Ξεκίνησε η σπορά του ανοιξιάτικου κρεμμυδιού

Ο ανοιξιάτικος καιρός, έτσι όπως διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα με τις ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες, που κυμαίνονται στους 18 βαθμούς, κινούν έντονα το ενδιαφέρον των παραγωγών για τις σπορές των κρεμμυδιών μεγάλης φωτοπεριόδου.

Οι σταθερές τιμές ενισχύουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον για αύξηση των στρεμμάτων στη νέα καλλιεργητική περίοδο. Παράλληλα, οι φθινοπωρινές σπορές παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα, την οποία τα προηγούμενα χρόνια οι παραγωγοί την έβλεπαν συνήθως προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Η κατάσταση αυτή μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη των φυτών, ωστόσο ελλοχεύει και κινδύνους, που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.

Αυξημένες οι τιμές των σπόρων

Η ζήτηση του σπόρου για την καλλιέργεια του κρεμμυδιού αυξάνει και την τιμή του, η οποία παρουσιάζει άνοδο την τρέχουσα περίοδο, ξεπερνώντας ακόμα και το 100%.

Ο Λουκάς Παπαδημητρίου, παραγωγός κρεμμυδιών από το Μουρίκι Βοιωτίας, υποστηρίζει ότι τα φυτά των κρεμμυδιών που είχαν σπαρθεί το φθινόπωρο έχουν αναπτυχθεί υπέρμετρα σε σύγκριση με άλλες χρονιές και κάνει λόγο για αναγκαιότητα μείωσης των θερμοκρασιών λόγω του ότι «οι σπόροι που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι μικρής φωτοπεριόδου και θα επηρεαστούν σημαντικά, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των βροχοπτώσεων είναι αναγκαία λόγω των απαιτήσεων των κρεμμυδιών σε νερό, καθώς «οι θερμοκρασίες στην περιοχή μας κυμαίνονται από 18 έως 20 βαθμούς την ημέρα και στους 4 με 5 βαθμούς τη νύχτα. Για το φθινοπωρινό κρεμμύδι, είναι απαραίτητο να μειωθεί σημαντικά η θερμοκρασία, ώστε να έχουμε μια ομαλή εξέλιξη μέχρι τη συλλογή».

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Παπαδημητρίου υποστηρίζει ότι θα υπάρχει αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων λόγω του ότι «η τιμή του κόκκινου κρεμμυδιού κυμαίνεται στα 70 με 80 λεπτά το κιλό και του λευκού από τα 60 έως τα 70 λεπτά.

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αλλά και των προβλημάτων από τις ασθένειες, οι στρεμματικές αποδόσεις των χωραφιών μας έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και να κρατήσουμε την παραγωγή, αυξάνουμε τα στρέμματα, ώστε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί, κάνοντας παράλληλα διασπορά κινδύνων».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών του σπόρου για αυτή την περίοδο, δηλώνει ότι υπάρχει μια αύξηση της τιμής από την ντόπια παραγωγή, η οποία κυμαίνεται στα 80 ευρώ το κιλό, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο έφτανε στα 40 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά τα υβρίδια, αυτά κυμαίνονται στα 300-350 ευρώ το κιλό. Επίσης, από την εμπειρία του εκτιμά ότι «για τη γραμμική καλλιέργεια, απαιτούνται 500 γραμμάρια το στρέμμα και με την πνευματική μηχανή χρειάζονται περίπου 350 γραμμάρια το στρέμμα».

Υπάρχει κίνδυνος για τις ψυχρότερες περιοχές

Προβληματισμένος εμφανίζεται ο Γιάννης Σταύρου, γεωπόνος και έμπορος κρεμμυδιών από την Ελάτεια Λοκρίδας. Όπως υποστηρίζει, οι πρώιμες και ανοιξιάτικες σπορές αυτής της περιόδου αυξάνουν τον κίνδυνο από τυχόν παγετούς που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

«Ο προγραμματισμός και οι εκτιμήσεις των παραγωγών για πρωίμιση των ανοιξιάτικων σπορών μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις καλλιέργειες από τις χαμηλές θερμοκρασίες», αναφέρει. Μείζονος σημασίας εξάλλου για τον ίδιο είναι και το θέμα της συντήρησης του κρεμμυδιού της καλοκαιρινής συλλογής και εκτιμά ότι «σπορές, οι οποίες μπορεί να γίνουν ακόμα και τον Μάρτιο, προσαρμόζονται καλύτερα στις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού, όταν η αποθήκευση και η συντήρησή τους είναι σημαντική».

Παρακολουθώντας την εξέλιξη της καλλιέργειας του κρεμμυδιού, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται για το επόμενο διάστημα, εκτιμά ότι «η χρονιά θα κινηθεί σε καλά επίπεδα, ιδιαίτερα για το πρώιμο, αυτό δηλαδή που έχει σπαρθεί το φθινόπωρο. Ωστόσο, απαιτούνται καλύτεροι χειρισμοί και καλύτερες υποδομές».