Κρεμμύδι: Πάνω από 90 λεπτά η τιμή, αλλά το αφήνουν να «κεφαλώσει» και άλλο

Λίγο πριν από την εκπνοή του Μάρτη ξεκίνησε η συλλογή των κρεμμυδιών μικρού βιολογικού κύκλου και ειδικότερα αυτών που είχαν μεταφυτευτεί. Η πρακτική αυτή αρχίζει να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια στις πρωιμότερες περιοχές, με αποτέλεσμα να καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς. Αυτή την περίοδο, τα κρεμμύδια στο ψυγείο έχουν χάσει την ευρωστία τους και ποιοτικά είναι υποδεέστερα. Αυτό, σε συνδυασμό με τις σχεδόν εξαφανισμένες ποσότητες, έχουν ως αποτέλεσμα να γίνεται εισαγωγή από Τρίτες χώρες.

Ο Διονύσης Βόσσος, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας, εφαρμόζει την τεχνική της μεταφύτευσης τα τελευταία χρόνια και δείχνει να είναι ευχαριστημένος. Εκτιμά ότι έχουν «κεφαλώσει» και θέλει να αφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό για κάποιες μέρες ακόμα, ώστε να ενισχυθεί το βάρος τους. Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχει μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις και ότι θα κρατηθεί η τιμή το επόμενο διάστημα.

«Κάνω μεταφύτευση του κρεμμυδιού τέλη Οκτωβρίου για να μη σπείρω από τον Σεπτέμβριο, που θέλω περισσότερα νερά και ζιζανιοκτόνα. Με αυτή την τεχνική κάνω εξοικονόμηση νερού και προστατεύω το περιβάλλον. Παράλληλα, κερδίζω ημέρες πρωιμότητας στο προϊόν μου, σε μία περίοδο που η αγορά δεν έχει μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιού».

Σύμφωνα με τον κ. Βόσσο, η τιμή που αγοράζουν οι έμποροι αυτή την περίοδο ξεπερνά τα 90 λεπτά το κιλό και το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Ζητήσαμε από τον ίδιο να μας συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συμβατικής καλλιέργειας από σπόρο και της μεταφύτευσης.

«Μία τέτοια τεχνική απαιτεί εξειδικευμένες φυτευτικές μηχανές και σίγουρα κατά τη μεταφύτευση έχει περισσότερο εργατικό κόστος. Το πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε υπερπρώιμα κρεμμύδια και αν δημιουργήσουμε σύγχρονα δίκτυα εμπορίας του προϊόντος μας, μπορεί να έχουμε και καλύτερες απολαβές».

Εκσυγχρονισμός των καλλιεργειών

Εφαρμόζοντας νέες τεχνικές και σύγχρονες τεχνολογίες, ο Σωτήρης Καμούτσης, γεωπόνος από την Αλίαρτο Βοιωτίας, προσπαθεί να αναδείξει την τεχνική της μεταφύτευσης, σε συνδυασμό με το γενετικό υλικό του κρεμμυδιού που χρησιμοποιεί. «Οι νέες τεχνικές μάς δίνουν τη δυνατότητα να καλύψουμε ανάγκες των αγορών, που αυτή την περίοδο είναι κενές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Πρακτικά, οι τεχνολογίες που εφαρμόζουμε είναι περισσότερο φιλικές στο περιβάλλον και με λιγότερες εισροές, αλλά απαιτούν σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να μειωθεί το εργατικό κόστος».

Επίσης, ο ίδιος υποστηρίζει ότι, μεσοσταθμικά, οι αποδόσεις μπορούν να φτάσουν τους 4,5 τόνους το στρέμμα ακόμα και στο κόκκινο κρεμμύδι, το οποίο με τη συμβατική σπορά βγαίνει κατά 15 με 20 μέρες πίσω από το λευκό. Κλείνοντας, ο κ. Καμούτσης τόνισε την αναγκαιότητα των ελέγχων στην αγορά για τα κρεμμύδια εισαγωγής, διότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν καλύπτει τις προδιαγραφές σε υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων.

«Δεν είναι δυνατόν εμείς να καλούμαστε να εφαρμόσουμε ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης και παραγωγής των κρεμμυδιών με υψηλότερο κόστος και στα εισαγόμενα να μη γίνεται κανένας έλεγχος», καταλήγει με προβληματισμό.