Κρίσιμη η κατάσταση στα πυρηνελαιουργεία

Η μείωση του ωραρίου λειτουργίας προκαλεί ανησυχία και στα ελαιοτριβεία

Ευαίσθητες είναι οι ισορροπίες στη Μεσσηνία μετά την απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να προχωρήσει σε μείωση του ωραρίου λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων, προκειμένου να μειωθούν τα προβλήματα στο περιβάλλον μέχρι να προχωρήσουν στις απαιτούμενες αλλαγές στον μηχανολογικό τους εξοπλισμό.

Ο Παναγιώτης Χατζέλης, ιδιοκτήτης πυρηνελαιουργείου στην περιοχή, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τονίζει στην «ΥΧ»: «Η απόφαση για διακοπή της λειτουργίας των επιχειρήσεων από τις 6 το πρωί έως τις 12 πρακτικά μειώνει τη δυναμικότητα των πυρηνελαιουργείων για την επεξεργασία πυρήνα κατά 40%. Μέχρι στιγμής, οι επιχειρήσεις μας οριακά ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ελαιοτριβείων, αλλά ήδη έχουμε υπερφορτωθεί με αποθηκευμένες ποσότητες μη επεξεργασμένου πυρήνα. Σύντομα όμως θα γεμίσουν και οι αποθηκευτικοί χώροι».

Οι υπολογισμοί που γίνονται δίνουν μία εβδομάδα περιθώριο παραλαβής πυρήνα και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Χατζέλης, «όταν δεν θα μπορούμε να παραλάβουμε πυρήνα, τότε τα ελαιοτριβεία επειδή δεν έχουν αποθηκευτικούς χώρους, μέσα σε δύο-τρεις μέρες θα σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Πρέπει, δε, να επισημάνω ότι, με τον τρόπο λειτουργίας μας, το κόστος παραγωγής πυρήνα έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ πρακτικά μια βάρδια καταργείται».

Ελαιοτριβεία

Τη σοβαρότητα του προβλήματος επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συλλόγου Ελαιοτριβείων, Γιάννης Ηλιάδης. «Είναι ανάγκη να ξεκαθαριστεί από την περιφέρεια τι πρόκειται να γίνει. Κάποια πυρηνελαιουργεία ήδη μας ζητούν να μεταφέρουμε μειωμένες ποσότητες πυρήνα. Παράλληλα, οι τιμές συνεχίζουν την κατρακύλα και σε κάποια σημεία δεν φτάνουν ούτε για τη μεταφορά», τονίζει. Τι θα συμβεί εάν προκληθεί το αδιαχώρητο; Ο κ. Ηλιάδης εξηγεί ότι «σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κλείσουμε ή να δημιουργήσουμε δικούς μας αποθηκευτικούς χώρους».