Πληρώθηκε η συμπληρωματική πληρωμή της ενίσχυσης βάμβακος (upd)

Κατατεθειμένα βρίσκονται ήδη στους λογαριασμούς των 6.158 βαμβακοπαραγωγών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα ποσά συμπληρωματικής πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος συνολικού ύψους 26,5 εκ ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνοντας πλήρως την «ΥΧ», μετά την αποστολή των αρχείων πληρωμής στην τράπεζα, τα ποσά που καταβλήθηκαν είναι επί πλέον της πρώτης πληρωμής ύψους 152,3 εκ ευρώ που έγινε την Δευτέρα 3.3.2023.

Με τις πληρωμές της 3ης & 6ης Απριλίου 2023, το συνολικό ποσό πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος που καταβλήθηκε στους βαμβακοπαραγωγούς ανήλθε στο ποσό των 178,8 εκ ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος 2022 έχουν ως εξής:

Α) 42.609 παραγωγοί υπέβαλαν αίτηση

Β) 40.946 παραγωγοί έλαβαν ενίσχυση 178,8 εκ ευρώ

Γ) 1.663 παραγωγοί δεν έλαβαν την ενίσχυση, μικρότερος αριθμός από κάθε άλλη χρονιά αυτή την χρονική περίοδο, εκ των οποίων:

  Γ1) 320 παραγωγοί δεν έχουν προβεί σε καμία παράδοση συσπόρου βάμβακος και δεν μπορούν να λάβουν ενίσχυση

  Γ2) 1.343 παραγωγοί έχουν ευρήματα από διοικητικό έλεγχο, τηλεπισκόπιση, monitoring ή έχουν υποβάλει διοικητικές πράξεις και δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τους. Η πληρωμή αυτών των παραγωγών, εφόσον δεν προκύψουν θέματα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας των εκτάσεων που δηλώθηκαν με καλλιέργεια βάμβακος, θα γίνει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Στην συμπληρωματική πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος προχωράει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ypaithros.gr, το απόγευμα της Πέμπτης 6 Απριλίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την ημιτελή πληρωμή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους παραγωγούς.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, οι δικαιούχοι της Τράπεζας Πειραιώς θα δουν πρώτοι απόψε τα χρήματά τους (ΑΤΜ, ηλεκτρονικά).

Υπενθυμίζεται ότι εκτός πληρωμής έμειναν περισσότεροι από 4.000 βαμβακοπαραγωγοί οι οποίοι αναμένουν να λάβουν επιτέλους τις ενισχύσεις τους. Εκτιμάται ότι πρόκειται να καταβληθούν περί τα 30 εκατ. ευρώ περίπου.

Η πρώτη εντολή πληρωμής αφορούσε 37.037 βαμβακοπαραγωγούς, στους οποίους καταβλήθηκαν συνολικά 152,3 εκατ. ευρώ, και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των παραγωγών.

Για το παρασκήνιο των πληρωμών, και τον προγραμματισμό των επόμενων ημερών διαβάστε την «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Διαβάστε επίσης:

Προσπαθεί να βρει λύση το ΥΠΑΑΤ μετά την κατακραυγή για την πληρωμή στο βαμβάκι