«Κράτει» στο σκληρό από τους παραγωγούς όσο η τιμή δεν περνά τα 25 λεπτά το κιλό

Με αποθήκευση απαντούν οι καλλιεργητές στην επιφυλακτικότητα των εμπόρων, νωχελικά κινείται η εξαγωγή

Απροθυμία να διαθέσουν το προϊόν τους στο προσφερόμενο σήμερα από το εμπόριο αντίτιμο των των 23 -24 λεπτών/κιλό εξακολουθούν να επιδεικνύουν οι παραγωγοί σκληρού σιταριού, επιλέγοντας αντ’ αυτού την αποθήκευση κατά πρώτο λόγο και τις ανοιχτές τιμές (εφόσον τους δίνεται αυτή η δυνατότητα) κατά δεύτερο.

Αυτός φαίνεται ότι είναι και ο λόγος που, παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε στο τέλος Ιουνίου, οι εξαγωγικές δουλειές που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί είναι πολύ λίγες. Οι πιο πρόσφατες αφορούν δύο καράβια των 3.000 τόνων από το λιμάνι του Βόλου για λογαριασμό του γνωστού Ιταλού εμπόρου Καζίλο, στα 268 ευρώ/τόνο FOB, με το πρώτο να έχει ήδη συμπληρωθεί, αλλά το δεύτερο να βρίσκεται ακόμα στον αέρα. Αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», η αδυναμία ενός τουλάχιστον εμπόρου να «κομίσει» τις ποσότητες που του αναλογούν, αφού η παραπάνω τιμή (που «μεταφράζεται» σε 23 λεπτά/κιλό περίπου στον παραγωγό) δεν κρίνεται από μεσίτες και παραγωγούς ικανοποιητική.

Στα ίδια περίπου επίπεδα τιμών (270 ευρώ/τόνο FOB) γίνονται οι συζητήσεις για δύο ακόμα καράβια στη Θεσσαλονίκη, για λογαριασμό έτερου γνωστού ιταλικού εμπορικού οίκου. Μόνο που εκεί, η ανάγκη των αγοραστών να συμπληρωθούν άμεσα για ειδικούς λόγους τα φορτία, είχε ως αποτέλεσμα οι προσφερόμενες στους παραγωγούς τιμές να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι καλλιεργητές εκτιμούν ότι φέτος ο χρόνος κυλάει υπέρ τους. «Υπάρχει μια προσπάθεια συγκεκριμένων μεγάλων εμπόρων να ανοίξουν την αγορά από τα 23 λεπτά/κιλό. Εφόσον αντέξει ο κόσμος άλλη μία εβδομάδα, πιστεύω ότι, θέλοντας και μη, θα αναγκαστούν και αυτοί να ανέβουν στα 25 λεπτά», λέει στην «ΥΧ» ο Χρυσάφης Δασκαλάκης, παραγωγός από την Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

«Σηκώνει τα 26 λεπτά η αγορά»

Μετά τα 25 λεπτά/κιλό που ανακοίνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου, τις προσδοκίες έχει ανεβάσει και το ντηλ στα 27,5 λεπτά/κιλό που έκλεισε πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου με την εμπορική εταιρεία Μπαλούκα, συμφωνία η οποία «βγάζει» 26 λεπτά/κιλό τιμή στον παραγωγό, χωρίς μάλιστα ποιοτικό διαχωρισμό: «Τα σιτάρια που έχουμε αυτήν τη στιγμή στις αποθήκες μας είναι εξαιρετικής ποιότητας, ο καιρός μας πήγε πολύ καλά και γι’ αυτό και μπορούμε να προσφέρουμε αυτή την τιμή.

Αν μάλιστα δούμε και πώς κινούνται αυτή την περίοδο τα χρηματιστήρια στην Ιταλία, νομίζω ότι αυτά τα επίπεδα τιμών είναι εύλογα και δικαιολογούνται από την αγορά, για να μην πω ότι υπάρχουν περιθώρια και για περαιτέρω άνοδο», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Κουκούτσης, και προσθέτει με νόημα: «Αν, τώρα, κάποιοι για τους δικούς τους λόγους θέλουν να κρατήσουν χαμηλά την τιμή ή να εκμεταλλευτούν για ίδιον όφελος την παρούσα συγκυρία, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ήδη πάντως στην περιοχή μας διαβλέπουμε μια τάση του ιδιωτικού εμπορίου από τα 23 λεπτά το κιλό να ανέβουν στα 24 και αυτό δείχνει ότι η πρωτοβουλία που πήραμε έχει αποτέλεσμα».

Το επόμενο δεκαήμερο είναι κρίσιμο, προκειμένου να φανεί πού θα «κάτσει» φέτος η μπίλια στην αγορά. Όσο περνούν οι μέρες, πάντως, και ο αλωνισμός «απλώνεται» -υπό άστατες καιρικές συνθήκες, είναι η αλήθεια- στη Βόρεια Ελλάδα αρχίζουν να διατυπώνονται ανησυχίες για την ποιότητα των σιταριών σε κάποιες περιοχές, όπου οι βροχές φαίνεται ότι έχουν αφήσει τον αντίκτυπό τους σε υαλώδη και πρωτεΐνες.

Πήρε άλλα 10 λεπτά η Φότζια

Ανοδικά κινήθηκε για δεύτερη συνεχή εβδομάδα η αγορά της Φότζια, με φόντο κάποιες ανησυχίες για τη νέα σοδειά της γειτονικής χώρας. Βέβαια, εικόνα υπάρχει μόνο από ορισμένες περιοχές της Νότιας Ιταλίας (Απουλία), όπου η συγκομιδή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Στη νέα λίστα (με τις «αναβαθμισμένες», όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, σε σχέση με πέρυσι κατηγορίες) οι τιμές «τσίμπησαν» ακόμα 10 ευρώ/τόνο, με αποτέλεσμα οι πρώτες ποιότητες (πρωτεΐνη 13%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80%) να διαπραγματεύονται στα 330-335 ευρώ/τόνο (τιμή αποθήκης παραγωγού).

Για την αμέσως επόμενη ποιοτική κατηγορία (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70%) οι τιμές κινούνται από 320 έως 325 ευρώ/τόνο, ενώ για την τρίτη κατηγορία (πρωτεΐνη 11%, ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 60%) μεταξύ 310 και 315 ευρώ/τόνο.