Κρεμμύδι: Οι τιμές αυξάνουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο οι σπορές κρεμμυδιών μικρής φωτοπεριόδου. Στόχος αυτής της καλλιέργειας είναι η πρωίμιση της παραγωγής, και για τον λόγο αυτόν χρησιμοποιούνται υβρίδια, λευκά και κόκκινα. Σκοπός, επίσης, είναι να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς, που κατά την περίοδο της άνοιξης παρουσιάζεται μεγάλη ζήτηση. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από σπορές, γίνονται και φυτεύσεις με νέες τεχνικές, ώστε να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των φυτών στο χωράφι. Οι τεχνικές αυτές εμφανίζουν μειωμένες εισροές φυτοπροστατευτικών μέσων και χαμηλό αριθμό αρδεύσεων.

Ο Δημήτρης Κίσσας, παραγωγός κρεμμυδιών από τη Θήβα, κάνει λόγο για μία αύξηση που ξεπερνά ακόμα και το 30% σε σύγκριση με πέρυσι. «Στον κάμπο της Θήβας, καλλιεργείται το 80% των κρεμμυδιών της χώρας μας. Εμείς κάνουμε δύο σπορές τον χρόνο, ξεκινάμε τον Οκτώβριο και συνεχίζουμε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο με κρεμμύδια μεγάλης φωτοπεριόδου». Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, υπάρχει μια ρευστότητα στις τιμές των άλλων προϊόντων και ένα ποσοστό των παραγωγών ξαναγυρίζει στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού, που για αυτούς είναι γνώριμη και διαθέτουν εμπειρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όμως, η καλλιέργεια απαιτεί εργατικά χέρια, γι’ αυτό «δεν μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό για την επόμενη περίοδο. Υπάρχουν συνάδελφοι που καλλιεργούν εκατοντάδες στρέμματα και καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να συγκεντρώσουμε το αναγκαίο εργατικό προσωπικό την περίοδο της συλλογής του προϊόντος μας».

Τέλειωσαν τα αποθηκευμένα, ανοίγουν τα ψυγεία

Αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο και ειδικότερα στο θέμα των αγορών, ο κ. Κίσσας κάνει λόγο για μια τιμή που, τη δεδομένη χρονική στιγμή, κυμαίνεται στα 70 λεπτά. Όπως επισημαίνει, «τα αποθηκευμένα κρεμμύδια έχουν τελειώσει και το μεγαλύτερο ποσοστό πλέον βρίσκεται στα ψυγεία. Το κόστος των ψυκτικών είναι σημαντικό, γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα θα περιμένουμε αύξηση των τιμών, αν δεν προκύψουν σημαντικές εισαγωγές από άλλες χώρες».

Κλείνοντας, ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι μέσες αποδόσεις των κρεμμυδιών στην περιοχή του κυμάνθηκαν στους 2-3 τόνους το στρέμμα, σε σύγκριση με τους 5-6 τόνους παλαιότερα. «Το γεγονός της πολυετούς καλλιέργειας κρεμμυδιού στην περιοχή έχει μειώσει σε σημαντικό βαθμό την παραγωγή. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τις κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, η κατάσταση φαίνεται ότι γίνεται πιο δύσκολη, γι’ αυτό θα πρέπει να λάβουμε και τα αντίστοιχα μέτρα», καταλήγει ο κ. Κίσσας.

Αναγκαιότητα η εκμηχάνιση

Για αυξημένες εκτάσεις κρεμμυδιών κάνει λόγο και ο Γιάννης Σταύρου, παραγωγός και έμπορος του προϊόντος από την Ελάτεια Λοκρίδας. Όπως υποστηρίζει, ένα ποσοστό των παραγωγών κρεμμυδιού στον χώρο αυτόν στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας. Ο ίδιος εκτιμά, επίσης, ότι υπάρχει περιθώριο εκμηχάνισης της παραγωγής, αλλά απαιτείται μια σύγχρονη οργάνωση.

Παρακολουθώντας την πορεία και την εξέλιξη της καλλιέργειας, αυτό που παρατηρεί ο κ. Σταύρου είναι η ευαισθησία του φυτού στις καιρικές συνθήκες, σημειώνοντας ότι «συνήθως οι ζημιές που προκαλούνται στα καλλιεργούμενα φυτά είναι αυτές που θα επηρεάσουν και το τελικό αποτέλεσμα, όχι μόνο στο χωράφι, αλλά και στη συντήρηση του προϊόντος στα ψυγεία».

Θετική η ανταπόκριση των παραγωγών για τις ανοιξιάτικες σπορές

Στις βορειότερες περιοχές της χώρας, οι παραγωγοί επιλέγουν μόνο την ανοιξιάτικη περίοδο για την καλλιέργεια του φυτού, λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο Ζαχαρίας Μιχαηλίδης, παραγωγός κρεμμυδιών από την Κοζάνη, υποστηρίζει ότι «για την ανοιξιάτικη περίοδο θα κρατηθούν τα στρέμματα που καλλιεργούμε. Ανάλογα, όμως, με τα δεδομένα της αγοράς, θα κάνουμε και τις αντίστοιχες κινήσεις».

Τέλος, μέσα από το ρεπορτάζ, και συνομιλώντας με άλλους παραγωγούς κρεμμυδιών από βορειότερες περιοχές της χώρας, φαίνεται ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στο κρεμμύδι. Ωστόσο, οι αγρότες έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την εκμηχάνιση της καλλιέργειας λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά πολύ περισσότερο, για να μειώσουν το κόστος παραγωγής.