Κριθάρι: Δίλημμα του καλοκαιριού ο φετινός…πλειοδότης

Το «ερώτημα του εκατομμυρίου» είναι αυτήν τη στιγμή για αρκετούς παραγωγούς κριθαριού το δίλημμα, προς τα πού να στραφεί για να παραδώσει την παραγωγή του. Από τη μία, οι μακροχρόνιες συνεργασίες που διατηρούν οι παραγωγοί σιτηρών με τη βιομηχανία ζυθοποιίας, αποτέλεσαν διέξοδο τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη, οι φετινές αυξημένες τιμές, που ξεπερνούν με άνεση τα 20 λεπτά/κιλό, με προοπτική να ανέβουν ακόμα περισσότερο, αποτελούν δέλεαρ έναντι της «πεπατημένης» των συμβολαίων για βύνη (17,2 λεπτά/κιλό). Στα αγροτικά «πηγαδάκια» το συγκεκριμένο δίλημμα απασχολεί έντονα, με τις απόψεις να δίνουν και να παίρνουν. Εν τω μεταξύ, τα πρώτα αλώνια δείχνουν μείωση αποδόσεων τη στιγμή που οι βροχές μεσοβδόμαδα «πάγωσαν» τον αλωνισμό.

Έως 400 κιλά/στρέμμα τα πρώτα χωράφια

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο παραγωγός από τα Γρεβενά, Μπάμπης Ορφανίδης, «η χρονιά είναι ιδιαίτερα όψιμη. Πριν από λίγες ημέρες, κόπηκαν τα πρώτα λίγα κριθάρια και μάλιστα με υγρασία γύρω στο 14%, που δεν θεωρείται και ιδανική. Οι αποδόσεις ήταν γύρω στα 300 κιλά/στρέμμα».

Για αποδόσεις στα 400 κιλά/στρέμμα στα πρώτα χωράφια έκανε λόγο ο Θοδωρής Πρόκλος, παραγωγός από τις Σέρρες: «Μόλις που ξεκίνησαν τα αλώνια, με λίγα στρέμματα προς το παρόν. Σε αυτά τα χωράφια, που δεν είναι και τα πιο δυνατά, οι αποδόσεις ήταν γύρω στα 400 κιλά. Ωστόσο, ο κόσμος ανησυχεί περισσότερο για το σκληρό σιτάρι».

Άνοδος τιμών και περσινή χρονιά σαμποτάρουν τα συμβόλαια

Δύο είναι οι κυριότερες αιτίες που κάνουν αρκετούς παραγωγούς να λοξοκοιτάζουν πέρα από τη ζυθοποιία για να παραδώσουν το κριθάρι τους, σύμφωνα με όσα μας είπαν οι συνομιλητές μας.

Μεσίτης από τις Σέρρες θεωρεί ότι είναι λογικό να υπάρχει αυτό το δίλημμα στο μυαλό του παραγωγού: «Όταν τα τελευταία χρόνια η τιμή παραγωγού στο κριθάρι είναι συνεχώς κολλημένη στα 13 με 14 λεπτά, ο παραγωγός βλέπει φέτος μια ευκαιρία να ρεφάρει. Αν ρωτήσετε τους παραγωγούς, θα σας πουν ότι τα 17,2 λεπτά στα συμβόλαια δεν είναι και κάποια τιμή που “βάζει μέσα” τις ζυθοποιίες. Θεωρώ ότι θα μπορούσαν φέτος να δώσουν κάτι καλύτερο, 18 ή 19 λεπτά, ώστε να γλυκαθεί και ο αγρότης και να διατηρήσει το συμβόλαιό του».

Το δεύτερο αίτιο είναι για ορισμένους η δυσαρέσκεια των παραγωγών για την περσινή τακτική της ζυθοποιίας στις πληρωμές των συμβολαίων, όπως μας είπε παραγωγός από τη Θεσσαλονίκη που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος: «Υπήρχε κόσμος που δυσαρεστήθηκε πέρσι από την τακτική των εργοστασίων μπύρας, που δεν αγόρασαν όλο το κριθάρι με ενιαία τιμή».

