Ξεκάθαρο «όχι» στις ανεμογεννήτριες σε Λειβαδίτη και Αχλαδόβουνο Ξάνθης

Το ζητούμενο της αιολικής ενέργειας άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στον Λειβαδίτη Ξάνθης και το Αχλαδόβουνο, εξαιτίας της πρόθεσης της εταιρείας AIRENERGY_ΜΙΚΡΟΒΟΥΝΙ ΙΚΕ με θυγατρικές της να εγκαταστήσει συνολικά 30 ανεμογεννήτριες στις δύο περιοχές, όπως αποτυπώνεται στις αιτήσεις της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον περασμένο Γενάρη και Φλεβάρη.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, σε επιστολή προς το ΥΠΕΝ, τη ΡΑΕ και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης, αναφέρεται στην αίτηση χορήγηση άδειας για την κατασκευή Αιολικού Σταθμού, στην ορεινή περιοχή Σταυρούπολης του δήμου, μιλώντας για καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως σημειώνει, το Δάσος Χαϊντούς, στο ανατολικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου οροσειράς Ροδόπης, βρίσκεται εντός της προστατευόμενης και ενταγμένης στο δίκτυο Natura περιοχής, με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία και φυσικό κάλλος. Προσθέτει, δε, πως η ιδιαίτερη χλωρίδα και η πλούσια πανίδα θα βλαφθούν ανεπανόρθωτα. «Η ανάπτυξη ενός μοντέλου ήπιου τουρισμού, που επιτρέπει την εναρμόνιση της τουριστικής και εμπορικής δραστηριότητας, με το παρθένο φυσικό τοπίο, που πραγματοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων μέσα από εθνικά και περιφερειακά αναπτυξιακά προγράμματα, με σκοπό την ήπια και φιλική στο περιβάλλον ανάπτυξη του φυσιολατρικού, περιπατητικού και εναλλακτικού τουρισμού είναι τα ζητούμενα για την ευρύτερη περιοχή».

Αντίθετος με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, στα όρια των δήμων Παρανεστίου και Ξάνθης δηλώνει και ο δήμαρχος Παρανεστίου, Τάσος Καγιάογλου.

Παραγωγοί

Ο πατατοπαραγωγός-πρόεδρος της κοινότητας Καρυοφύτου, Διαμαντής Σερεφιάς, με επιχειρήματα μεταφέρει την κάθετη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, περιγράφοντας την περιοχή που θέλουν να εγκαταστήσουν 16 ανεμογεννήτριες, ύψους 230 μέτρων. «Η πρώτη ανεμογεννήτρια στον οικισμό Λειβαδίτη είναι στα 800-1.000 μέτρα. Περικλείει όλη την κορυφογραμμή, όπου στο πίσω μέρος της υπάρχουν φυσικές πηγές από όπου υδροδοτούνται επτά χωριά της περιοχής.

Στον Λειβαδίτη και το Παρανέστι Δράμας απαντά ένα σπάνιο είδος όξινων τυρφώνων, μοναδικό στην Ευρώπη». Θυμίζει, μάλιστα, ότι η περιοχή περιλαμβάνει διαδρομές περιπατητών και ορειβατών, τον φυσικό καταρράκτη του Λειβαδίτη και οι ανεμογεννήτριες θα προκαλέσουν μεγάλη αλλαγή του μικροκλίματος με τεράστιες ζημιές.

Ο Λευτέρης Τζορμπατζίδης διαθέτει κτηνοτροφική μονάδα στο Νεοχώρι και ανεβάζει το κοπάδι βοοειδών την άνοιξη για ελεύθερη βόσκηση στην περιοχή που θέλουν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες. «Από τους νέους που έμειναν, περίπου 30 είναι κτηνοτρόφοι, πέντε γεωργοί και δέκα υλοτόμοι. Με τις ανεμογεννήτριες και την αλλαγή του κλίματος, που άφησαν ελάχιστο νερό στις πηγές, δεν θα μπορούμε να ποτίσουμε τα ζώα, γιατί οι πηγές θα στερέψουν. Οι δρόμοι που θα γίνουν δεν θα επιτρέπουν τη βόσκηση».

Προσθέτει πως οι εναπομείναντες κάτοικοι στηρίζονται στον τουρισμό, ο οποίος θα σβήσει με τις ανεμογεννήτριες.

Οι ΑΠΕ στηρίζονται από τις τοπικές κοινωνίες, όταν είναι πραγματικά φιλικές προς το περιβάλλον και την ανθρώπινη παραγωγική δραστηριότητα, διαφορετικά το παραμύθι «ο ήλιος κι ο άνεμος» επαναλαμβάνεται και οι κάτοικοι δεν βγάζουν το παλτό τους, ούτε υποθηκεύουν τον τόπο τους.