Ξεκίνησε η πιστοποιημένη φυτεία ελιάς

Θετικά είναι τα μηνύματα για την παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδας, Σωτήρη Σαλή.

Η ανάγκη να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μας απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία με την οποία έχουμε εναρμονιστεί από το 2006 σε ό,τι έχει σχέση με την υγεία και την ποιότητα του φυτικού υλικού που παράγουμε και ειδικότερα την παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς, οδήγησε τον Σωτήρη Σαλή σε μια σειρά κινήσεων, ώστε ο στόχος να υλοποιηθεί στο ακέραιο.

Όπως τονίζει ο κ. Σαλής, «αναζητήσαμε και επενδύσαμε σε διεθνείς συνεργασίες με τα πλέον εξειδικευμένα ιδρύματα σε θέματα υγείας, πιστοποίησης και ταυτοποίησης πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς. Έτσι, δημιουργήσαμε μια γέφυρα μεταξύ της επιχείρησης, της Παγκόσμιας Τράπεζας Γενετικού Υλικού της Ισπανίας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Κόρδοβα.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας, μετά από χρόνια προσπάθειας, ήταν η δημιουργία της πρώτης γενετικά πιστοποιημένης φυτείας στην Ελλάδα βασικού πολλαπλασιαστικού υλικού».Την εποπτεία της διαδικασίας είχαν οι ελληνικές αρχές, και μάλιστα σε κάθε στάδιο, ειδικότερα δε όταν έγινε η εισαγωγή του υλικού με φυλλοφόρα μοσχεύματα, το οποίο πολλαπλασιάστηκε και εγκλιματίστηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης Hellenic Plants.

Τα πρώτα πιστοποιημένα φυτά θα είναι από φέτος έτοιμα για την ελληνική αγορά.