Κρεμμύδι: Ομαλή πορεία και ανοδικές αποδόσεις κεντρίζουν το εμπορικό ενδιαφέρον

Στο +30% οι σπορές στη Βοιωτία

kremmydi-viomixaniko

Hβιομηχανοποίηση της καλλιέργειας κρεμμυδιού που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να αυξηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Τη φετινή χρονιά, η καλλιέργεια του χειμωνιάτικου κρεμμυδιού εξελίσσεται ομαλά στις περιοχές παραγωγής του. Όπως κάθε χρόνο, η μεγαλύτερη ποσότητα συλλέγεται στην περιοχή της Θήβας. Η Φθιώτιδα, η Εύβοια, η Λάρισα όπως και άλλες περιοχές έχουν αυξήσει σημαντικά τις καλλιέργειες, λόγω και της μεγάλης τιμής του προϊόντος.

Προστασία από τις ασθένειες και τα έντομα

Περιγράφοντας την πορεία της καλλιέργειας στην περιοχή της Βοιωτίας, ο Χρήστος Κουρούνης, γεωπόνος με εμπειρία ετών στο κρεμμύδι, επισημαίνει τα θέματα φυτοπροστασίας, μιας και αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα στην καλλιέργεια: «Αν λάβουμε υπόψη τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν τα κρεμμύδια την προηγούμενη περίοδο, πρέπει να υιοθετήσουμε σύγχρονες μεθόδους προστασίας του κρεμμυδιού, ώστε τα χωράφια να είναι αποδοτικά. Η χρονιά ξεκίνησε καλά, με μικρά προβλήματα εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών, αλλά αυτά θα τα δούμε στην πορεία της καλλιέργειας το επόμενο διάστημα. Αυξημένες προβλέπονται και οι σπορές της άνοιξης».

Κλείνοντας, ο κ. Κουρούνης έκανε αναφορά και για την κινητικότητα των εμπόρων στο θέμα της διάθεσης του κρεμμυδιού.

«Έχουν κλειστεί συμβόλαια αγοράς από εμπόρους για μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιού που θα συλλεχθούν την άνοιξη για να καλύψουν τις τρέχουσες εμπορικές τους ανάγκες».

Με θετικό τρόπο εκφράστηκε και ο Χαράλαμπος Ανυφαντής, παραγωγός από τον Ελαιώνα Βοιωτίας:

«Η καλλιέργεια του χειμωνιάτικου κρεμμυδιού στην περιοχή μας είναι κατά 30% αυξημένη. Η μεγάλη τιμή του προϊόντος έστρεψε το ενδιαφέρον των αγροτών προς το κρεμμύδι και το ίδιο πιστεύω ότι θα ισχύσει και για τις ανοιξιάτικες σπορές».

Ο καιρός θα κρίνει το αποτέλεσμα

Ο Μάριος Φλώρος, παραγωγός κρεμμυδιού από την περιοχή των Φαρσάλων, εμφανίζεται και αυτός ικανοποιημένος. Επισημαίνει, όμως, πόσο επισφαλείς είναι οι προβλέψεις, καθώς οι περσινές καιρικές συνθήκες δεν στάθηκαν σύμμαχοι των παραγωγών της περιοχής.

«Το ξεκίνημα του χειμωνιάτικου κρεμμυδιού στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο είναι θετικό, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Όλα φυσικά θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες, κατά κανόνα, επηρεάζουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα της καλλιέργειάς μας. Την προηγούμενη χρονιά, η χαλαζόπτωση κατέστρεψε ένα σημαντικά μεγάλο τμήμα της παραγωγή μας, με αποτέλεσμα οι στρεμματικές αποδόσεις στο τέλος να εμφανιστούν εξαιρετικά μειωμένες. Για τις ανοιξιάτικες σπορές, θα κρατήσουμε τα ίδια περίπου στρέμματα, χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις».

Τέλος, στη Λοκρίδα Φθιώτιδας δεν υπήρξαν μεγάλες αλλαγές στις καλλιέργειες. Ο αριθμός των εκτάσεων έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό, λόγω της επιλογής των παραγωγών να φυτέψουν ελιές. Στις περιοχές που έχουν σπαρθεί με κρεμμύδι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από έντομα και ασθένειες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Οι πρώτες συλλογές αναμένονται προς τα τέλη του Απρίλη, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.