Κρίσιμο σημείο η αναδιάρθρωση για τους αμπελουργούς στην Κορινθία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αντιμετώπισαν οι αμπελουργοί στην Κορινθία το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Συνολικά, κατατέθηκαν 205 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 1.200 στρέμματα και 330 αγροτεμάχια, με στόχο την ανανέωση των αμπελώνων μέσω αλλαγής ποικιλίας και αποστάσεων φύτευσης. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων είναι 1.550.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό, η πλειονότητα των παραγωγών θα επιδοτηθεί με 1.260 ευρώ το στρέμμα, ενώ ένα μικρό ποσοστό παραγωγών, που καλλιεργεί σε ορεινές περιοχές, θα επιδοτηθεί με 1.435 ευρώ το στρέμμα. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, οι παραγωγοί θα προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την αλλαγή ποικιλίας, ώστε να προσαρμοστούν στα δεδομένα της εποχής και της αγοράς. Μέχρι τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το υπουργείο, θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της διαδικασίας και θα δώσει τους δικαιούχους του προγράμματος. Στην περίπτωση της Κορίνθου, βέβαια, τα χρήματα που διατίθενται δίνονται σε όλους όσοι έχουν κάνει αίτηση.

Νεμέα

Μέτρο σωτήριο που στήριξε τους καλλιεργητές αμπελιών και απέτρεψε την καταστροφή τους χαρακτήρισε την ένταξη της Κορινθίας τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης το μέλος του συνεταιρισμού Νεμέας Θοδωρής Τσάνος, ο οποίος αναφέρει ότι «το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, αν και άργησε να εφαρμοστεί στην Κορινθία, ήταν μία σημαντική στήριξη, αφού εάν υπολογίσει κάποιος το καλλιεργητικό κόστος, μετά βίας καλύπτει τις καλλιεργητικές φροντίδες.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για απόσβεση φυτικού κεφαλαίου. Εάν δεν υπήρχε αυτό το πρόγραμμα, θα εξαφανιζόταν ο αμπελώνας της Κορινθίας, αφού δεν υπάρχουν κεφάλαια για να προχωρήσεις σε ανανέωση του φυτικού κεφαλαίου. Οι πολλές ιώσεις που ταλαιπωρούν τους αμπελώνες οδηγούν σε αναγκαστική αναδιάρθρωση. Ένα αμπέλι Αγιωργίτικο πρέπει να πάει σε αναδιάρθρωση το πολύ σε 20 χρόνια, γιατί δεν θα είναι παραγωγικό».

Αναγκαία η απολύμανση του χωραφιού

Το πρόβλημα με την εφαρμογή του προγράμματος, όπως μας δηλώνει ο Θοδωρής Τσάνος, «έχει άμεση σχέση με την ανάγκη να απολυμανθεί το χωράφι. Πρέπει να μένει έναν τουλάχιστον χρόνο χωρίς να καλλιεργείται και να γίνονται όλες οι φροντίδες που απαιτούνται, ώστε να απαλλάσσεται από τα ζιζάνια και τις μυκητολογικές ασθένειες μέσα από την απολύμανσή του.

Το πρόγραμμα, όμως, απαιτεί ή την άμεση φύτευση του αμπελώνα ή αν θέλεις να κάνεις απολύμανση θα πρέπει να καταθέσεις ως εγγύηση μέσω εγγυητικής επιστολής σε μία τράπεζα το ποσόν της επιδότησης. Είναι εντελώς παράλογο να σου ζητάνε τέτοιες εποχές να δεσμεύεις χρήματα στον τραπεζικό σου λογαριασμό για να μπεις στο χωράφι σου και να κάνεις τη δουλειά όπως πρέπει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, επειδή κανένας δεν θέλει να δεσμεύσει χρήματα, να προχωρά στην αναδιάρθρωση χωρίς αγρανάπαυση και έτσι πολύ νωρίς να παρουσιάζονται προβλήματα στους αμπελώνες.

Αυτό πρέπει να σταματήσει, αν έχουμε στόχο να ανεβάσουμε τον πήχη σε ό,τι έχει σχέση με την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα. Όποιος μπαίνει στην αναδιάρθρωση, υποχρεωτικά θα πρέπει για έναν χρόνο να κάνει αγρανάπαυση».

Στιμάγκα

Από τη Στιμάγκα ο Γιώργος Δαρδάνης, παραγωγός σουλτανίνας, επισημαίνει ότι «στην περιοχή μας υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αμπελιών με επιτραπέζιο σταφύλι υψηλής ποιότητας που κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού και δεν στηρίζεται, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση των αμπελώνων. Πάνω από το 50% της καλλιέργειας έχει ξεπεράσει τα 20 χρόνια καλλιέργειας και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η καλλιέργεια δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί αποκλειστικά με το δικό μας εισόδημα. Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει και ότι είναι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ώστε να παράγουμε ποιοτικό επιτραπέζιο σταφύλι και να κάνουμε εξαγωγές, φέρνοντας συνάλλαγμα. Ας κάνει και το κράτος το δικό του χρέος, προκειμένου να είμαστε δυνατοί». Πρόβλημα υπάρχει και με τους παραγωγούς της κορινθιακής σταφίδας απέναντι στους οποίους η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να τους εντάξει στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων, ώστε να αναβαθμίσουν την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.