Κρεμμύδι: Σημαντικά αυξημένες οι σπορές με πρώιμες ποικιλίες

Με τις λευκές ποικιλίες κρεμμυδιού ανοίγει η αυλαία της σποράς από τις πρώιμες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ μετά από έναν μήνα περίπου θα ξεκινήσουν και οι κόκκινες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται μεγάλη αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που θα μπορούσε να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα, αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις και υποδομές στον τομέα των εξαγωγών. Δυστυχώς, όμως, ο προγραμματισμός των παραγωγών μόνο για την εσωτερική αγορά οδηγείται σε αδιέξοδα.

Η νέα περίοδος ξεκινά με πολλά βαρίδια, που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής, την έλλειψη εργατών γης, αλλά και τις καιρικές συνθήκες που, λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων, οι παραγωγοί αναγκάζονται να ποτίσουν τα χωράφια τους για να μπορούν να οργώσουν, ώστε να γίνει καλύτερη προετοιμασία.

Ο Δημήτρης Κίσσας, παραγωγός κρεμμυδιού από τον ελαιώνα Θηβών, κάνει λόγο για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων πάνω από 30%. Ζητώντας να μας περιγράψει την κατάσταση στον χώρο της παραγωγής και της εμπορίας του προϊόντος, μας είπε ότι αυτήν τη στιγμή σε αποθηκευτικούς χώρους οι ποσότητες κρεμμυδιών είναι ελάχιστες και οι παραγωγοί πουλάνε με 45 λεπτά το κιλό, σε αντίθεση με τα ψυγεία όπου είναι συγκεντρωμένη η μεγαλύτερη παραγωγή και πουλάνε στα 55 λεπτά.

Στο ερώτημά μας πώς θα μπορέσουν να συλλέξουν το προϊόν και το βασικότερο να το πουλήσουν αν, όπως συνήθως συμβαίνει, η παραγωγή την άνοιξη είναι μεγάλη, ο κ. Κίσσας είπε ότι και στα δύο είναι ακάλυπτοι «και σε θέματα εργατών γης και στη δυνατότητα εξαγωγής κρεμμυδιών λόγω απουσίας οργανωμένης εμπορίας στον τομέα αυτόν».

Πάνω από 1.200 ευρώ το κόστος παραγωγής το στρέμμα

Για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάνει λόγο και ο Λουκάς Παπαδημητρίου, από το Μουρίκι της Θήβας, ο οποίος υποστηρίζει ότι η αγορά του σπόρου εκτινάχθηκε από τα 50-60 ευρώ/κιλό στα 150 για ποικιλίες, ενώ τα υβρίδια από τα 280 έφτασαν στα 400 ευρώ/στρέμμα. «Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και τις υπόλοιπες εισροές, καθώς και το κόστος συλλογής, οι δαπάνες εκτινάσσονται στα 1.200 ευρώ το στρέμμα», εξηγεί ο ίδιος.

Η πρωιμότητα θα κρίνει το αποτέλεσμα

Την άνοιξη συνήθως ολοκληρώνεται και ο κύκλος της αποθήκευσης των κρεμμυδιών και αυτά που υπάρχουν στα ψυγεία είναι ποιοτικά υποβαθμισμένα. Στόχος των παραγωγών είναι να βγάλουν κρεμμύδι, ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές στην αγορά, μας λέει ο Ταξιάρχης Γκούρας από την Αταλάντη. Ο ίδιος με την οικογένειά του ασχολούνται πολλά χρόνια με το κρεμμύδι, εφαρμόζοντας νέες τεχνικές σε θέματα φυτοπροστασίας, αλλά και «ορθή διαχείριση της καλλιέργειας, επιτυγχάνοντας την πρώιμη συλλογή, αλλά το βασικότερο από όλα την ποιότητα».