Ξεκαθαρίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες για το Ταμείο Ανάκαμψης στον αγροδιατροφικό τομέα

Νέα συνάντηση Λιβανού και Σκυλακάκη πριν από τις ανακοινώσεις

Θέμα χρόνου είναι η δημοσιοποίηση των μέτρων και των έργων για τον αγροδιατροφικό τομέα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, θα είχε εκ νέου συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και το οικονομικό επιτελείο του προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου.

Από τη συνάντηση που πραγματοποίησαν οι δύο πλευρές την προηγούμενη εβδομάδα, έχει γίνει γνωστό ότι έχει αποκρυσταλλωθεί ο τελικός κορμός των μέτρων για τον πρωτογενή τομέα και μένουν πλέον κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες.

Οι δράσεις και η χρηματοδότησή τους αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Υπενθυμίζεται ότι οι πυλώνες για τον αγροδιατροφικό κλάδο αφορούν:

1. Αγροπεριβαλλοντικές υποδομές (αρδευτικά έργα, φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες κ.ά.). Πρόκειται για «ώριμα έργα» που θα ολοκληρωθούν μέσω ΣΔΙΤ.

2. Ψηφιακή μετάβαση σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

3. Επενδυτικά έργα, που περιλαμβάνουν, Σχέδια Βελτίωσης, LEADER, Μεταποίηση και Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών.

Για τα μέτρα της Βιολογικής Γεωργίας και των Νέων Αγροτών, τα κονδύλια θα αξιοποιηθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το επιπρόσθετο πακέτο χρημάτων που διαθέτει η χώρα από το Next Generation EU.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της “ΥΧ”
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου