Κραυγή αγωνίας από τους αλιείς της Βιστωνίδας

Αντιστρόφως ανάλογη είναι πλέον η τιμή πώλησης με το κόστος παραγωγής για τους αλιείς. Από 2,40 ευρώ το κιλό πρόπερσι, η αθερίνα έπεσε στα 2,10 πέρυσι και φέτος κυμαίνεται στο 1,40 με 1,20, ενώ το φελιζόλ και η ξύλινη παλέτα έχουν αυξηθεί κατά 100% και το πετρέλαιο κίνησης κατά 60%. Μία αιτία έγκειται στο γεγονός ότι η αθερίνα είτε πωλείται φρέσκια, είτε αποθηκεύεται στην κατάψυξη για τους μήνες που δεν υπάρχει, από τον Απρίλιο κι έπειτα.

O Γιώργος Γκίλης, πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας.

«Λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους, οι έμποροι διστάζουν να αγοράσουν ένα προϊόν για την κατάψυξη. Επίσης, επέλεξαν να αγοράσουν μικρότερες ποσότητες γιατί οι παραγγελίες τους ήταν μειωμένες και πούλησαν περισσότερη νωπή αθερίνα», εξηγεί ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας, Γιώργος Γκίλης.

Τη φετινή άνοιξη, κάλεσαν τους εμπόρους που συνεργάζονται επί χρόνια, αλλά εκείνοι δεν ενδιαφέρθηκαν, λόγω έλλειψης παραγγελιών. «Ξεκινήσαμε να πουλάμε με 2 ευρώ και πέσαμε στο 1,20», λέει. Ελπίζει την ερχόμενη χρονιά να έχει ζήτηση και να κλείσουν καλύτερη τιμή. Σημειώνει ότι πέρυσι έβγαλαν 60 τόνους αθερίνα και φέτος 100.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Γκίλης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κεραμωτής, Σταύρος Αρβανιτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, και ο εντεταλμένος σύμβουλος αλιείας, Ανδρέας Καραγιώργης, συναντήθηκαν με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αντιπλημμυρική θωράκιση

Ο ίδιος διαπίστωσε ότι στο υπουργείο σχεδόν δεν ενδιαφέρονται για τις λιμνοθάλασσες. Τους ζήτησαν τις προτάσεις τους, τις οποίες έχουν επανειλημμένα αποστείλει, πλην όμως οι υφυπουργοί αλλάζουν και τα έγγραφα ξεχνιούνται, λέει χαρακτηριστικά. Ανησυχεί ότι οι λιμνοθάλασσες θα περάσουν σε ιδιώτη, γιατί τα προβλήματα είναι πολλά, ειδικά στις υποδομές.

Ο συνεταιρισμός ζητάει την αντιπλημμυρική θωράκιση της λίμνης, με ένα σύγχρονο έργο που θα επιτρέπει την ομαλή διαχείριση του νερού, αλλά και την οριοθέτηση της Βιστωνίδας. Ο πρόεδρος τονίζει ότι «όπου υπήρχε λιμνοθάλασσα που την εγκατέλειψε συνεταιρισμός και την πήρε ιδιώτης, έγινε έλος».

Για την αντιπλημμυρική θωράκιση το βάρος πέφτει στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, όμως οι αλιείς διαπιστώνουν ότι παρά το ενδιαφέρον του αντιπεριφερειάρχη, κ. Κουρτίδη, δεν ξεπερνιούνται τα προβλήματα με τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας και τη Διεύθυνση Αλιείας. «Συναντάμε τείχος από τις υπηρεσίες», λέει.

Πρόγραμμα λιμνοθαλασσών

Γραφειοκρατίας συνέχεια και στα προγράμματα. Η περιφέρεια κατέθεσε τον Οκτώβρη του 2021 φάκελο για ένταξη στο πρόγραμμα λιμνοθαλασσών του ΥΠΑΑΤ, συνολικού ύψους 21.750.000 ευρώ. Την άνοιξη, έλαβαν απάντηση με ορισμένες παρατηρήσεις, εκ των οποίων η μία αφορούσε το κόστος των τιμολογίων, εξηγεί ο Ανδρέας Καραγιώργης, σημειώνοντας ότι από την πλευρά τους έκαναν τις διορθώσεις.

«Εντάξαμε όλα τα τιμολόγια που αφορούσαν εργασίες εντός λιμνοθάλασσας με τις τιμές των λιμενικών έργων. Η Διαχειριστική μας ζήτησε να αλλάξουμε τις τιμές των τιμολογίων, με συνέπεια μια μεγάλη διαφορά κόστους. Αυτό οδήγησε στη μείωση του συνολικού ποσού, χωρίς να αλλάζει κάτι στα έργα που υποβάλαμε».

Ο Γιώργος Γκίλης μεταφέρει την αγωνία του, ότι ενδέχεται να μην προλάβουν την τελευταία προθεσμία στις 31 Δεκέμβρη και να χάσουν το πρόγραμμα. Ο κ. Καραγιώργης απαντά ότι οι μελέτες βρίσκονται στη Διαχειριστική και διακρίνει την πρόθεση του υπουργείου τα έργα να ενταχθούν. Το πρόγραμμα αφορά τις τέσσερις λιμνοθάλασσες Καβάλας, τη Βιστωνίδα Ξάνθης και έξι μικρές στη Ροδόπη και περιλαμβάνει έργα υποδομής που δεν έγιναν ποτέ στις λιμνοθάλασσες, τα οποία είναι απολύτως αναγκαία.

«Πρόθεση του υπουργείου είναι να γίνουν τα έργα και να απορροφηθούν τα χρήματα. Τα έργα λήγουν το 2023 και έχουμε προβλέψει, αν δεν τελειώσουν, να γίνει γέφυρα με την επόμενη περίοδο», καταλήγει.