Από την πλευρά του, ο κ. Ορφανίδης εξέφρασε αντίθετη γνώμη: «Προσωπικά διατηρώ συμβόλαιο για βυνοποιήσιμο κριθάρι και σκοπεύω να το τηρήσω. Θεωρώ ότι ο αγρότης θα πρέπει να σκέφτεται μακροπρόθεσμα. Όταν έχεις χτίσει μακροχρόνιες σχέσεις και εφόσον υπάρχει αμοιβαία ικανοποίηση, ίσως είναι λάθος να αναζητήσεις μια ευκαιριακή εναλλακτική. Πάντως υπάρχει κινητικότητα, οι μεσίτες της περιοχής επικοινωνούν με τους παραγωγούς και βολιδοσκοπούν τις προθέσεις τους».

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: «Μία φορά στα 10 χρόνια πιο ψηλά το κτηνοτροφικό»

Το κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο στις τάξεις των εμπλεκομένων με τη συγκέντρωση κριθαριού ήρθε να επιβεβαιώσει η επίσημη τοποθέτηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην «ΥΧ».

Σύμφωνα με αυτήν, οι φετινές υψηλές τιμές παραγωγού στο κτηνοτροφικό κριθάρι, που ξεπερνούν αυτές του συμβολαιακού, αποτελούν ένα σπάνιο φαινόμενο: «Τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τον φετινό θερισμό αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη και τη μακροχρόνια αφοσίωση των συμμετεχόντων παραγωγών στο πρόγραμμά μας. Η διαδικασία, παρ’ όλα αυτά, βρίσκεται μόλις στην αρχή της, οπότε δεν είναι εφικτό ακόμα να εκτιμήσουμε ούτε τις ποσότητες, ούτε τις τελικές τιμές που θα υπάρξουν στο κτηνοτροφικό κριθάρι. Αξίζει να αναφέρουμε, όμως, ότι η τελευταία χρονιά που το κτηνοτροφικό κριθάρι είχε υψηλότερη τιμή από το συμβολαιακό ήταν πριν από σχεδόν μία δεκαετία. Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες-συγκεντρωτές για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και φέτος, όπως και κάθε χρόνο ανελλιπώς από το 2008, πάνω από 2.000 παραγωγοί από 19 περιοχές της χώρας.

Σε ερώτημα της «ΥΧ» αν υπάρχει κάποια σκέψη για περαιτέρω κίνητρα στους παραγωγούς συμβολαιακού, μας δόθηκε η εξής απάντηση: «Βάσει της τελευταίας μας μελέτης Οικονομικού και Κοινωνικού Αντικτύπου, το Πρόγραμμα Συμβολαιακής της εταιρείας μας έχει δημιουργήσει 800 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στον πρωτογενή τομέα, και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας, προσφέροντας στους παραγωγούς και στις οικογένειές τους ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα βασισμένο σε τιμές που κατά μέσο όρο όλα αυτά τα χρόνια είναι 10%-30% υψηλότερες από αυτές του κτηνοτροφικού κριθαριού. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για έναν κλάδο όπως η γεωργία, που επηρεάζεται έντονα από εξωγενείς παράγοντες, π.χ. τον καιρό, αλλά και τη ζήτηση, που μπορεί να προκαλέσει αξιόλογες διακυμάνσεις στις τιμές».

ΣΙΤΑΡΙ
Τέλη Ιουνίου το μαλακό, συγκρατημένη αισιοδοξία για τις αποδόσεις

Σε δύο εβδομάδες το νωρίτερο αναμένεται να μπουν στα αλώνια οι Σερραίοι παραγωγοί για τον θερισμό μαλακού σίτου.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Πρόκλο, η εικόνα του καρπού δείχνει καλή, όμως δεν μπορεί να γίνει κάποια περαιτέρω εκτίμηση:«Τα στάχυα δείχνουν να έχουν γεμίσει, όμως αν δεν μπούμε να ζυγίσουμε, δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω».

Για μια αρκετά όψιμη χρονιά έκανε λόγο και ο Μπάμπης Ορφανίδης από τα Γρεβενά: «Σχεδόν όλα τα φυτά είναι ακόμα πράσινα. Η οψιμότητα στο μαλακό φαίνεται να βοήθησε ώστε να μην επηρεαστεί η καλλιέργεια, σε σχέση με το σκληρό σιτάρι. Όπως εξελίσσονται οι καλλιέργειες, θα μπούμε στα αλώνια στα τέλη του μήνα».