Κρεσέντο κόστους παραγωγής λόγω αύξησης τιμών σε καύσιμα και ζωοτροφές

«Φωτιά» στις τσέπες των παραγωγών βάζουν για ακόμα έναν μήνα οι εισροές. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του μηνιαίου Δελτίου Τύπου γεωργικών εισροών – εκροών της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο του 2021, καύσιμα, ζωοτροφές και αναλώσιμα οδηγούν το «ράλι» του αυξημένου κόστους. Σύμφωνα με τον πίνακα της Στατιστικής Υπηρεσίας με τις ετήσιες συγκρίσεις δεικτών εισροών στη γεωργία και κτηνοτροφία, καταγράφεται αύξηση 16,6% στην κατηγορία «Ενέργεια και Λιπαντικά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπ. Ανάπτυξης, η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel) κατά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου «έπαιζε» μεταξύ 1,397 ευρώ/λίτρο και 1,398 ευρώ/λίτρο, ενώ πέρσι το ίδιο διάστημα η τιμή βρισκόταν στο 1,157 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση, δηλαδή, πάνω από 20% μέσα σε έναν χρόνο.

Σημαντική είναι η ετήσια αύξηση στις ζωοτροφές (+6,8%), ενώ διόλου αμελητέες δεν είναι οι αυξήσεις σε κτηνιατρικά φάρμακα (+4,2%) και λιπάσματα (+3,8%). Άξια αναφοράς είναι επίσης η αυξητική τάση στα μηχανήματα καλλιέργειας, η οποία συνεχίζεται από μήνα σε μήνα (Μάιος 2021 – Ιούνιος 2021). Σε ό,τι αφορά την ετήσια αύξηση που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, αυτή φτάνει το 3%. Η «ΥΧ» είχε αναφερθεί εκτενώς (φύλλο 255, 25/06/21) στις αυξήσεις στις τιμές των γεωργικών μηχανημάτων και ιδιαίτερα των παρελκόμενων, λόγω της ανατίμησης των μετάλλων και του καουτσούκ σε μια περίοδο υλοποίησης επενδύσεων και αγορών εξοπλισμού στα Σχέδια Βελτίωσης.