Ξερό φασόλι: Σταθερές και με έμφαση στην τοπική ταυτότητα οι καλλιέργειες

Από τις πρωιμότερες περιοχές έχουν ξεκινήσει οι πρώτες σπορές του ξερού φασολιού, που θα συνεχιστούν μέχρι και αρχές Μαΐου. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις δείχνουν μία σταθερότητα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, σημαντικό όμως ενδιαφέρον δείχνουν οι νέοι αγρότες για την καλλιέργεια, βλέποντας ότι το φασόλι με την πρωτεϊνική του αξία κερδίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών και των αγορών.

Ο Αντώνης Λάμπρου, παραγωγός οσπρίων από το Μαντούδι Ευβοίας, κάνει λόγο για μία αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής του, μέσα από μία άτυπη ομάδα που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα. «Καλλιεργούμε πάνω από 500 στρέμματα και θέλουμε να ενισχύσουμε την ταυτότητα του τοπικού ξερού φασολιού, το “Χαμοφάσουλο”, όπως το ονομάζουμε, ώστε να το πιστοποιήσουμε ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης».

Ο κ. Λάμπρου μας εξηγεί ότι υπάρχει μηχανολογικός εξοπλισμός για την καλλιέργεια και συλλογή στο χωράφι, όπως επίσης και μηχανήματα διαχωρισμού φασολιών από ξένες ύλες. Υποστηρίζει επίσης ότι έχουν αναδείξει το προϊόν αυτό στην αγορά, «με αποτέλεσμα να κερδίζουμε καλύτερη τιμή, η οποία κυμαίνεται από 2,20 έως 2,40 ευρώ το κιλό».

Πρέσπες: Ενδιαφέρον από τους νέους για την καλλιέργεια

Προς τα τέλη Απριλίου θα ξεκινήσουν οι σπορές των τοπικών ποικιλιών στις Πρέσπες. Σύμφωνα με τη Σόνια Μιχαηλίδου, γεωπόνο του συνεταιρισμού «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ», αρχές Απριλίου θα προχωρήσουν στις προετοιμασίες των χωραφιών. Παρακολουθώντας την πορεία των καλλιεργειών, η κα Μιχαηλίδου κάνει λόγο για σταθεροποίηση των εκτάσεων περίπου στα 11.000 με 12.000 στρέμματα και με τη συμμετοχή των νέων.

«Το ενδιαφέρον των νέων αγροτών για την καλλιέργεια των φασολιών είναι εμφανές και, εφόσον υπάρχουν περισσότερα κίνητρα, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ακόμα περισσότερους». Κλείνοντας, η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα της καλλιέργειας και είπε ότι οι μέσες αποδόσεις κυμαίνονται από 250 έως 300 κιλά το στρέμμα, με τη μέση τιμή πώλησης του προϊόντος να ξεπερνά τα 4 ευρώ.

Λήμνος: Προσπάθειες για εκμηχάνιση της παραγωγής

Σταθερές παραμένουν οι εκτάσεις καλλιέργειας φασολιού και στο νησί της Λήμνου, σύμφωνα με τον παραγωγό Παλαιολόγο Μαυροειδή. Υποστηρίζει ότι για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, παραγωγοί οι οποίοι βλέπουν επιχειρηματικά την καλλιέργεια του «Ασπρομύτικου» έχουν προχωρήσει στην εκμηχάνιση της καλλιέργειας και ιδιαίτερα της συλλογής, καθώς αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα, με υψηλό κόστος σε εργατικά χέρια.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής και είπε ότι «πρόκειται για μία όψιμη παραγωγή, σε σύγκριση με άλλες, η οποία θα ξεκινήσει αρχές Μαΐου για το νησί της Λήμνου».