Ξεκίνησε ο τρύγος σ’ όλη τη χώρα

Ξεκίνησε ο τρύγος σ' όλη τη χώρα

Δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, κι ενώ οι περισσότεροι στρέφουν τα μάτια, μέσω της οθόνης, στο Ρίο και τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι άνθρωποι του κρασιού βρίσκονται σε διαφορετικό ρυθμό. Την προηγούμενη εβδομάδα μάς έδωσε μια εικόνα για τον φετινό τρύγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας.

Αυτή τη φορά ταξιδεύουμε στον Βορρά και στον Νότο για να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για το πώς εξελίσσεται το φετινό καλοκαίρι για αμπελουργούς και οινοποιούς. Στη Νάουσα συναντάμε την κυρία Χαρούλα Σπινθηροπούλου. Είναι διδάκτωρ, γεωπόνος ειδικός αμπελουργίας και οινοποιός, ιδιοκτήτρια του Κτήματος Αργατία.

Δείτε ακόμη: Άρχισε ο τρύγος στη Δράμα

Μιλώντας στο ert.gr χαρακτηρίζει την οινική χρονιά του 2016 για Νάουσα, Γουμένισσα και Αμύνταιο ως πρώιμη.

«Η έκπτυξη των οφθαλμών συνέβη στο τέλος του Μάρτη έως μέσα Απρίλη (στο πιο δροσερό Αμύνταιο) και ήταν αρκετά ανομοιόμορφη. Ανομοιόμορφη ήταν και η ανθοφορία. Πρώιμα εμφανίσθηκαν και τα πρώτα άνθη, αλλά ο άστατος καιρός του Μαΐου-αρχών Ιουνίου παρέτεινε την ανθοφορία, η οποία ολοκληρώθηκε, ως συνήθως, το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη στη Νάουσακαι στη Γουμένισσα και το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη στο Αμύνταιο.

Εκπληκτικά πρώιμα εμφανίσθηκαν στη Νάουσα και οι πρώτες ρώγες με περκασμό (αλλαγή του χρώματος-μαλάκωμα της σάρκας). Για παράδειγμα, ενώ συνήθως οι πρώτες ρώγες των πρώιμων ποικιλιών στη Νάουσα εμφανίζονται γύρω στις 20 Ιούλη, φέτος έκαναν την εμφάνισή τους στις 5 Ιούλη και ο ρυθμός ολοκλήρωσης του περκασμού ήταν υπερβολικά γρήγορος. Το ίδιο συνέβη λίγες μέρες αργότερα και στη Γουμένισσα, ενώ στο Αμύνταιο, στο οποίο επικράτησαν αρκετά χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τις δύο άλλες περιοχές, δεν θεωρείται βέβαιο ότι οι πρώιμες λευκές ποικιλίες θα τρυγηθούν νωρίτερα από άλλες χρονιές. Μέχρι στιγμής, μοιάζει πρωιμότερη η εμφάνιση του περκασμού στις ερυθρές ποικιλίες».

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη διάρκεια της χρονιάς επηρεάζουν την  ποσότητα αλλά και την ποιότητα των σταφυλιών.

«Στις ποικιλίες που είναι πιο ευαίσθητες, όπως ο Ροδίτης, το Sauvignon, το Merlot, ηMalvasia, αναμένουμε μια μικρή πτώση της παραγωγής, ενώ στις υπόλοιπες μια κανονική παραγωγή. Βέβαια για το ύψος της είναι ακόμη πρώιμο να μιλήσουμε αφού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν ως τον τρύγο.

Όσον αφορά την ποιότητα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μοιάζει πολύ καλή, ίσως και εξαιρετική, δεδομένου ότι κατά την περίοδο της ωρίμανσης που διανύουμε οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ζεστός καιρός την ημέρα, χωρίς όμως ακραίες θερμοκρασίες και δροσερός τη νύχτα» καταλήγει η κ. Σπινθηροπούλου.

Στους πιο νότιους αμπελώνες της Ελλάδας, στην Κρήτη, ο τρύγος για τις πρώιμες ποικιλίες όπως είναι το Chardonnay και η Malvasia Aromatica έχει αρχίσει από την 1η Αυγούστου και σιγά σιγά τρυγιέται και το λιάτικο.

Σύμφωνα με τον Ζαχαρία Διαμαντάκη,αντιπρόεδρο του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου, προβλέπεται μια εξαιρετική χρονιά για το μανδηλάρι.

«Από πλευράς πρώτης ύλης είναι εξαιρετική χρονιά για την Κρήτη. Δεν είχαμε ασθένειες, ενώ προβλήματα σίγουρα αντιμετώπισαν τα μη αρδευόμενα αμπέλια λόγω του έντονου προβλήματος της παρατεταμένης ανομβρίας».

Στην Κρήτη, τα τελευταία χρόνια οι οινοποιοί έχουν προχωρήσει σε κινήσεις εξωστρέφειας με κύριο γνώμονα την ανάδειξη του κρητικού κρασιού και των τοπικών ποικιλιών, μέσα από το δίκτυο Wines of Crete.

Για την απήχηση που έχουν αυτές οι κινήσεις, ο κ. Διαμαντάκης μάς λέει:

«Τη χρονιά που διανύουμε, το Wines of Crete  συμμετείχε στην PROWEIN στη Γερμανία με αρκετά οινοποιεία, είχαμε δικό μας event στη Νορβηγία (Οσλο) και αντίστοιχα στις ΗΠΑ.

Ο κόσμος σε όλα αυτά τα γεγονότα μάθαινε για το κρητικό κρασί και εκπλησσόταν ευχάριστα για την ποιότητα και τον πλούτο των γηγενών ποικιλιών. Σίγουρα, από αυτές το βιδιανό βγαίνει νικητής ως προς την προτίμηση και την αποδοχή από το κοινό. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο δρόμος δεν είναι απλός και βατός, αλλά εκτιμούμε ότι αν καταφέρουμε να έχουμε συνέπεια στις ενέργειές μας όσον αφορά την προώθηση και την ποιότητα των κρασιών, σίγουρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα στο μέλλον».

Πηγή ΕΡΤ