Κρεμμύδι: Χρονιά… σχεδόν ρεκόρ για την αιγυπτιακή παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά
Υπερδιπλάσιες εξαγωγές κρεμμυδιού προς τις ευρωπαϊκές αγορές καταγράφει η Αίγυπτος, τη στιγμή που η Ινδία προσπαθεί να συγκρατήσει εγχώρια το προϊόν με την επιβολή δασμών, αυξάνοντας ανάλογα το κόστος για όσους εισάγουν από τη χώρα.
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρεμμυδιών επιχειρεί να βελτιωθεί η εγχώρια διαθεσιμότητα του προϊόντος, μαζί και η τιμή του, με την εφαρμογή εξαγωγικού δασμού 40% στο προϊόν έως το τέλος του έτους με άμεση μάλιστα ισχύ, όπως ανακοίνωσε από τα μέσα Αυγούστου το ινδικό υπουργείο Οικονομικών.
Φέτος το ινδικό προϊόν φαίνεται πως έχει κατακλύσει τις αγορές διεθνώς, με τη χώρα να καταγράφει ήδη από το πρώτο μισό του 2023 αύξηση των εξαγόμενων ποσοτήτων κατά 63% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, στους 1,46 εκατ. τόνους, σημειώνει το Reuters.
«Ο εξαγωγικός δασμός θα κάνει τα ινδικά κρεμμύδια πιο ακριβά από εκείνα που προέρχονται από το Πακιστάν, την Κίνα και την Αίγυπτο. Αυτό θα οδηγήσει φυσικά σε χαμηλότερες εξαγωγές και θα συμβάλει στη μείωση των τοπικών τιμών», δηλώνει εξαγωγέας από τη Βομβάη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Παράλληλα, με τους όγκους να φτάνουν σε υψηλό τετραετίας, υπερδιπλάσιες εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή αγορά το 2022/2023 γράφει το αιγυπτιακό, αυτήν τη φορά, κρεμμύδι. Στους 128.000 τόνους σκαρφάλωσαν οι εν λόγω εξαγωγές, ενώ τα προηγούμενα χρόνια μετά βίας πλησίαζαν τους 60.000 τόνους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα αναλύσεων EastFruit, χωρίς παρ’ όλα αυτά να σπάνε το ρεκόρ του 2018/2019.
Οι προμήθειες είχαν αρχίσει να αυξάνονται ήδη από την άνοιξη του 2023, αφού το περσινό ξηρό καλοκαίρι δεν επέτρεψε την επιτυχημένη καλλιέργεια εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, εξαντλώντας τα εγχώρια αποθέματα. Βέβαια, η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας συνέβαλε έτι περαιτέρω στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της στην παγκόσμια αγορά.
Με προορισμό την επανεξαγωγή, βασικός εισαγωγέας αιγυπτιακού κρεμμυδιού παρέμεινε η Ολλανδία, όπως υπενθυμίζει το freshplaza, έχοντας όμως χαμηλότερο μερίδιο στη διάρθρωση των εξαγωγών κρεμμυδιών της Αιγύπτου το 2022/2023 (μόλις 40%), ενώ προηγουμένως κυμαινόταν μεταξύ 53%-64% και έφτασε στο 80% το 2021/2022.