Κρίσιμη χρονιά για τον καπνό

Οι καλλιεργητές της ποικιλίας Μπασμά κρεμάνε τα παπούτσια και εγκαταλείπουν την παραδοσιακή καλλιέργεια. Το 2021, στον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης παραδόθηκαν 5 εκατομμύρια κιλά και φέτος υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν στα 3,50-4 εκατομμύρια.

Το επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσουν οι αγοραπωλησίες και, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Αμέτ Σινάν, «οι εταιρείες έχουν πει ότι θα έχουμε καλύτερες τιμές από πέρυσι». Χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά «κρίσιμη» για τον καπνό και εξηγεί ότι αν οι μεταποιητικές δεν πληρώσουν αξιοπρεπείς τιμές στους καπνοπαραγωγούς, την επόμενη χρονιά η μείωση των παραγωγών θα είναι δραματική.

Από τους 4.000 παραγωγούς, είναι άγνωστο πόσοι θα παραμείνουν. Αρκετοί προβληματίζονται για το ποια καλλιέργεια θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον καπνό, για αυτό επιλέγουν τη μετανάστευση. Θυμίζει ότι στη Θράκη η πλειονότητα καλλιεργεί 10-12 στρέμματα και αγωνίζονται να πληρώσουν τις εισφορές στον ΕΦΚΑ και να καλύψουν τις υπέρογκες αυξήσεις στο πετρέλαιο. «Το 80% των παραγωγών δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους», μας λέει.

Οι μεταποιητικές ξεκινούν επομένως να ζυγίζουν τα πρώτα και δεύτερα χέρια. Μόλις ολοκληρωθεί το ζύγισμα, θα έχουν μια σχετική εικόνα για τις τιμές. Ο πρόεδρος των καπνοπαραγωγών συνιστά στους παραγωγούς να παραδίδουν σταδιακά, γνωρίζοντας ποια χέρια είναι, και να περιμένουν πρώτα ανακοίνωση από τον Συνεταιρισμό και μετά να παραδώσουν το τρίτο και το τέταρτο χέρι. Τονίζει ότι πρέπει να γνωρίζουν με ακρίβεια τις ποσότητες που παρέδωσαν από κάθε χέρι.

Κουτιά

Οι καλλιεργητές του Μπασμά προχωρούν στην τοποθέτηση των φύλλων καπνού στα κουτιά. Στο παρελθόν, ο κ. Αμέτ αναφέρει ότι έφτιαχναν δέματα των 30-35 κιλών, «πασταλάκια». Τώρα, όπως είναι κρεμασμένα τα καπνά στις αποθήκες, φροντίζουν πρώτα να έχουν υγρασία, και στη συνέχεια τα βάζουν στα κουτιά περιμένοντας τις μεταποιητικές.

«Βάλαμε τα πρώτα χέρια στα κουτιά και περιμένουμε το ζύγισμα. Ορισμένοι άρχισαν να βάζουν και τα δεύτερα χέρια, γιατί δεν μαλάκωσαν, επειδή δεν είχαμε υγρασία το καλοκαίρι» λέει ο καπνοπαραγωγός από τον Πάσσο, Καπουσούζ Χαλήλ Χουσεΐν. Εξηγεί ότι αυτοί που ήταν πρώιμοι, στην περιοχή του Γιακά, έβαλαν και τα δεύτερα χέρια στα κουτιά, ενώ στη δική τους περιοχή είναι στα πρώτα.

«Φέτος δεν υπάρχει κινητικότητα από τις μεταποιητικές ως προς τις τιμές. Εμείς είχαμε ξηρασία, τέσσερις μήνες δεν είχαμε καθόλου βροχή και οι παραγωγοί δεν είχαν λεφτά να ποτίσουν. Είχαμε δύσκολη χρονιά», σχολιάζει ο κ. Καπουσούζ. Ο έμπορος, τονίζει, είναι αυτός που θα αξιολογήσει την ποιότητα. Για τους ίδιους, είναι μια καλή ποιοτικά χρονιά.