Ξερό Κρεμμύδι: Μέχρι και 80% οι απώλειες από τον περονόσπορο

Οι μειωμένες αποδόσεις, περισσότερο στις άσπρες ποικιλίες και λιγότερο στις κόκκινες, χαρακτηρίζουν την ανοιξιάτικη συγκομιδή ξερού κρεμμυδιού στην περιοχή της Βοιωτίας, στην οποία συγκεντρώνεται το 43% της εγχώριας καλλιέργειας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι μικρότερες ποσότητες φαίνεται ότι υποστηρίζουν μια καλή τιμή για το κόκκινο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για το άσπρο, στο οποίο οι απώλειες στην παραγωγή είναι τόσο μεγάλες, ώστε σε πολλά χωράφια οι παραγωγοί δεν θα καλύψουν ούτε το κόστος καλλιέργειας.

Η συγκομιδή ξεκίνησε μετά τα μέσα Απριλίου με τις άσπρες ποικιλίες και με μεγάλες απώλειες στην παραγωγή τους, εξαιτίας του εκτεταμένου περονόσπορου, ο οποίος, σύμφωνα με τον γεωπόνο Χρήστο Κουρούνη, «ήταν τέτοιας έκτασης που δεν επιδρούσαν ούτε τα ενδεδειγμένα σκευάσματα, με αποτέλεσμα κάποιοι παραγωγοί και να αυξήσουν το κόστος και να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Οι αποδόσεις ήταν μειωμένες μέχρι και 80% στα άσπρα, ως πιο πρώιμα και ευάλωτα. Όπως μας είπε ο καλλιεργητής Νίκος Νίκας, «πέρσι υπήρχαν παραγωγοί με κοντά 8 τόνους το στρέμμα και φέτος με 800 κιλά».

Οι τιμές ξεκίνησαν γύρω από τα 45 λεπτά για τον παραγωγό, με ορισμένους να αναφέρουν ως τιμή εκκίνησης τα 40 λεπτά και άλλους τα 45-50 λεπτά, ενώ στην πορεία έπεσαν στα 25-30 λεπτά, που ισχύουν μέχρι αυτές τις μέρες. «Με βάση τη μείωση της παραγωγής η τιμή δεν είναι καλή. Αν βάλει κανείς κάτω με χαρτί και μολύβι το κοστολόγιο της καλλιέργειας σε σχέση με το καθαρό εισόδημα που διαμορφώνουν οι φετινές αποδόσεις, θα δει ότι η εξίσωση δεν βγαίνει», σημειώνει ο παραγωγός Δημήτρης Ματάλας, εξηγώντας ότι «ανάλογα με τον καλλιεργητή, το κόστος κυμαίνεται από 650 μέχρι 800 ευρώ το στρέμμα, όταν φέτος υπάρχουν παραγωγοί που έπεσαν στους 2 τόνους/στρέμμα. Μια καλή απόδοση για να έχει κέρδος ο παραγωγός πρέπει να είναι τουλάχιστον στους 5 τόνους». Οι εξαγωγές φέτος για το άσπρο, που εξάγεται σε ευρωπαϊκές χώρες, ήταν μικρότερες, αφενός γιατί ήταν μικρές οι ποσότητες, αφετέρου γιατί ήταν ανταγωνιστικές οι χαμηλές τιμές με τις οποίες «χτύπησε» την αγορά η Τουρκία.

Καλύτερη η εικόνα στα κόκκινα

Σε ό,τι αφορά το κόκκινο κρεμμύδι, εκεί η εικόνα ήταν σαφώς καλύτερη, ως πιο όψιμο και πιο ανθεκτικό απέναντι στους εχθρούς της καλλιέργειας. Οι απώλειες διαμορφώθηκαν περίπου στο 25%-30% και η μέση απόδοση στους 3-4 τόνους/στρέμμα, σύμφωνα με τον Χρήστο Κουρούνη, που έχει συνολική εικόνα από πολλά στρέμματα. Οι τιμές ξεκίνησαν ψηλότερα και κρατιούνται ακόμη σε ικανοποιητικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, όπως μας αναφέρουν οι παραγωγοί, ξεκίνησαν στα 70 λεπτά για την υπερπρώιμη ποικιλία του πρώτου δεκαημέρου, και στην πορεία διαμορφώθηκαν στα 45-50 λεπτά.