραπέζια με έμφαση στις «Ψηλές Κορφές» και τα γλυκά κρασιά, φρέσκα και παλαιωμένα.

Εξωστρέφεια

Στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας σχεδιάστηκε εορταστικό διήμερο πολιτιστικών δρώμενων, στις 21 και 22 Δεκεμβρίου, με την παρουσίαση ενός «φρέσκου» κρασιού του ΕΟΣ Σάμου. Το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το «Samos Nectar», το κλασικό λιαστό σαμιώτικο κρασί, το οποίο κυκλοφορεί μόνο παλαιωμένο αλλά για τις ανάγκες της γευσιγνωσίας εμφιαλώθηκαν ορισμένες ποσότητες φρέσκου.

«Δοκίμασαν έναν αγνό χυμό 2-3 μηνών που διακρίνεται για την πολύ ιδιαίτερη γεύση του και εκπλήσσει ευχάριστα». Η δοκιμή περιελάμβανε cocktails με κρασιά του Συνεταιρισμού, από τον bartender Δημήτρη Βολονάκη. «Είναι ευχάριστες οι μέρες που ανοίγονται τα βαρέλια και όλοι δοκιμάζουν το κρασί του συνεταιρισμού, συγκρίνοντάς το με το δικό τους».

Ο ΕΟΣ Σάμου παραδοσιακά συνδέει το κρασί με την κουζίνα και, όπως μεταφέρει ο κ. Σκούτας, από αυτή την άποψη έχουν ένα μικρό βιβλίο σαμιώτικων συνταγών παρασκευασμένων με κρασιά του συνεταιρισμού, προσφορά του –Σαμιώτη στην καταγωγή– σεφ Ανδρέα Λαγού. «Έχουμε ετοιμάσει καινούργιες εξαιρετικές συνταγές κι ευελπιστούμε να εκδοθούν το 2020». Επιπλέον, στο χριστουγεννιάτικο διήμερο, σε συνεργασία με τρεις σεφ από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, αποκάλυψαν μυστικά της σαμιώτικης μαγειρικής τέχνης, μέσα από μαγειρέματα αφιερωμένα στα παιδιά.

Λόγω του εξαγωγικού χαρακτήρα του συνεταιρισμού, οργανώνουν τις γιορτές παρουσιάσεις σε Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες, ενώ παράλληλα τρέχει μια προσφορά συσκευασίας δώρων σε γερμανική αλυσίδα 42 καταστημάτων.

Ταυτότητα της Λήμνου το Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας αποδίδει αυτοδίκαια στη Λήμνο καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης για τους γλυκούς («Μοσχάτο Λήμνου») και για τους ξηρούς, ημίξηρους και ημίγλυκους οίνους («Λήμνος») και αντιπροσωπεύει το 80% της παραγωγής. Με το Λημνιό ή Καλαμπάκι φτιάχνονται τα ερυθρά κρασιά, εξηγεί ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Λήμνου, Δημήτρης Κράσσος, προσθέτοντας ότι επίσης είναι ΠΟΠ.

«Τον χειμώνα και τα Χριστούγεννα ο κόσμος επιλέγει ερυθρό κρασί, εμείς όμως είμαστε δυνατοί στο Μοσχάτο Αλεξανδρείας, που είναι ιδιαίτερο, λόγω του μικροκλίματος και πρωταγωνιστεί στα τραπέζια μας». Οι δύο ΠΟΠ ποικιλίες επιτρέπουν τη δυναμική παρουσία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λήμνου στον αμπελοοινικό χάρτη της χώρας.

Ο Δεκέμβριος αποτελεί τον μήνα με την υψηλότερη κατανάλωση και, σύμφωνα με τον κ. Κράσσο, παρέχουν παραδοσιακά μια ειδική προσφορά στους πελάτες τους. Σε ερώτηση για την ανταπόκριση που τυγχάνει το Μοσχάτο Αλεξανδρείας σε πανελλαδικό επίπεδο, διαβεβαιώνει ότι πίνεται πανελλαδικά. Οι πελάτες το βρίσκουν στις μεγάλες αλυσίδες, αλλά και μέσω των συνεργατών τους (κάβες και χονδρέμποροι) ανά περιοχή.

Ο ίδιος σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια επιχειρούν την προώθηση του Λημνιού, που πρωτοεμφανίστηκε στο νησί πριν από εκατοντάδες χρόνια, έχοντας αναφορές από τον Όμηρο, τον Ησίοδο και τον Πολυδεύκη και στη συνέχεια η γηγενής ποικιλία «ταξίδεψε» στη Χαλκιδική και τη Θράκη. «Πρόκειται για μία ποικιλία που έχει ιδιαιτερότητες στην παραγωγή της και προσπαθούμε να την αναπτύξουμε τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας συγκεκριμένες στρατηγικές», αναφέρει.

Συνδέοντας το ισχυρό brand του νησιού και του συνεταιρισμού με την κουζίνα, ο κ. Κράσσος εξηγεί πως το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, ως κατεξοχήν αρωματικό κρασί, είναι ιδανικό για συνταγές που αναδεικνύουν τα αρώματά του. «Είναι η εποχή που εμφιαλώνουμε το φρέσκο μας κρασί, επομένως πρόκειται για έναν απολύτως αρωματικό οίνο, παραγόμενο σε μία ξηρική περιοχή, όπου δεν ποτίζονται τα αμπέλια. Επομένως, είναι ιδανικό για συνταγές», περιγράφει.