Ξεκινούν το ζύγισμα του καπνού οι μεταποιητικές

Από 2,20 έως 8,25 ευρώ οι τιµές των συµβολαίων

Από την Πελεκητή μέχρι τον Κάλχα του Νομού Ροδόπης, οι καπνοπαραγωγοί μαζεύουν το τελευταίο χέρι, ενώ από τον Κάλχα και πάνω, στην ορεινή Ροδόπη, απομένουν τα τελευταία δύο χέρια. Περίπου 20 μέρες έως έναν μήνα θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η συγκομιδή του καπνού και παρόμοια εικόνα επικρατεί και στον Νομό Έβρου, όπως μεταφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν.

«Στον Γιακά ολοκληρώνεται νωρίς η συγκομιδή», λέει, καθώς η περιοχή χαρακτηρίζεται από πρωιμότητα. Αξιολογώντας ως καλή με τα μέχρι τώρα δεδομένα τη χρονιά, διακρίνει ότι στα ποτιστικά χωράφια οι αποδόσεις θα είναι τουλάχιστον 180-200 κιλά/στρέμμα. Αντίθετα, στα χωριά του νομού, που επλήγησαν από πλημμύρες, χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα στις 10 Ιουλίου οι αποδόσεις αναμένεται να είναι ελάχιστες, καθώς οι ζημιές είναι μεγάλες.

Ο καιρός είναι ευνοϊκός, τα καπνά μας είναι καλά και ελπίζουμε οι παραγωγοί μας να πληρωθούν ανάλογα

Ζύγισμα

Οι μεταποιητικές εταιρείες που ζυγίζουν στη Θράκη είναι οι ΣΕΚΕ, ΜΙΣΙΡΙΑΝ, SOCOTAB, ΓΚΛΑΟΥΔΗΣ και ΝΑΞΙΑΔΗΣ. Ο κ. Χουσεΐν εκτιμά ότι θα ξεκινήσουν το ζύγισμα εντός των ημερών. «Τα τελευταία χρόνια την αρχή κάνει ο Μισιριάν και την επόμενη μέρα ζυγίζει η ΣΕΚΕ».

Σύμφωνα με τα συμβόλαια που υπεγράφησαν στις 11 Μαΐου, οι τιμές κατά μέσο όρο ανάλογα με την εταιρεία θα διαμορφωθούν ως εξής: 8,25, 5,20, 4,20, 2,20 ευρώ/κιλό. Ο πρόεδρος τονίζει ότι αυτό που έχει σημασία για τις εταιρείες είναι η ποιότητα που φέτος εξασφαλίζεται. «Ο καιρός είναι ευνοϊκός, τα καπνά μας είναι καλά και ελπίζουμε οι παραγωγοί μας να πληρωθούν ανάλογα». Οι καπνοπαραγωγοί προτιμούν να μη βρέξει, αλλά ο ίδιος ενημερώνει ότι μέχρι τώρα τα καπνά ξεράθηκαν σε ποσοστό 80%.

Δέσμευση

Παρά τα θετικά μηνύματα από τη φετινή καλλιεργητική χρονιά, οι Θρακιώτες μετρούν σοβαρές οικονομικές απώλειες από την περσινή νεκρωτική ίωση που έπληξε τον καπνό και έδειξε την πόρτα εξόδου σε 800-900 μέλη του συνεταιρισμού. Στην κατεύθυνση επούλωσης των πληγών, η διοίκηση του συνεταιρισμού σε συνεργασία με βουλευτές συνεχίζει να διεκδικεί επιπλέον αποζημιώσεις.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, απέσπασε τη δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποδέσμευσης κονδυλίων από το πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για την αποκατάσταση αδικιών καπνοπαραγωγών – βαμβακοπαραγωγών – σιτοπαραγωγών στην ΠΕ Ροδόπης, που επλήγησαν από ασθένειες το 2018.

Ο Εσάτ Χουσεΐν μεταφέρει την αγωνία του για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας ενόψει της νέας ΚΑΠ και ζητάει τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας και των ευρωβουλευτών, εξηγώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οφείλουν να δείξουν έναν άλλον δρόμο καλλιεργητικά στους χιλιάδες Έλληνες καπνοπαραγωγούς, ειδικά στους Θρακιώτες που αποτελεί παραδοσιακά μονοκαλλιέργεια. «Πρώτα, ας κλείσουν τα εργοστάσια που φτιάχνουν τσιγάρα και μετά να επιτεθούν στους καπνοπαραγωγούς», καταλήγει.