Ξερικό πεπόνι: Η Κυρτώνη Λοκρίδας εγκαταλείπει μια μοναδική καλλιέργεια

Η έλλειψη οργάνωσης των παραγωγών αποτρέπει τη συνέχιση της παραγωγής

Στην περιοχή της Λοκρίδας Φθιώτιδας και σε υψόμετρο 480 μέτρων στα σύνορα με τη Βοιωτία βρίσκεται η Κυρτώνη, ένα χωριό με παράδοση και φυσικές ομορφιές. Για πολλές δεκαετίες, η καλλιέργεια του ξερικού πεπονιού αποτελούσε κύρια ή δευτερεύουσα παραγωγή για πολλούς αγρότες της περιοχής. Κάθε χρόνο, πάνω από χίλια στρέμματα με πεπόνι καλλιεργούνταν με απευθείας σπορά στο χωράφι. Το ανάγλυφο του εδάφους, με τις ιδιαιτερότητές του, και οι κλιματολογικές συνθήκες, που επικρατούν, βοηθούν να αναδειχθούν τα φυσικά αρώματα και η γλυκιά γεύση του προϊόντος.

Οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 800 και 1.200 κιλών το στρέμμα, όταν τα αντίστοιχα ποτιστικά φθάνουν στα 2.000-2500 κιλά το στρέμμα. Η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και ειδικά τις βροχές του Απρίλη. Δυστυχώς, όμως, η πολύχρονη αυτή καλλιέργεια με τον ιδιαίτερο τρόπο περιποίησης κάθε χρόνο μειώνεται. Σήμερα καλλιεργούνται περίπου 350 στρέμματα.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων έχουν σχέση με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, τον μεγάλο αριθμό αγριογούρουνων τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά πάνω απ’ όλα η έλλειψη οργάνωσης των παραγωγών στη διαχείριση του πεπονιού. Θα μπορούσε, μέσα από την αποτελεσματικότερη ανάδειξη του τρόπου παραγωγής του προϊόντος και την πιστοποίησή του ως βιολογικού, να έχει μια καλύτερη τύχη στην αγορά. Το γεγονός ότι η χρήση αγροτοχημικών είναι σχεδόν μηδαμινή αποτελεί το συγκριτικό του πλεονέκτημα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να οργανωθούν δράσεις για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας του προϊόντος, ώστε να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό καλλιεργητών. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται κάποιες κινήσεις για τη δημιουργία ομάδας παραγωγών, οι οποίες όμως βρίσκονται ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο.

  • Γιάννης Σάρρος