Ξεπουλάνε αρνιά οι κτηνοτρόφοι

Η πανδημία αύξησε την κατανάλωση

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει η ζήτηση για αμνοερίφια στη Δράμα, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Γιάννης Κιτσουκάκης. «Διαφαίνεται ότι μέχρι το Πάσχα οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι θα έχουν πουλήσει σε εμπόρους και όσοι κρατήσουν θα πάρουν αξιοπρεπή τιμή.

Οι έμποροι τα αγοράζουν ζωντανά, τα φιλοξενούν σε σταβλικές εγκαταστάσεις. Κάποια από αυτά οδηγούνται άμεσα στα σφαγεία και το κρέας καταναλώνεται αυτή την περίοδο, για παράδειγμα την Τσικνοπέμπτη ή την 25η Μαρτίου. Τα υπόλοιπα θα καταναλωθούν το Πάσχα». Η υψηλή ζήτηση δεν συμβαδίζει με υψηλές τιμές. Ενόψει της Τσικνοπέμπτης, οι τιμές στο αρνί έφτασαν μέχρι 2,80 ευρώ/κιλό.

Η ζήτηση στο κατσίκι δεν ξεκίνησε, εξηγεί ο Δραμινός κτηνοτρόφος, εκτιμώντας ότι συνάδει με το Πάσχα των Καθολικών και περιμένει το ιταλικό ενδιαφέρον, λέγοντας ότι εξάγεται ως σφάγιο. Ο ίδιος θυμίζει ότι η τοπική κατανάλωση σε κατσίκι είναι ελάχιστη με κάποια εξαίρεση την πασχαλινή περίοδο.

Εποπτεία στα σφαγεία

Την ίδια ζήτηση διαπιστώνει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης Δράμας, Κώστας Ακριτίδης. Η τιμή για ζυγισμένα ζωντανά διαμορφώνεται στα 2,80 ευρώ/κιλό και παρουσιάζει αυξητική τάση.

«Οι έμποροι τα παίρνουν είτε για σφάγιο είτε για πάχυνση, ώστε να έχουν αρνιά το Πάσχα. Είναι θετικό γιατί θα πάρουμε νωρίτερα το γάλα από τα ζώα μας. Φέτος, έκανε καλό χειμώνα, δεν στρεσαρίστηκαν τα ζώα. Όσες γέννες επιτρέψουν το Πάσχα τα ζώα να έχουν ιδανικό βάρος, 8-11 κιλά καθαρό κρέας, θα καρπωθούν καλύτερη τιμή, γιατί μειώθηκε σημαντικά το ζωικό κεφάλαιο στην περιφέρειά μας και δεν εισέρχονται νέοι στο επάγγελμα». Μάλιστα, ως παράδειγμα αναφέρει ότι κτηνοτρόφοι θέλουν να αγοράσουν προβατίνες για να αυξήσουν το ζωικό κεφάλαιο.

Μιλώντας και με κρεοπώλες, διαπιστώνει ότι η πανδημία αύξησε την κατανάλωση κρέατος στο σπίτι. «Όσοι κτηνοτρόφοι αντέξουμε την οικονομική κρίση, εάν φερθούμε έξυπνα, θα έχουμε σωστή ροή τιμής όλο τον χρόνο».

Ο κ. Ακριτίδης χαρακτηρίζει πλεονέκτημα τον έλεγχο του ισοζυγίου στα αμνοερίφια και στα βοοειδή και ότι σταμάτησαν οι ελληνοποιήσεις, κυρίως από τη Ρουμανία. «Κλείσαμε για να πουλήσουμε αρνάκια πάχυνσης με 2,70 ευρώ/κιλό».

Για να επωφεληθούν της ζήτησης για το φετινό Πάσχα, οι κτηνοτρόφοι απαιτούν στήριξη από την πολιτεία. «Χρειάζεται να υπάρχει υπεύθυνος από το τμήμα εμπορίου στο σφαγείο για να ελέγχονται τα ζώα που σφάζονται και ζυγίζονται και να μη μας κλέβουν το βιος στη ζυγαριά».

Η ζήτηση στα κατσίκια θα διαμορφωθεί ανάλογα με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, καθώς είθισται να τρώγεται στη σούβλα.

Ξεπουλάνε για να κρατήσουν τα κοπάδια τους

Στη Ροδόπη, οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να επωφεληθούν της ζήτησης γιατί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, σε σημείο να μην μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους, γεγονός που οδηγεί σε ξεπούλημα για να εξασφαλίσουν σιτηρέσιο στα υπόλοιπα.

Ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων, Σάκης Κοσουτζής, σχολιάζει ότι δεν θα μείνει αρνί το Πάσχα. «Θα το βλέπουν στην τηλεόραση και στον ζωολογικό κήπο! Το γάλα πήρε 7% πάνω και η σόγια ανέβηκε 27%! Το καλαμπόκι έχει 25-26 λεπτά. Αδυνατούμε ν’ αγοράσουμε ζωοτροφές. Ξεπουλάμε για να κρατήσουμε τα κοπάδια μας. Πουλήθηκαν αρνιά μόλις με 2,50 ευρώ/κιλό στους εμπόρους, που θα τα πουλήσουν για χρυσάφι», περιγράφει.