Να “τρέξει” η διαδικασία της απόσταξης για τα υποβαθμισμένα ποιοτικά σταφύλια ζητούν αμπελουργοί και καζανάρηδες

Την άμεση ανάγκη εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία χορηγείται άδεια απόσταξης στους αμπελουργούς όλης της χώρας, δίνοντας “ανάσα” στους παραγωγούς που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και δε μπορούν να διαθέσουν προς πώληση τα σταφύλια τους, τονίζουν οι εκπρόσωποι των διήμερων αποσταγματοποιών.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας Βασίλης Παπαγρηγορίου, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης, καθώς οι αμπελουργοί κινδυνεύουν να χάσουν ένα σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους, χωρίς να μπορούν να αποζημιωθούν γι’ αυτό.

Όπως είπε, φέτος, οι αμπελουργοί σε πολλές περιοχές της χώρας υπέστησαν σημαντικές ζημιές από καιρικά φαινόμενα, όπως οι χαλαζοπτώσεις και οι παρατεταμένοι καύσωνες, ως αποτέλεσμα, όπως πρόσθεσε, της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, με ευρωπαϊκή οδηγία, δίνεται η δυνατότητα στους αμπελουργούς που έχουν συγκομίσει τα σταφύλια τους να οδηγήσουν ένα μέρος της κατεστραμμένης παραγωγής τους στην απόσταξη, παράγοντας τσικουδιά ή τσίπουρο και καλύπτοντας τμήμα των οικονομικών απωλειών που υπέστησαν αφού, λόγω ποιοτικής υποβάθμισης, δε μπόρεσαν να τα διαθέσουν στην αγορά.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη προχωρήσει η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία, κάτι που πρέπει να γίνει, όπως είπε, άμεσα. Αυτή την εβδομάδα, σημείωσε, πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, με την οποία θα μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία, προκειμένου τα συγκομισμένα σταφύλια να μην οδηγηθούν στην χωματερή.

Πηγή: ertnews.gr