Ξεκινά με προσδοκίες για τη Γαλλία η Εθνική μας Ομάδα Αθλητικής Αλιείας
Με τα… καλάμια ανά χείρας βρίσκεται η Εθνική Ομάδα Αθλητικής Αλιείας της Ελλάδας, προκειμένου να ταξιδέψει στη Γαλλία και να λάβει μέρος στο 23ο παγκόσμιο πρωτάθλημα αλιείας. Οι αγώνες αλιείας κυπρίνου θα πραγματοποιηθούν στις 19-23 Σεπτεμβρίου στη λίμνη Lac de Panneciere της Γαλλίας και αναμένεται συγκεντρώσουν την «αφρόκρεμα» του αθλήματος από όλο τον κόσμο.
Οι αποστολές των περισσότερων κρατών είναι πολυάριθμες, καθώς η βοήθεια που προσφέρουν τα άτομα που πλαισιώνουν τους αθλητές είναι καθοριστική σε τέτοιες διοργανώσεις. Ο προπονητής της ομάδας μας είναι ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Πτολεμαΐδας «Σάκης Τζούρας», Στράτος Παπαδόπουλος.
«Δραστηριοποιούμαστε πολλά χρόνια στην αθλητική αλιεία και έχουμε κάνει πανελλήνια πρωταθλήματα μέσα από τα οποία αναδεικνύονται οι αθλητές που πλαισιώσουν την εθνική μας ομάδα. Έχουμε πάρει μέρος σε πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα και σε αυτό της Αγγλίας είχαμε έρθει δεύτεροι στον κόσμο. Φέτος η διοργάνωση λαμβάνει χώρα στη Γαλλία και έχουμε μεγάλες προσδοκίες», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Αγώνες
Οι αγώνες αλιείας κυπρίνου θεωρούνται πολύ δύσκολοι. Κρατούν 72 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων παραμένεις στο σημείο που έχεις κληρωθεί και είσαι αποκλειστικά μέσα σε αυτόν τον χώρο. «Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κοιμηθείς. Δεν μπορείς να φύγεις, δεν μπορείς να πας πουθενά. Δεν αποχωρείς. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι ακόμη πιο δύσκολο, αφού δεν επιτρέπεται να μπει κανένας στον χώρο που ονομάζουμε “ψαρεύτρα”, εκτός από τους αθλητές και τον αρχηγό της ομάδας», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.
Η εθνική ομάδα
Στην εθνική συμμετέχουν δύο αθλητές και ένας αναπληρωματικός. Πρόκειται για τρία μέλη του συλλόγου Ερασιτεχνικής Αλιείας Πτολεμαΐδας (PFC), με αρχηγό της εθνικής αποστολής τον Γιώργο Γεωργιάδη. Η ελληνική αποστολή αποτελείται από 11 άτομα, τον αρχηγό, τον προπονητή, τον μάνατζερ, 6 αθλητές και δύο αναπληρωματικούς.
Όλοι οι αθλητές ξεκινούν από την ερασιτεχνική αλιεία και μέσω της Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας (ΕΟΥΔΑ) μεταπηδούν στην αθλητική αλιεία που, όμως, έχει διαφορετική φιλοσοφία. «Συλλαμβάνουμε τα αλιεύματα, τα ψάρια, αλιεύουμε αποκλειστικά κυπρίνους και μετέπειτα τα απελευθερώνουμε. Και αυτό το μήνυμα επιθυμούμε να μεταφέρουμε στους ερασιτέχνες αλιείς, την απελευθέρωση των αλιευμάτων. Δεν είναι μόνο για την τροφή μας, αλλά και για το χόμπι και το άθλημά μας».