Κρητικός Αμπελώνας: “Βράζουν” τα κρητικά σταφύλια στις κορμούλες – Νέο χτύπημα μετά τον περονόσπορο

Με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού των Κάτω Ασιτών, να δείχνουν θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς στις Ασίτες και πάνω από 39 βαθμούς στις Βούτες το περασμένο Σάββατο, ο αντίκτυπος της ακραίας ζέστης στον κρητικό αμπελώνα προμηνύεται εξαιρετικά βαρύς.

Οι αμπελουργοί μιλούν ευθέως για τεράστιες καταστροφές στις συμβατικές καλλιέργειες, που έρχονται να προστεθούν στην καταπόνησή τους από τις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για νέα κύματα καύσωνα έως το τέλος του Ιουλίου, κάνουν ακόμη πιο ζοφερή την τελική εικόνα.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών & Ελαιοπαραγωγών Κρήτης
Πρίαμος Ιερωνυμάκης

Στην ήδη βεβαρυμένη κατάσταση στον κρητικό αμπελώνα, με τον περονόσπορο να έχει εντελώς καταστρέψει τις βιολογικές καλλιέργειες και να έχει δημιουργήσει μεγάλη ζημιά στις συμβατικές, έρχονται τώρα να προστεθούν οι υψηλές θερμοκρασίες για να υποβαθμίσουν περαιτέρω την ποιότητα του προϊόντος. Οι εξαγωγές της Κρήτης σε επιτραπέζιο σταφύλι, σταφίδα και οινοποιήσιμα σταφύλια, θα είναι εμφανώς μικρότερη από αυτήν που θα είχαμε με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες” αναφέρει στη Νέα Ματιά ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών & Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Ο Μιχάλης Καμπιτάκης – αντιπρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ (Σύνδεσμος Αγροτικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος)

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ (Σύνδεσμος Αγροτικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος) Μιχάλης Καμπιτάκης, λέγοντας σχετικά: “Η ζημιά, ουσιαστικά δηλαδή το “κάψιμο” των σταφυλιών, θα φανεί άμεσα τις επόμενες ημέρες. Τα σταφύλια “βράζουν” τώρα και παίρνουν μια μαλακή υφή, που τα καθιστά ευάλωτα και μη εμπορεύσιμα. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής για το αμπέλι έχει χαθεί, λίγο πριν τη συγκομιδή. Είναι κρίμα για όλους αυτούς τους παραγωγούς που δαπάνησαν χρήματα το προηγούμενο διάστημα με ψεκάσματα και φρόντισαν τις καλλιέργειές τους. Τώρα τους μένουν μόνο τα έξοδα” καταλήγει.

Πώς επηρεάζει ο καύσωνας τα αμπέλια

Η Νέα Ματιά απευθύνθηκε στο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου και στον Εντεταλμένο Ερευνητή Δρ. Γιώργο Δούπη για μια επιστημονική τεκμηρίωση του τρόπου με τον οποίο η ακραία ζέστη επηρεάζει τα αμπέλια.

Δρ. Γ. Δούπης Εντεταλμένος Ερευνητής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Εργαστήριο Αμπελουργίας

Κατά τη διάρκεια του μεσογειακού θέρους, ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών, της έντονης ηλιοφάνειας, της έλλειψης νερού και της αυξημένης εξατμισοδιαπνοής δημιουργούν συνθήκες έντονης υδατικής και οξειδωτικής καταπόνησης, επηρεάζοντας τις φυσιολογικές και μεταβολικές δραστηριότητες του αμπελιού. Ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια των δυσμενών περιβαλλοντικών παραμέτρων (π.χ. στον τρέχοντα καύσωνα), καθώς και με το φαινολογικό στάδιο του φυτού, τα συνήθη συμπτώματα ποικίλουν από μικροραγίες, αλλοίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των παραγόμενων οίνων (οξύτητα, σύνθεση χρωστικών και αρωματικών ενώσεων, αλκοολικός τίτλος), πρωϊμιση της τεχνολογικής ωρίμανσης της σταφυλής, μερικές ή ολικές ξηράνσεις σε φύλλα και σταφυλή, ενώ αν τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιμείνουν μπορεί να προκαλέσουν και πλήρη απώλεια της συγκομιδής” σημειώνει ο κ Δούπης.

Ποια είναι τα προστατευτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι παραγωγοί απέναντι στις συνθήκες καύσωνα; Ο κ Δούπης απαντά: “Το πλέον αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καύσωνα στον αμπελώνα είναι η διαρκή ενυδάτωση του φυτικού ιστού με την εντατικοποίηση της παροχής αρδευτικού νερού (όπου αυτό είναι εφικτό). Επίσης, συστήνεται η αποφυγή καλλιεργητικών εργασιών (κορυφολογήματα, ξεφυλλίσματα) για την αποτελεσματικότερη προστασία της σταφυλής από την κόμη του πρέμνου, καθώς και η παύση εφαρμογής φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων (η οποία δύναται να επιτείνει τα εγκαύματα στους φυτικούς ιστούς). Εφαρμογές εμπορικών σκευασμάτων με π.χ. καολίνη, ζεόλιθο, αμινοξέα αναφέρονται να έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, είναι όμως αποτελεσματικές αν πραγματοποιηθούν πριν την εμφάνιση των γεγονότων καύσωνα“.

Ζημιές καταγράφει η Περιφέρεια Κρήτης

Ειρήνη Χουδετσανάκη, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα

Με φόντο τις νέες “πληγές” στα αμπέλια, η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη σημειώνει στη Νέα Ματιά, ότι η Επιστημονική Επιτροπή που είχε συσταθεί από τον Ιουνίο για να καταγράψει τις ζημιές στα αμπέλια και τις ελιές, θα συνεχίσει τις αυτοψίες ώστε να υπάρξει η ακριβής εικόνα των καταστροφών. “Με τεκμηριωμένο τρόπο, η Επιτροπή, την οποία απαρτίζουν επιστήμονες από το ΕΛΓΟ Δήμητρα, το ΕΛΜΕΠΑ, τη Διεύθυνση Γεωργίας , τον ΕΛΓΑ και το ΓΕΩΤΕΕ, θα καταγράψει τις συνέπειες της έντασης των τελευταίων καιρικών φαινομένων στην αγροτική παραγωγή“, υπογραμμίζει.

Πηγή: neamatia.gr