Η κατανάλωση κρέατος σε καθημερινή βάση μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Η κατανάλωση σε καθημερινή βάση μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Οι άνθρωποι που επιλέγουν τη χορτοφαγική διατροφή αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά 17 χρόνια σε σχέση με εκείνους που καταναλώνουν κρέας καθημερινά, αποκαλύπτει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από γιατρούς της πολύ γνωστής κλινικής Mayo στην Αριζόνα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, όλα τα αίτια θανάτου είναι πιο αυξημένα στους ανθρώπους που καταναλώνουν καθημερινά κρέας, κυρίως το κόκκινο και το επεξεργασμένο. Πρόκειται για έρευνα σε δείγμα 1,5 εκατ. ανθρώπων, Αμερικανών και Ευρωπαίων, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό «Journal of the American Osteopathic Association», προσθέτοντας επιπλέον στοιχεία στα τελευταία δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με το επεξεργασμένο κρέας. Ο ΠΟΥ συνδέει την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου με την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, όπως μπέικον, ζαμπόν, λουκάνικα.

Η έρευνα

Η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζαμε τόσο καιρό, πως η διατροφή μπορεί να προστατεύσει ή να βλάψει έναν άνθρωπο. Στόχος των γιατρών, που πραγματοποίησαν την έρευνα, είναι να αποδείξουν στους ανθρώπους τον σημαντικό ρόλο που παίζει η καλή διατροφή στην υγεία τους. Οι γιατροί ανέλυσαν έξι διαφορετικές μελέτες που εστιάζουν στην επίδραση μιας δίαιτας πλούσιας σε κρέας και μιας δίαιτας πλούσιας σε λαχανικά.

Τα αποτελέσματα

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν πως η απότομη αύξηση στα ποσοστά θνησιμότητας οφειλόταν στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Επιπλέον, οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά και φρούτα είχαν κατά 25% μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με εκείνους που καταναλώνουν καθημερινά κρέας.