Κρεμμύδια 18 λεπτά στο χωράφι, έως 83 στον καταναλωτή

Δέσμευση 25 τόνων κρεμυδιών σε επιχείρηση του Πειραιά

Περισσότερες από τρεις φορές πάνω διαμορφώνεται η τιμή του κρεμμυδιού στη λιανική σε σχέση με την τιμή που το αγοράζουν οι έμποροι από τον παραγωγό. Την ίδια στιγμή, ενώ η τιμή παραγωγού από την προηγούμενη εβδομάδα έχει μειωθεί κατακόρυφα, οι μειώσεις στη λιανική -λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ- δεν καταγράφουν αντίστοιχη μείωση, ενώ στη χονδρική της Θεσσαλονίκης και του Ρέντη παρέμειναν αμετάβλητες. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή παραγωγού στη Βοιωτία «έπεσε» τις τελευταίες μέρες στα 13 – 18 λεπτά το κιλό, από τα 22 – 25 λεπτά, δηλαδή μέχρι 40,9%. Κι αυτό, γιατί υπάρχει μεγάλη προσφορά.

Ακόμα πωλούνται τα μαζεμένα που είναι στα ψυγεία και στα χωράφια «περιμένουν» τόνοι, μας λένε οι παραγωγοί. Σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της τιμής είναι οι εξαγωγές, οι οποίες δεν είναι ικανοποιητικές, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη παραγωγική βάση για την προώθηση των προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες για την εγχώρια αγορά.

Έτσι, και με λίγους εμπόρους να «παίζουν το παιχνίδι» της διακίνησης, οι τιμές διαμορφώνονται «με τους γνωστούς τρόπους», τονίζουν εκπρόσωποι των παραγωγών. Ωστόσο, η αντίστοιχη μείωση που καταγράφεται στο παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές είναι μόλις της τάξης του 9,63% και για τα σούπερ μάρκετ μόλις 5,63% .

Της Μελίνας Ζιάγκου