Κρεμμύδι: Αυξημένες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, θετικό το κλίμα

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η σπορά του κρεμμυδιού

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η σπορά του κρεμμυδιού μικρού βιολογικού κύκλου στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το προϊόν διατίθεται με αυξημένη τιμή στην αγορά και οι παραγωγοί αύξησαν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις πάνω από 20%. Η Θήβα αποτελεί τη βασικότερη περιοχή καλλιέργειας κρεμμυδιού και του μικρού αλλά και το μεγάλο βιολογικού κύκλου. Σύμφωνα με τον Θανάση Μπουνάνο, γεωπόνο από την περιοχή και γενικό γραμματέα της ΕΠΕΣ (Ένωση Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων), οι παραγωγοί προτιμούν τη λευκή ποικιλία κρεμμυδιού. «Υπάρχει μία στροφή προς τις λευκές ποικιλίες κρεμμυδιού, οι οποίες θα ξεπεράσουν και το 50% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης. Η τάση αυτή της γενικευμένης αύξησης καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή της Θήβας οδηγεί συνήθως σε αρνητικά αποτελέσματα».

Νέες ελληνικές ποικιλίες

Αναφερόμενος στο θέμα του πολλαπλασιαστικού υλικού, το οποίο σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι εισαγόμενο, ο κ. Μπουνάνος δήλωσε: «Κάνουμε μία προσπάθεια να εντάξουμε ποικιλίες κρεμμυδιού μικρού βιολογικού κύκλου, καθαρά ελληνικές και βλέπουμε θετικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ποικιλία “Λαμπρινή“, η οποία έχει δείξει καλή συμπεριφορά στο χωράφι».

Η πολυετή καλλιέργεια των χωραφιών της Βοιωτίας με κρεμμύδι οδηγεί την παραγωγή σε αδιέξοδο. Τα προβλήματα φυτοπροστασίας που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, χωρίς να δίνονται λύσεις από τους αρμόδιους φορείς, οδηγούν την καλλιέργεια σε άλλες κατευθύνσεις. Αποδέκτες όλης αυτής της πρακτικής είναι οι αγρότες, το περιβάλλον, αλλά και οι καταναλωτές.

«Θα έχουμε αύξηση των εξαγωγών ακόμη και σε αγορές που μέχρι σήμερα δεν έχουμε προσεγγίσει.»

Με τους καλύτερους οιωνούς, όπως περιγράφει ο Γιάννης Σταύρου, γεωπόνος και παραγωγός κρεμμυδιού από τη Φθιώτιδα, ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδο για το χειμωνιάτικο κρεμμύδι: «Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι αυξημένες πάνω από 25%. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη από την ξηρασία είχαν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της παραγωγής. Όπως δείχνουν τα πράγματα, θα έχουμε αύξηση των εξαγωγών ακόμη και σε αγορές που μέχρι σήμερα δεν έχουμε προσεγγίσει. Εκτίμησή μου είναι ότι μέχρι τα Χριστούγεννα δεν θα υπάρχει κρεμμύδι σε ελληνικό ψυγείο και όλα θα έχουν πουληθεί. Αυτή η κατάσταση θα βοηθήσει το πρώιμο κρεμμύδι που θα συλλεχθεί την άνοιξη χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερους κλυδωνισμούς στην αγορά, όπως γινόταν τις άλλες χρονιές. Οι τιμές που πουλάνε σήμερα τα κρεμμύδια οι παραγωγοί αγγίζουν τα 55 λεπτά το κιλό. Συγκρινόμενη με άλλες χρονιές, η γενική εικόνα είναι πολύ καλύτερη».